Top 25: Historiens bedste sværvægtere

DR Sporten præsenterer i dag og i morgen alle tiders 25 bedste sværvægtere i professionel boksning. I dag bringer vi navnene fra nummer 11 til 25.

Ingemar Johansson (t.v.) under en kamp mod Floyd Patterson i 1960. (Foto: STF © Scanpix)

I forbindelse med Muhammad Ali 70 års fødselsdag i morgen bringer bringer DR Sportens Marco de los Reyes i disse dage sin top 25-liste over de bedste sværvægtere i professionel boksning nogensinde.

Vi begynder i dag med navnene fra 11 til 25. I morgen kan du se Muhammad Alis placering, når vi bringer de ti øverste.

Har du en kommentar til listen, er du meget velkommen til at skrive den nederst på siden.

11. Lennox Lewis, Storbritannien (1965-)

Født i Storbritannien, men flyttede til Canada som dreng. Vandt OL-guld i supersværvægt i 1988, hvor han stillede op for Canada, men som professionel stillede han op som brite. Fik hurtigt succes i bar overkrop og blev europamester i 1990. Fik sin første VM-titel i 1992 ved en skrivebordsafgørelse. Vandt i de efterfølgende år over flere af de store navne som Mike Tyson Evander Holyfield og Vitali Klitschko, men led også et to nederlag.

12. Sonny Liston, USA (1932-1970)

Fremstod som en af de mest skræmmende sværvægtere i historien, og i mange år turde flertallet af de bedste i verden ikke møde ham. Men vandt i en alder af 30 år (var måske mindst fire år ældre) VM-titlen i overbevisende stil ved at slå den regerende mester Floyd Patterson ud i første omgang. Det var i 1962. Året efter mødtes de igen, og påny vandt Sonny Liston på knockout i første omgang. Kunne formentlig have været verdensmester i flere år frem, hvis ikke Casssius Clay var dukket op og allerede året efter og havde snuppet titlen. (Se klip fra den kamp til højre.)13. Vitali Klitschko, Ukraine (1971-)Den ældste af de ukrainske brødre og den af dem, der først blev verdensmester. Vandt WBO-titlen i 1999. Tabte den siden, men vandt senere to nye titler, inden han stoppede karrieren i 2004. Gjorde comeback igen i 2009, vandt WBC-titlen i første hug, og den er han fortsat indehaver af den.  Hans store force er hans enorme fysik.

14. James J. Jeffries, USA (1875-1953)

Var stærk som en bjørn og havde kondition som en maratonløber. Erobrede VM-titlen i 1899 ved at besejre Bob Fitzsimmons og beholdt den de efterfølgende fem år, hvorefter han stoppede karrieren.  Gjorde comeback seks år senere i et forsøg på at fravriste Jack Johnson VM-titlen, men led her sin karrieres eneste nederlag.

15. Floyd Patterson, USA (1935-2006)

Var blot 21 år, da han blev historiens på det tidspunkt yngste verdensmester. Det skete, da han vandt den ledige titel efter Rocky Marcianos karrierestop ved at besejre den suveræne letsværvægtsverdensmester Archie Moore. Siden blev Floyd Patterson den første til at genvinde VM-titlen, da han efter et nederlag til Ingemar Johansson besejrede svenskeren i deres efterfølgende to kampe. Han var en elegant, fair og begavet bokser, men chanceløs, da han tørnede ind i Sonny Liston.16. Wladimir Klitschko, Ukraine (1976-)Har været en suveræn WBO- og IBF-verdensmester siden 2006. I de foregående år var han ikke særlig stabil og led tre nederlag på seks år. Blandt andet tabte han til den upåagtede Ross Purity, som Brian Nielsen nogle år forinden havde besejret. Har de senere år manglet klassemodstandere til at gøre ham selv større som bokser.17. Gene Tunney, USA (1897 – 1978)Var manden, der satte en stoppe for den populære Jack Dempseys dominans. Var tæt på at miste titlen med det samme i en revanchekamp, men beholdt den og boksede endnu en kamp, inden han stoppede som regerende verdensmester. Intelligent bokser, der tidligere i karrieren havde opholdt sig i letsværvægtsklassen, hvor han led sit eneste nederlag.

18. Ezzard Charles, USA (1921–1975)

Blev verdensmester i 1949 ved at vinde titlen, der blev ledig, efter at Joe Louis i første omgang stoppede. Modstanderen var ærkerivalen Jersey Joe Walcott, som han mødte hele fire gange. I deres tredje opgør tabte han titlen, og det lykkedes ikke at vinde den tilbage i deres fjerde match.

19. Sam Langford, USA (1883-1956)

Den bedste sværvægter, der aldrig blev verdensmester. Sam Langford er en af historiens bedste boksere pound-for-pound, på tværs af alle vægtklasse, og han indledte karrieren nede i letvægt. Men han arbejde sig op, tog på i vægt og besejrede flere af de store sværvægtsnavne. Men i en tid, hvor det var svært at være sort, fik han aldrig chancen i en rigtig VM-kamp. Ifølge de offficielle statistikker boksede han 256 professionelle kampe og tabte 32 af dem.

20. John L. Sullivan, USA (1858-1918)

Den første officielle verdensmester i den professionelle sværvægtsboksning moderne æra, hvilket vil sige i den tid, hvor man har brugt handsker. Var den første sportsmand, der blev en stjerne i hele USA,  og han var verdensmester fra 1882 til 1892. Fem gangede forsvarede han titlen med succes.

21. Ken Norton, USA (1943-)

Var desværre på toppen i den professionelle sværvægtsboksnings mest gyldne tid, hvor Muhammad Ali, George Foreman og Joe Frazier også var på toppen. Hans største præstation var sejren i 1973 over Muhammad Ali, som brækkede kæben i det opgør. Blev verdensmester i 1978 ved en skrivebordsafgørelse, men mistede titlen med det samme til Larry Holmes.22. Riddock Bowe, USA (1967-)Blev verdensmester i de tre største forbund i 1992 ved at besejre Evander Holyfield. Ønskede derpå ikke at møde Lennox Lewis og mistede den ene titel, og mistede siden også de resterende i et revancheopgør mod Evander Holyfield. De to mødtes også en tredje gang, på et tidspunkt hvor Riddick Bowe var blevet verdensmester i WBO, det fjerdestørste forbund, og igen vandt han over The Real Deal.  

23. Max Schmeling, Tyskland (1905-2005)

En ofte undervurderet bokser. Vandt på knockout over Joe Louis i 1936 på et tidspunkt, hvor denne var på vej mod toppen. En af historiens mest berømte kampe på grund af den politiske dimension. Få år forinden havde tyskeren været verdensmester i to år. Tabte til Joe Louis i 1938.

24. Harry Wills, USA (1889-1958)

Akkurat som Sam Langford tilhørte han i flere år verdens bedste sværvægtere uden at få lov til at bokse om VM-titlen - udelukkende fordi han var sort. Han var på toppen, mens Jack Dempsey var verdensmester (fra 1919 til 1926) og havde helt sikkert haft en chance for at slå ham.25. Jersey Joe Walcott, USA (1914-1994)Var 37 år og historiens hidtil ældste verdensmester, da han i tredje forsøg slog ærkerivalen Ezzard Charles og sikrede sig VM-titlen. Forsvarede titlen mod Ezzard Charles, men fik derefter tæv af Rocky Marciano.

Har du kommentarer til listen, så skriv herunder!

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5329a3e36187a21d78e65de9

Facebook
Twitter