Verdens bedste stopper pludseligt: 'Et stort tab for sporten'

Den australske tennisspiller Ashleigh Barty indstillede i dag sin professionelle karriere.

Ashleigh Barty vandt Australion Open i januar. (Foto: Edgar Su © Ritzau Scanpix)

Nummer ét på verdensranglisten. Tre grand slam-titler. Første australier til at vinde Australian Open i 44 år.

Det er én af de helt store, som i dag har sagt farvel til professionel tennis.

Ashleigh Barty er blot 25 år gammel og står bogstaveligt talt på toppen af verden, men på sin personlige Instagram-profil annoncerede hun onsdag sit karrierestop, da hun føler sig fysisk og mentalt udkørt.

- Jeg har simpelthen ikke den fysiske og følelsesmæssige motivation og alt det, som det kræver, for at man kan udfordre sig selv på det allerhøjeste niveau længere. Jeg er helt brugt, siger hun i videoen.

Udover Bartys tårnhøje niveau på tennisbanen er hendes meget ærlige og sympatiske facon især noget, som vil blive savnet i tennisverdenen, mener Tine Scheuer-Larsen, der er tennisekspert hos TV2.

- Det er meget ærgerligt for tennissporten. Hold da op en repræsentant hun har været.

- Men jeg vil også sige, at hvis der er nogle, der skulle gøre det på den her måde, så er det Barty. Hun er så ordentlig og så ægte, siger Tine Scheuer-Larsen.

Selvom hun allerede har nogle enorme meritter til sit navn, spår Tine Scheuer-Larsen dog, at det kunne have været blevet til meget mere.

- Hun stopper i den grad på toppen. Hun har lige vundet Australian Open, og hun kunne have vundet alle fire grands slams i år.

Verdens nummer ét glæder sig til nye udfordringer i sit liv. (Foto: ASH BARTY © Ritzau Scanpix)

Stor på flere måder

Hvor mange grand slam-titler Ashleigh Barty muligvis kunne have vundet, kan vi kun gisne om. I dag står der tre på CV'et, hvilket ikke placerer australieren oppe blandt de mest vindende.

Men derfor vil hun stadig være en spiller, som tennisverdenen sent vil glemme, mener Tine Scheuer-Larsen. Hun besidder nemlig en unik evne, som ikke er noget, man ser ofte hos de største atleter.

- Den måde, hun har formået at være en mega superstjerne på banen, men samtidig har været det uden for banen, synes jeg, er så sjælden en kombination. Derfor er det et stort tab for tennissporten, at hun stopper nu.

- Jeg vil i hvert fald huske hende som en af de største, siger Tine Scheuer-Larsen.

Den 25-årige australier nåede 114 sammenhængende uger på førstepladsen på verdensranglisten, hvilket er fjerdelængst af alle.

Elitetennis kræver en særlig psyke

Der er stor forskel på de mentale udfordringer, man møder i eliteidræt på topplan. Professionel tennis er en af de sværeste grene at begå sig i rent mentalt, hvis man vil nå den allerøverste hylde.

Det mener Kristoffer Henriksen, som er sportspsykolog hos Team Danmark.

Der er nemlig en lang række udfordringer, der knytter sig specifikt til tennis.

- Man er meget alene. Man rejser rundt i verden og kvalificerer sig til forskellige turneringer, oplever nye miljøer og har mange rejsedage. Det kan være svært at holde venskaber og relationer ved lige.

- I kontrast til for eksempel håndbold, hvor man har et hold, man rejser og spiller med, og hvor man hele tiden kan holde et fællesskab ved lige, siger Kristoffer Henriksen.

Kristoffer Henriksen har svært ved at vurdere, hvilke årsager der lægger til grund for Ashleigh Bartys karrierestop, da det kræver et indgående kendskab til personen, men han understreger dog, at ikke alle karrierestop er en tragedie.

- Vi skal ikke begræde, hver gang en atlet stopper.

Mange atleter føler nemlig, at de har opnået lige præcis det, de satte som mål for deres karriere, hvorefter de søger mod andre glæder, som så mange andre.

- Og så vælger de det til. Der er jo mange andre gode liv end livet som topatlet, siger Kristoffer Henriksen