Top 10: OL's største mandlige stjerner

DR Sportens Marco de los Reyes rangerer de største mandlige profiler ved Legene i Sochi.

Den 40-årige nordmand Ole Einar Bjørndalen under mændenes stafet, hvor det højst overraskende blot blev til en norsk fjerdeplads.

Med Canadas 3-0-sejr over Sverige mændenes ishockey-turneringer er samtlige konkurrencer nu forbi ved vinter-OL 2014.

Der har ikke været en rigtig OL-konge, som har markeret sig langt stærkere end alle andre og alene på baggrund af sine præstationer i Sochi har placeret sig blandt de største navne i vinter-OL-historien.

Men skal en vælges ud, må det være Ole Einar Bjørndalen, fordi han under undervejs er blevet alle tiders mest vindende ved vinter-OL. Den præstation er og har været så god en historie, at han i mine øjne lige præcis snupper pladsen som Legenes største mandlige profil.

I bunden af siden kan du komme med kommentarer eller dit eget bud på de største navne.

Herunder er mit bud på de 10 største mandlige profiler ved OL i Sochi, og selv om andre ting spiller ind, er det selvfølgelig først og fremmest de sportslige bedrifter, der primært tæller i denne sammenhæng.

1. Ole Einar Bjørndalen, Skiskydning/NorgeKom i topform lige inden OL og snuppede sin 12. medalje og 7. guldmedalje i første forsøg i Sochi, da han vandt sprint-distancen. Var siden med til at vinde guld i den nyindførte mixedstafet og blev den med flest medaljer i vinter-OL-historien - med en medalje mere end landsmanden Bjørn Dæhlie, der vandt 12 medaljer - heraf otte af guld - i langrend i 1990erne. Det lignede også metal i den traditionelle stafet, men her blev Norge overraskende blot nummer fire.

Viktor An helt i front på vej mod endnu et guld. Ved OL i 2006 vandt han som i Sochi også tre guldmedaljer.

2. Viktor An, Rusland/short trackEndte som nummer et på den individuelle medaljerangliste ved OL med tre guldmedaljer og en enkelt af sølv. Den samme medaljehøst opnåede han også i 2006, hvor han stillede op for Sydkorea, hvor han er født. Han deltog ikke ved Legene i 2010 og er i dag russisk statsborger.3. Martin Fourcade, Frankrig/skiskydningHan havde store ambitioner og jagtede hele fem guldmedaljer. Endte med to guldmedaljer og en af sølv - alle i individuelle discipliner - og det er også ganske glimrende.

Viktor An helt i front på vej mod endnu et guld. Ved OL i 2006 vandt han som i Sochi også tre guldmedaljer. (Foto: Odd Andersen © Scanpix)

4. Alexander Legkov, Rusland/langrendDet var ham, der på sidste OL-dag sørgede for, at værtsnationen med sikkerhed ville blive den mest vindende nation ved Legene, idet han vandt guld på kongedisciplinen 50 kilometer, som tilmed blev en meget symbolsk triumf for russerne, da de snuppede guld, sølv og bronze. Var hurtigst af alle på 4x10 kilometer, hvor Rusland vandt sølv. Indbegrebet af en rigtig jernmand.

Viktor An helt i front på vej mod endnu et guld. Ved OL i 2006 vandt han som i Sochi også tre guldmedaljer. (Foto: Grzegorz Momot © Scanpix)

 5. Kamil Stoch, Polen/skihopDenne sæsons klart stærkeste skihopper. Han fører World Cuppen og vandt guld i begge individuelle konkurrencer i Sochi. I holdkonkurrencen var han med til at blive nummer fire.

6. Sven Kramer, Holland/hurtigløb på skøjterEn af alle tiders bedste i denne sportsgrene, men OL ser nu ud til aldrig at blive det, han huskes allerbedst for. I 2010 skøjtede han forkert undervejs på 10.000 meter og måtte nøjes med en guldmedalje, og i Sochi blev det også til en guldmedalje mindre end forventet, idet han lidt overraskende blev slået af landsmanden Jorrit Bergsma på 10.000 meter og blot fik sølv på. Sven Kramer vandt dog to guldmedaljer, da Holland var bedst i holdforfølgelsesløbet, og på 5.000 meter snuppede han selv guldet.

7. Dario Cologna, Schweiz/langrendVar den eneste mandlige langrendsløber, der snuppede to guldmedaljer. Han strøg til tops på både 15 og 30 kilometer.8. Kjetil Jansrud, Norge/alpin skiløbBedste mand i de alpine konkurrencer, hvor han vandt guld i Super G og bronze i styrtløb. Blev desuden nummer fire i den kombinerede konkurrence.

Viktor An helt i front på vej mod endnu et guld. Ved OL i 2006 vandt han som i Sochi også tre guldmedaljer.

9. Teemu Selänne, Finland/IshockeyDer er mange ishockeyspillere, som har markeret sig på glimrende vis. Canadas to største stjerner, Jonathan Toews og Sidney Crosby, scorede begge i finalen. USA's Phil Kessel var den bedste spiller i gruppekampene. Og Sveriges Erik Karlsson var den bedste back i turneringen. Men Teemu Selänne endte med at blive kåret til den mest værdifulde spillere, og han har helt klar status som en af OL-historiens allerbedste spillere. Han var allerede inden OL den mest scorende i Legenes historie og er nu oppe på 49 point, og det var sjette gang - i en alder af 43 år - han deltog ved OL. Finland vandt bronze ved at banke USA 5-0 i kampen om trejdepladsen.

10. Vic Wild, Rusland/snowboardHan er en sjov historie. Han konkurrerede oprindeligt for USA, hvor han er født. Men blev gift med en russisk snowboarder og blev russisk statsborger i 2011. Vandt guld i både slalom og storslalom ved OL i Sochi. Hans officielle navn er Viktor Ivanovich Wild, men han kalder sig blot Vic Wild, som er det vildeste pornonavn, og alene det ham sikrer ham en del opmærksomhed.

Kom med dine egne bud herunder!

Facebook
Twitter