Verdensstjerne boykotter pressen: 'De tager ikke hensyn til atleters mentale helbred'

Naomi Osaka dropper alle medieaktiviteter ved French Open, fordi hun mener, at det sætter spillerne under unødigt pres.

Naomi Osaka boykotter pressen under French Open, fordi tennisstjernen vil værne om sit mentale helbred, skriver hun i et opslag på Twitter. (Foto: Jason Heidrich © Represented by ZUMA Press)

Når tennisstjernen Naomi Osaka får en mikrofon stukket i sin retning, ender det ofte med, at hun tryllebinder publikum.

Hun er nærværende, ærlig - og helt sig selv.

Men japaneren mener nu, at det er tid til et opgør med det unødige pres, som dele af de mange, mange presseoptrædener lægger på topspillerne. Derfor har Naomi Osaka meddelt, at hun under grand slam-turneringen French Open, der begynder i weekenden, har besluttet at droppe alle medieaktiviteter.

Det skriver hun på Twitter.

- Jeg har ofte følt, at folk ikke tager hensyn til atleters mentale helbred, og det bekræftes, når jeg ser en pressekonference eller selv tager del i en, skriver 23-årige Osaka.

Osaka understreger i sit opslag, at det har intet at gøre hendes personlige forhold til de journalister, som har interviewet hende i løbet af karrieren. Langt størstedelen af dem har hun et godt forhold til.

Tennisspilleren føler, at der bliver stillet de samme spørgsmål igen og igen, og den meget direkte og til tider hårde evaluering har en slagside, mener hun.

- Vi bliver spurgt om ting, der skaber tvivl hos os. Og jeg vil ikke udsætte mig for folk, der tvivler på mig, skriver Osaka.

- Jeg har set mange klip med atleter, der bryder sammen i presserummet efter et nederlag, og det ved jeg også, at I har set. Jeg synes, at hele den situation er at sparke til en person, mens de er nede, og jeg forstår ikke meningen med det.

Der vanker bøder - og dem donerer Osaka til velgørenhed

Rigtig mange af de store tennisturneringer har et regelsæt, hvori det påkræves, at spillerne stiller sig til rådighed for pressen både inden og efter hver kamp - ellers vanker der bøder.

I januar endte amerikaneren Christian Harrison i fedtefadet, fordi han nægtede at følge reglementet om at bære mundbind efter en sejr ved ATP-turneringen Delray Beach Open og samtidig udvandrede fra det efterfølgende obligatoriske interview på banen.

Det kostede Harrison en bøde på 3.000 dollars, ca. 18.000 danske kroner.

Derfor forventes det også, at arrangørerne af French Open finder bødeblokken frem, når tennisstjernen Osaka nægter at stille op til interviews.

- Hvis organisationen tror, at de bare kan blive ved med at sige 'tag til pressemøde eller du får en bøde' og fortsat ignorerer de spilleres mentale helbred, der er kernen i samarbejdet, er jeg nødt til at grine, skriver Naomi Osaka.

23-årige Naomi Osaka har allerede vundet fire grand slam-titler i karrieren. (Foto: Geoff Burke © Scanpix)

Selvom japanerens bedste resultat ved French Open er tredje runde, kan det med de mange pressemøder inden og under turneringen godt løbe op i et større beløb.

Så French Open-arrangørerne skal udskrive mange bøder, før det for alvor kan mærkes på kistebunden.

- Jeg håber, at den betragtelige sum, jeg får i bøde, kan gå til velgørende formål, der støtter mental sundhed, skriver Naomi Osaka.

Kom bare an. Osaka har checkhæftet er klar.

FacebookTwitter