Top 25: Muhammad Ali er den største

Muhammad Ali topper DR Sportens liste over alle tiders bedste professionelle sværvægtsboksere.

Bokselegenden Muhammad Ali i aktion mod Leon Spinks. De to mødte hinanden to gange i en VM-kamp. Muhammad Ali tabte overraskende den første kamp i 1978, men fik revanche senere på året.

I forbindelse med Muhammad Ali 70 års fødselsdag den 17. januar 2012 bragte DR Sportens Marco de los Reyes i disse dage sin top 25-liste over de bedste sværvægtere i professionel boksning nogensinde.

Her er de ti øverste på listen. Mandag bragte vi navnene fra 11 til 25. Se dem lidt længere ned til højre.

1. Muhammad Ali, USA (1942-)Begyndte karrieren som Cassius Clay, men konverterede siden til islam og skiftede navn til Muhammad Ali. Han er den mest talentfulde sværvægter nogensinde, og han var heller ikke mere end 18 år, da han vandt OL-guld i letsværvægt og gjorde hele verden opmærksom på, at her var en ganske særlig sportsmand. I 1964 blev han professionel verdensmester ved overraskende at besejre Sonny Liston, og han tabte ikke en kamp, før han blev slået af Joe Frazier i 1971.

Fordi han ikke ville i millitæret, blev han frataget sine VM-bælter i 1967, men i 1974 blev han på ny verdensmester ved at stoppe George Foreman, der ellers var favorit i den kamp, kaldet the Rumble in the Jungle. I 1978 blev han stødt af tronen af Leon Spinks, men vandt revanchekampen senere samme år. Dermed blev The Greatest den første til to gange at genvinde verdensmesterskabet i sværvægt. Efter eget udsagn ”dansede han som en sommerfugl og stak som en bi”, og hans karisma gjorde ham til det største ikon, sportsverdenen fortsat har set.

2. Joe Louis, USA (1914-1981)The Brown Bomber var verdensmester i 11 år i træk, mere end nogen anden har været i den tungeste klasse. Meget tidligt lignede han også en kommende verdensmester, men inden han fik fat i titlen, tabte han overraskende til tyskeren Max Schmeling i en kamp, der var fyldt med politiske dagsordener, da den fandt sted i 1936. Men allerede et år efter blev Joe Louis alligevel verdensmester, og i denne rolle fik han også revanche mod Max Schmelling.

Joe Louis, der især slog hamrende hårdt, men magtede det hele i ringen, stoppede karrieren i 1949. Gjorde kort tid efter dog comeback af økonomiske årsager og led de efterfølgende år dumme nederlag til Ezzard Charles og Rocky Marciano, mens disse var verdensmestre.

3. Jack Johnson, USA (1878-1946)Levede i en tid, hvor sorte havde svært ved at få succes alene på grund af deres hudfarve. Var derfor 30 år, før han fik chancen for at vinde VM-titlen, som han beholdt i syv år. Stor og alsidig i bokseringen, men blev aldrig særlig populær. Til dels på grund af datidens enorme raceproblemer og til dels fordi han generelt opførte sig arrogant. Tabte især i starten af karrieren en del kampe, men leverede i perioder heller ikke særligt seriøst.

4.  Mike Tyson, USA (1966-)Kom buldrende som en, der kunne dominere klassen i 15 år. Var blot 20 år, da han i 1986 blev den yngste sværvægtsverdensmester nogensinde. På aggressiv vis nedlagde Iron Mike gang på gang sine ofte angste modstandere, og måske kunne han være blevet historiens største sværvægter, men han blev hurtigt alt for useriøs. I 1990 tabte han sin første kamp og alle sine VM-titler til James ”Buster” Douglas. Røg derefter i fængsel, dømt for voldtægt. Gjorde comeback i 1995, men nåede aldrig niveauet fra 1980erne igen. Blev godt nok igen verdensmester, men huskes i den periode mere for at bide en del af øret af på Evander Holyfield end for sine boksemæssige kvaliteter.

5.  Rocky Marciano, USA (1923-1969)Er den eneste verdensmester, der har vundet samtlige kampe i karrieren. Ikke særlig elegant, men stærk, hårdtslående og uopslidelig. Vandt 43 af sine 49 på knockout. Både Ezzard Charles og Jersey Joe Walcott, som var verdensmestre før ham, slog han to gange. Stoppede frivilligt karrieren i 1955.

6. Jack Dempsey, USA (1895-1983)Blev et kæmpe stort og populært navn i USA. Han var en vild og hårdtslående fighter, som var verdensmester fra 1919 til 1926, hvor han mistede titlen til Gene Tunney. I en rematch var Gene Tunney i gulvet i 14 sekunder, men Jack Dempsey glemte til at starte med at gå hen til et neutralt hjørne, og først derefter kunne dommeren begynde at tælle. Kampen blev siden kendt for The Long Count.

7.  George Foreman, USA (1949-)Vandt OL-guld i sværvægt og efter at have tromlet sig frem med sine enorme slagstyrke blev han så professionel verdensmester i 1973 ved at stoppe den regerende mester Joe Frazier allerede i anden omgang. Tabte lidt overraskende The Rumble ind the Jungle til Muhammad Ali i 1974, og tre år senere stoppede han karrieren. Ti år efter gjorde han så comeback. Var nu større og tungere, deraf tilnavnet Big George, og vandt sørme en VM-titel på ny, da han i 1994 besejrede IBF- og WBA-verdensmesteren Michael Moorer.

8. Joe Frazier, USA (1944-2011)Smokin Joe blev verdensmester i 1970, og året efter vandt han over den indtil da ubesejrede Muhammad Ali. I 1973 tabte Joe Frazier sine VM-bælter til George Foreman, og efterfølgende tabte han også to kampe mod Muhammad Ali. Men trods de to nederlag var kampene mellem Joe Frazier og Muhammad Ali med til at gøre begge boksere større, fordi opgørene hører til blandt historiens største VM-kampe. Joe Frazier var forholdsvis lille (1.82), men energisk og så havde han historiens bedste venstre hook.

9.  Evander Holyfield, USA (1962-)Var den i særklasse bedste letsværvægter ved OL i 1984, men blev diskvalificeret i semifinalen for at slå, efter at dommeren havde sagt ”stop”. Blev få år senere professionel verdensmester i cruiservægt, og i 1990 blev så han for første gang verdensmester i den tungeste klasse. The Real Deal har siden været verdensmester et hav af gange, hvilket dog også handler om, at der siden 1990erne har været hele fire anerkendte forbund. Bokser faktisk endnu.

10. Larry Holmes, USA (1949-)Var verdensmester fra 1978 til 1985, og var i den periode også den suverænt bedste sværvægter. Men han stod i skyggen af den foregående epokes store navne og manglede på toppen af sin karriere gode boksere, der også kunne have gjort ham større.

Du kan se flere klip med Muhammad Ali og mange flere toplister på DR Sportens historiske univers. Klik på linket i højre spalte.

Herunder kan du komme med dine kommentarer til, hvem der har været den bedste professionelle sværtvægter i historien!

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532922a1a11f9d0c6c2a824b