Vesten presser på, men 'Kina giver sig ikke' i sagen om forsvunden tennisspiller

EU er den seneste internationale gigant, som kræver beviser for den kinesiske tennisspiller Peng Shuais velbefindende.

Billedet, af Peng Shuai, der deltager i åbningsceremonien til en tenniskamp i Beijing, er et af de billeder, som den kinesiske avis Global Times har delt. (Foto: via TWITTER @QINGQINGPARIS © Ritzau Scanpix)

Der findes snart ikke flere organisationer vest for bjergkæden Kaukasus, som mangler at fordømme sagen om Peng Shuai.

EU er den seneste internationale organisation til venstre for 'grænsen mellem Asien og Europa' til at kræve verificerbare beviser for, hvor den kinesiske tennisspiller er, og hvordan hun har det.

Derudover har FN, USA, Storbritannien, Frankrig, tennisforbundet WTA og et utal af sportsstjerner været yderst kritiske under hele forløbet.

- Vi opfordrer til en fuld og gennemsigtig undersøgelse, lyder det fra Nabila Massrali, talsperson for EU's udenrigstjeneste ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den 35-årige tennisspiller fremsatte 2. november beskyldninger mod en kinesisk tidligere toppolitiker om seksuelt overgreb. Derefter var hun forsvundet i 19 dage.

I weekenden offentliggjorde den kinesiske avis, Global Times, der er kommunistpartiets officielle avis, billeder og videoer af Peng Shuai.

Tirsdag bad en talsperson fra Kinas udenrigsministerium om at få stoppet de 'ondsindede hypoteser'. Men de forklaringer smasher EU's talsperson ud af banen.

- Vi har set Peng Shuias formodede bemærkninger og billeder fra hendes deltagelse i offentlige begivenheder.

- Men meldingerne vedrørende både anklagerne om seksuelle overgreb og det faktum, at hun ikke er set i to uger, forbliver meget bekymrende, siger Nabila Massrali.

Peng Shuai (nummer to fra venstre mod højre) til åbningsceremonien på tenniskampen i Beijing:

'Fakta virker ikke'

NGO'en Human Rights Watch har også udtrykt bekymring på vegne af Peng Shuai, men chefredaktøren på Global Times, Hu Xijin, giver ikke meget for de fortsatte bekymringer.

- For dem, der i sandhed bekymrer sig for Peng Shuais sikkerhed, er hendes offentlige optrædener de seneste dage nok til at lindre eller eliminere de fleste af deres bekymringer.

- Men for dem, hvis mål er at angribe Kinas system og boykotte vinter-OL, virker fakta, uanset hvor mange, ikke, skriver Hu Xijin på Twitter.

Det generelt stigende internationale pres kommer bag på Kina. Det mener Casper Wichmann, daglig leder af tænketanken ThinkChina ved Københavns Universitet.

Det kinesiske kommunistparti har håndteret forløbet med Peng Shuai på en klodset måde, fordi de ikke ved, hvordan de skal håndterer sagen, fortæller Casper Wichmann.

- Kommunistpartiet havde ikke regnet med, at det ville eksplodere så meget

- Jeg venter stadig på, at de smækker en eller anden bedrageri- eller skatteanklage på hende, for at ramme hende på den måde. Jeg tror ikke, de havde regnet med, at de ville udvikle sig til det her store udenrigspolitiske pres, forklarer han.

Peng Shuai tabte i 2014 i to sæt til Caroline Wozniacki i semifinalen ved grand slam-turnering US Open. (Foto: Kim Hong-Ji © Ritzau Scanpix)

Kineserne giver sig ikke

USA, England og Frankrig har tidligere luftet tanken om et diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing. Dermed vil regeringspersoner og andre officielle personer ikke deltage i legene, som begynder til februar.

Det er en alvorlig konsekvens, som Kina bliver nødt til at forholde sig til. Casper Wichmann forventer dog langt fra, at den kinesiske regering vil lægge sig fladt ned og undskylde.

- Jeg kan ikke forestille mig, at kineserne giver sig. Udover at give en vished om, at hun er i live.

Jens Sejer Andersen deler Casper Wichmanns holdning. Det ville være en streg i regningen for Kina, men den internationale direktør for organisationen Play the Game forventer heller ikke, at Kina bøjer af for presset fra Vesten. Det fortalte han tidligere til DR Sporten.

- Det kommer til at indgå i den almindelige politiske slagudveksling mellem Kina og USA. Kina skal nok gøre en passende gengældelse på et tidspunkt, hvor USA måske har brug for lidt hjælp fra kineserne, siger Jens Sejer Andersen.

FacebookTwitter