Wozniacki skriver brev til sig selv som 11-årig: Far havde ret

Det var ungdomsoprøret der aldrig indtraf, da Caroline Wozniacki droppede drømmen om en fodboldkarriere til fordel for faderens råd om at spille tennis.

Caroline Wozniacki sat sig for at rådgive sig selv i en 15-år yngre udgave i et brev, der er bragt på mediet The Players´ Tribune. (Foto: MIKE STOBE © 2016 Getty Images)

Livet leves forlæns – men forstås baglæns. Med det udgangspunkt har Caroline Wozniacki sat sig for at rådgive sig selv i en 15-år yngre udgave. Dengang tennis fortsat var en fritidsbeskæftigelse ingen var klar over skulle blive til en levevej. En levevej, der til trods for stjernestatus og økonomisk uafhængighed, har ført til udfordringer.

Udfordringer der har sat danskeren i svære situationer, hvor hun har truffet forkerte valg. Brevet, der er bragt på mediet The Players´ Tribune, hvor danskeren selv er seniorredaktør, starter med en tilståelse.

- Lad mig starte ud med at sige, at far havde ret. Og endelig, nu kan du selv se det. Siden du var tre, har du brugt timer på at dyrke andre sportsgrene end tennis. Først gymnastik, så svømning, så håndbold og til sidst fodbold. Du var sikker på, at du skulle være en stor fodboldspiller. Men dengang var der ikke mange pigehold i Danmark, og din far kunne ikke lide, at du kun spillede på drengehold. Han ville have dig til at knytte venskaber med andre piger, så han ledte dig i retning af tennis.

- Du var ikke helt sikker på den plan, både du og han skulle først lære sporten og spillet, i kendte intet til det, da du var syv. På nogle tidspunkter virkede det til, at ingen af jer rigtig vidste, hvad i egentlig lavede – men se dig selv nu. Du har lige vundet det danske mesterskab for spillere under 12 år. Undervejs tabte du ikke et eneste parti. Efter kampen spurgte tv-journalisterne, hvad du havde af mål for fremtiden. Du tog et øjebliks betænkningstid, kiggede ind i kameraet og sagde: Jeg vil være den bedste i verden.

Derfor betyder far alt

Tennisspilleren Caroline Wozniacki sammen med sin far Piotr Wozniacki. Billedet er taget i 2003 (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Det tætte parløb mellem Caroline Wozniacki og far Piotr Wozniacki er ofte blevet emne for debat, i særdeleshed når resultaterne ikke har flasket sig. Trænere er blevet ansat, for oftest kort tid efter at blive sendt på porten. Ved at bringe os ind deres samtaler, dengang før det hele blev en succes, forsøger Caroline Wozniacki at bibringe en forståelse af, hvorfor båndet mellem far og datter virker nærmest ubrydeligt.

-Efter far ser dig vinde en kamp mod en ældre modstander vil han tage en snak med dig. Han vil stille dig et meget vigtigt spørgsmål: Caroline, jeg vil gøre alt for at hjælpe dig til at blive en bedre tennisspiller. Rejse jorden rundt med dig, og give dig de bedste muligheder. Men jeg skal være sikker på, at det er det, du vil. Det øjeblik, hvor jeg slæber dig til træningsbanen, eller skal presse dig ud af sengen, fordi du skal til træning skifter alt. Det må du forstå. Men er det det her du vil, så vil jeg give dig alt.

- Han vil vågne op tidligt om morgenen, køre dig til tennisklubben klokken 6, så du kan træne før alle kampene går i gang. Så, klokken 11 om aftenen, når kampene er slut, vil han køre dig tilbage til tennisklubben til endnu en gang træning. Gør dig selv den tjeneste, at få mest muligt ud af de mange timer i bilen med far. Lyt til de råd han giver, ikke kun det om tennis. Han og mor vil altid understrege, hvor vigtigt det er, at være en god person. At behandle andre med respekt, lad det synke ind, lad det være med til at skabe den person, du udvikler dig til at være.

Hård kritik gør ondt

Caroline Wozniacki ser tennis sammen med sin far Piotr Wozniacki og moderen Anna. Billedet er fra 2010. (Foto: Fadi al-Assaad © Scanpix)

Efter rejsen på en lang bølge af succes frem til indtagelsen af førstepladsen i oktober 2010 oplevede Caroline Wozniacki fra starten af 2012 massiv kritik, da først førstepladsen forsvandt og dernæst de store resultater begyndte at udeblive. Kritik der kom fra eksperter og medier, hvilket ikke blev kommenteret af Wozniacki selv, men tydeligvis blev bemærket.

- Du skal vide, at der findes folk, der vil det værste for dig. Det vil være tvivler, negative røster og ondsindede mennesker, der bare vil se dig fejle. Lad ikke dem påvirke, hvordan du ser på dig selv. Vær klar over, at du er en god person, der behandler andre godt, er optimist, og lad ikke kyniske og pessimistiske personer ødelægge det.

- Medierne vil hurtigt bygge dig op, men i samme tempo hagle dig ned. Bliv ikke fanget i en af de to ekstremer. Og kære Caroline, hørt mig højt og tydeligt her. Forstå den stor betydning sociale medier kan have, når teknologien udvikler sig. Giv dine fans et indblik i din hverdag, men vær varsom, pas på, tænk dig om og sørg for at holde dine mest private øjeblikke private. Det er en stor ting, den vil du takke mig for senere. Ingen behøver at vide alt om dig, sæt pris på dit privatliv.

Lev livet – det er der kun en gang

Serena Williams har længe været nære venner med Caroline Wozniacki. Her holder de pressekonference sammen i New York. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

- En anden ting jeg ikke kan sige nok er, tennis varer ikke evigt. Planlæg din fremtid, tænk hvad du gerne vil lave fremover og tag de første skridt i den retning for på den måde at få en succesfuld tid efter tennis. Du elsker mode, så lær en masse om det område. Hvis du kan kombinere din passion for modedesign med alle de guldkorn din far har lært dig om forretning over årene, så vil du være i topform til livet efter tennis.

Netop de mange stunder med i særdeleshed far Piotr, men også mor Anna går igen i brevet. Et brev der mere end understreger, hvorfor forsøget med at bringe andre trænere ind som erstatning for far Piotr Wozniacki mislykkedes. Dertil er Caroline Wozniacki for megen en kopi af sin far, til at det usynlige bånd nogensinde vil kunne blive brudt. Det er da også mor og far brevet i høj grad er skrevet til, en hyldest til at huske, hvem der var med til at skabe mulighederne for, at den lille pige fra Herfølge med bøjle på tænderne kunne blive superstjerne og multimillionær på at dyrke den sport, hun egentlig slet ikke brød sig om ved første øjekast.

Du kan læse hele Caroline Wozniackis brev til sig selv som 11-årig her.

Facebook
Twitter