Verdensetteren vil ikke vaccineres: Kan sætte Djokovic ud af spillet, når tennis genoptages

Den serbiske verdensetter vil ikke vaccineres mod corona.

- Personligt er jeg imod vaccination, og jeg vil ikke tvinges af nogen til at blive vaccineret for at kunne rejse, siger Novak Djokovic. (Foto: Ahmed Jadallah © Scanpix)

Ligesom så meget andet er tennis sat på pause for en stund på grund af coronavirusset. Sporten lurer på en forsigtig genstart af sæsonen indenfor den nærmeste fremtid, men det risikerer at blive uden den aktuelle verdensetter i herresingle, Novak Djokovic.

Som en del af genstarten kan det blive

obligatorisk
at blive
vaccineret
mod sygdommen, hvis en
vaccine
bliver klar. Men det falder ikke nødvendigvis i god jord hos Djokovic. Det fortalte han søndag aften i en Facebook-video ifølge Reuters.

- Personligt er jeg imod vaccination, og jeg vil ikke tvinges af nogen til at blive

vaccineret
for at kunne rejse.

- Men hvis det bliver

obligatorisk
, hvad vil der ske? Jeg bliver nødt til at tage en beslutning. Jeg har mine egne tanker om sagen, og om disse tanker vil ændre sig på et tidspunkt, ved jeg ikke, siger Novak Djokovic.

Uden en

vaccine
er der lange udsigter til genoptagelse af de store
sportsbegivenheder
såsom tennis. I hvert fald, hvis der skal være tilskuere til stede under kampene, fortæller Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin.

- Store events er det sidste, man åbner op for. Det har jo vist sig, at de fungerede som en slags smittefabrikker, siger Søren Riis Paludan.

Derfor kigger tennissporten ind i at skulle afvikle kampe uden tilskuere, hvis sporten skal

genoptages
lige foreløbigt. Det er først forsvarligt at lukke tilskuerne ind igen, når pandemien er ovre, og flokimmunitet er opnået. Det indtræffer, når 60 til 80 procent af befolkningen er immune.

Novak Djokovic vandt årets Australian Open, den hidtil eneste grand slam-turnering, som er blevet spillet i år. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Hvis der kommer en

vaccine
mod Covid-19 kan det fremskynde processen med at opnå flokimmunitet. Men uanset hvad, så kommer det ikke til at have nogen sundhedsmæssig betydning for Djokovic, at han ikke vil lade sig
vaccinere
.

- Hvis

vaccinen
ikke er der, så er han jo ikke anderledes stillet end andre, men hvis den er der, så er han ’the odd one out’. Konsekvenserne for ham vil ikke være sundhedsmæssige, fordi han bliver beskyttet af flokimmunitet, men der vil selvfølgelig være en
effekt
i forhold til ham som rollemodel, siger Søren Riis Paludan.

Novak Djokovic er aktuelt placeret øverst på

verdensranglisten
og vandt også årets hidtil eneste grand slam, da han sejrede i Australian Open.

Wimbledon er allerede blevet aflyst i år, for første gang siden 2. verdenskrig, mens French Open er blevet

udskudt
. Alle tennisturneringer er
suspenderet
indtil 13. juli af de styrende
organer
i tennissporten.

Facebook
Twitter