TOP 50 Danmarks største landskampe

DR Sportens Marco de los Reyes har rangeret fodboldlandsholdets største kampe i historien.

De danske spillere fejrer EM-triumfen efter finalesejren mod Tyskland i 1992. Ved både EM i 1964 og 1984 nåede Danmark frem til semifinalerne, men siden 1992 har det danske landshold ikke været i top 4 ved EM. Ved VM er Danmarks bedste resultat kvartfinalen ved VM i 1998. (Foto: © Jens N. Larsen, Scanpix)

Det danske fodboldlandshold er med ved VM-slutunden, der spilles i Qatar i december. Forud for den har jeg opdateret min liste over Danmarks bedste officielle landskampe nogensinde. En liste, jeg oprindeligt lavede i forbindelsen med jubilæumskampen mod Sverige, der markerede, at Dansk Boldspil-Union i 18. maj 2014 blev 125 år.

Det var dog først i 1908, Danmark begyndte at spille officielle landskampe. Men landsholdet nåede inden da dog at komme i aktion; ved jubilæums-OL i 1906 i Athen, hvor det blev fejret, at de første moderne Olympiske Lege havde fundet sted 10 år forinden.

Danmark vandt guld ved jubilæums-OL, men turneringen havde ikke den store sportslige værdi. I finalen vandt Danmark over et byhold fra Athen med 9-0. Men kampen blev aldrig spillet færdig, idet grækerne opgav efter første halvleg og blev diskvalificeret.

Kim Vilfort scorer til 2-0 i EM-finalen i 1992, hvor Danmark vandt 2-0 over Tyskland. Danmarks største triumf nogensinde. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Kampene er blevet bedømt på resultatet, det danske landsholds niveau og præstation i kampen, kampens betydning samt den aura, der var og er omkring den.

Når det handler om betydning, spiller det naturligvis ind, hvornår i historien kampen er blevet spillet. Eksempelvis havde venskabskampene mod Sverige tidligere langt større værdi, end de har haft de seneste tre årtier.

På denne side kan du læse om de 50 bedste, mens du via linket herover kan finde kampene fra nummer 51 til 125.

1. Danmark-Tyskland 2-0, 1992

Sejren i EM-finalen i Sverige er i særklasse det danske landsholds største triumf nogensinde. Det er den eneste gang, Danmark har været i en finale ved en EM- eller VM-slutrunde, og selv om spillet ikke var smukt, var der med Peter Schmeichel i spidsen tale om taktisk triumf og en af de største overraskelser i en slutrundefinale nogensinde. John "Faxe" Jensen og Kim Vilfort scorede de danske mål.

Holdet mod Sovjetunionen i Idrætsparken i 1985. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)

2. Danmark-Sovjet 4-2, 1985

Danmark havde sit bedste landshold nogensinde og et af verdens på det tidspunkt bedste. Sovjetunionen havde også et fremragende landshold, og VM-kvalifikations-kampen var ikke bare underholdende med masser af offensivt spil, den havde også et utrolig højt niveau. Spillemæssigt er den uden tvivl den bedste kamp, et dansk landshold har deltaget i. Preben Elkjær og Michael Laudrup scorede begge to gange.

3. Danmark-Uruguay 6-1, 1986

Uruguay med den store stjerne Enzo Francescoli i spidsen var blandt outsiderne til titlen. Men sydamerikanerne blev blæst ud af banen. Preben Elkjær scorede tre mål, og Michael Laudrup scorede sit mest berømte landskampsmål. ”Nej, han venter,” som DRs kommentator Svend Gehrs konstaterede, da han driblede uden om Fernando Alves i Uruguays mål. Med til historien om den store sejr hører selvfølgelig også, at Miguel Bossio blev vist ud ved stillingen 1-0 til Danmark.

Allan Simonsen jubler efter sin scoring på straffespark på Wembley. (Foto: © NF, Scanpix)

4. England-Danmark 0-1, 1983

Denne sejr på Wembley er måske den vigtigste nogensinde. Uden den var Danmark næppe kommet til EM året efter. Det var tilmed en taktisk flot kamp, hvor Danmark anført af Morten Olsen som libero i verdensklasse havde godt styr på englænderne. Allan Simonsen scorede på straffespark, Michael Laudrup brændte en kæmpechance i starten af kampen, og Ole Kjær leverede en vild god redning til allersidst, da Luther Blisset var helt fri foran mål:

5. Danmark-Holland 2-2 (5-4), 1992

Holland var det bedste hold i gruppekampene ved EM i Sverige og storfavorit i denne semifinale. Men Henrik Larsen scorede to gange, og Danmark førte 2-1, inden Frank Rijkaard til sidst i den ordinære spilletid udlignede. I den forlængede spilletid blev der ikke scoret, hvorefter danskerne vandt straffesparkskonkurrence. Peter Schmeichel snuppede et straffespark fra Marco van Basten, og Kim Christofte scorede på det afgørende kamp.

6. Danmark-Nigeria 4-1, 1998

Efter en middelmådig indsats i gruppekampene ved VM i Frankrig leverede danskerne en suveræn indsats i 1/8-finalen mod Nigeria, som mange havde set som en outsider til titlen. Sejren huskes især for Michael Laudrups vip til Ebbe Sand, der scorede lige efter, at han var kommet på banen.

7. Danmark-Belgien 3-2, 1984

Danmark skulle have det ene point for at gå videre til semifinalerne ved EM i Frankrig, men kom hurtigt bagud. Men danskerne kæmpede sig flot og fortjent tilbage, og Preben Elkjær scorede til 3-2 efter en legendarisk solotur, hvor han til sidst lobbede bolden over Jean-Marie Pfaff i det belgiske mål.

8. Danmark-Italien 3-1, 1981

Det danske landshold havde verdensklasse og viste for alvor, hvad der var på vej de kommende år. Per Røntved, Frank Arnesen og Lars Bastrup scorede de danske mål, der betød, at Danmark pludselig havde en chance for at komme til VM for første gang. Men et nederlag senere på året til Jugoslavien betød, at det ikke lykkedes.

Dennis Rommedahl scorede til 1-0 mod Frankrig ved VM i 2002. (Foto: © Lars Møller, Scanpix)

9. Danmark-Frankrig 2-0, 2002

En taktisk triumf, hvor Morten Olsen valgte at stille op uden Ebbe Sand i angrebet til fordel for en defensiv midtbanespiller, Christian Poulsen. Kampen var spillemæssigt ingen stor oplevelse, men sejren betød, at Danmark på overraskende vis vandt sin gruppe ved VM i Sydkorea og Japan. I 1/8-finalerne blev det til et 0-3-nederlag mod England.

10. Danmark-Argentina 2-0, 1995

Med finalesejren i King Fahd Cup, forgængeren til Confederations Cup, sikrede Danmark sig den næststørste turneringstriumf nogensinde. Peter Rasmussen og Michael Laudrup scorede de danske mål mod et glimrende argentinsk landshold, der året forinden havde nået kvartfinalerne ved VM i USA.

11. Danmark-Jugoslavien 5-0, 1984

Efter et indledende 0-1-nederlag mod værtsnationen ved EM i Frankrig lykkedes næsten alt i denne imponerende sejr mod et hold, som et dansk landshold aldrig tidligere havde fået point mod. Frank Arnesen scorede to mål.

12. Danmark-Frankrig 2-1, 1992

Med sejren kvalificerede Danmark sig til semifinalerne ved EM i Sverige. Henrik Larsen havde bragt Danmark foran, og de færreste havde regnet med dansk sejr, da Jean Pierre Papin udlignede. Men Lars Elstrup blev skiftet ind og scorede sejrsmålet.

Thomas Delaney(forrest) og hans holdkammerater jubler efter 2-1-sejren. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

13. Danmark-Tjekkiet 2-1, 2021

Med sejren kvalificerede Danmark sig for første gang siden EM-triumfen i 1992 til en semifinale ved en slutrunde. Thomas Delaney og Kasper Dolberg scorede de danske mål i første halvleg, hvorefter Tjekkiet i perioder pressede danskerne i bund. EM – der var blevet udskudt fra 2020 - blev spillet over hele Europa, og denne kvartfinale blev spillet i Baku i Aserbajdsjan.

14. Danmark-Ungarn 2-0, 1960

Sejren i semifinalen ved OL i Rom blev i mange år regnet som Danmarks største sejr. Huskes især for Henry Froms trick med at placere et tyggegummi på stolpen, inden han snuppede et straffespark. I finalen tabte Danmark til Jugoslavien.

Harald Nielse, der lykønskes midt i klumpen, bragte Danmark foran 1-0 mod Ungarn ved OL i 1960. (Foto: © Aage Sørensen, Scanpix)

15. Danmark-Brasilien 2-3, 1998

En af de bedste kampe ved VM-slutrunden i Frankrig. Martin Jørgensen bragte Danmark foran 1-0, og senere udlignede Brian Laudrup til 2-2. Men Rivaldo og Co. endte altså med at snuppe sejren.

Søren Colding og Brian Laudrup tager "et lille hvil" på banen efter sidstnævntes udligning til 2-2 i kampen mod Brasilien. (Foto: © ERIK LUNTANG, Scanpix)

16. Danmark-Italien 5-3, 1948

Det var en kvartfinalekamp ved OL i 1948, og John Hansen scorede fire mål, hvilket i høj grad var medvirkende til, at han efterfølgende blev solgt til Juventus. Danmark tabte i semifinalen til Sverige, som blev olympisk mester med en sejr over Jugoslavien.

17. Danmark-Wales 4-0, 2021

Der var klasseforskel, da et sprudlende dansk hold i Amsterdam vandt sin 1/8-finale ved EM. Kun i begyndelsen af kampen var Gareth Bale og co. En udfordring. Kasper Dolberg blev den store helt ved at score de to første danske mål.

18. Danmark-Kroatien 3-1, 1997

Michael og Brian Laudrup levede efter mange skuffende landskampe for alvor til de høje forventninger. Danmark spillede en flot kamp, og de to scorede hvert et mål. Desuden kom Miklos Molnar på scoringstavlen. Sejren i VM-kvalifikationskampen var stærkt medvirkende til, at kom til VM i Frankrig.

19. Jugoslavien-Danmark 1-2, 1991

Danmark havde fået en dårlig start på EM-kvalifikationen – ikke mindst på grund af et 0-2-nederlag til Jugogslavien i efteråret 1990, hvorefter Michael og Brian Laudrup meldte fra til landsholdet. Men i Beograd vandt Danmark en overraskende sejr over et af Europas på det tidspunkt bedste landshold. Bent Christensen scorede begge danske mål.

20. Danmark-Vesttyskland 2-0, 1986

Danmark spillede en god kamp og vandt på mål af Jesper Olsen (straffe) og John Eriksen. Dermed vandt Danmark ”dødens gruppe” ved VM i Mexico med maksimumpoint. Men måske var tyskerne de klogeste. For med nederlaget kom de i 1/8-finalerne til at møde Marokko, mens Danmark løb ind i Spanien, der vandt 5-1.

21. Norge-Danmark 1-5, 1985

Med en sejr ville Danmark være så godt som sikker på at komme til VM. Men nordmændene kom foran, hvorefter danskerne foldede sig helt ud i anden halvleg, hvor alle fem mål blev scoret. Klaus Berggreen scorede de to sidste.

22. Danmark-Spanien 1-1 (4-5), 1984

I mine øjne havde Danmark det næstbedste hold ved EM-slutrunden i Frankrig. Men det blev altså til et exit i semifinalerne, hvor Danmark spillede rigtig godt, men Spanien vandt efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. Søren Lerby scorede til 1-0, mens Preben Elkjær brændte sit forsøg fra 11 meterpletten i straffesparkskonkurrencen.

Preben Elkjær scorede mod Skotland under VM i 1986 og efter også mod Uruguay - tre gange endda. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

23. Danmark-Skotland 1-0, 1986

Det var en hårdspillet kamp, hvor Preben Elkjær sikrede en sejr i Danmarks første VM-slutrundekamp nogensinde. Og dengang havde Skotland faktisk et ret stærkt hold med spillere som Gordon Strachan og Graeme Souness.

24. Danmark-Rusland 4-1, 2021

Med sejren kvalificerede Danmark sig trods to indledende nederlag til 1/8-finalerne ved EM. Danskerne var endda afhængige af, at Belgien skulle slå Finland samtidig. Men det gjorde de, og sejren endte både som en stor fest i Parken og en opvisning af det danske hold.

25. Danmark-Kroatien, 1-1 (2-3), 2018

Danmarks bedste kamp under VM-slutrunden i Rusland, og danskerne var tilmed ret tæt på at gå videre til kvartfinalerne, idet kroaterne, der senere nåede VM-finalen, først vandt efter straffesparkskonkurrence. Den ordinære spilletid var endt 1-1, og her scorede Mathias ”Zanka” Jørgensen det danske mål efter blot 57 sekunder. Desværre udlignede Mario Mandzukic kort tid efter. Kasper Schmeichel var den store danske spiller. Han snuppede et straffespark fra Luka Modric i den forlængede spilletid, og i straffesparkskonkurrencen tog han to yderligere, men desværre brændte Danmark tre.

Skuffede danske spillere efter 1/8-finalen mod Kroatien. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

26. Italien-Danmark 2-3, 1999

”Miraklet i Napoli” blev kampen kaldt. Danmark skulle vinde for at blive nummer to i EM-kval-gruppen, hvilket lykkedes, og så gik danskerne videre til playoff-runden. Italien var ellers foran 2-0, men var allerede inden kampen sikker på at slutte på gruppens førsteplads. Martin Jørgensen, Morten Wieghorst og Jon Dahl Tomasson scorede de danske mål.

27. Danmark-Holland 1-0, 2012

På en flot scoring af Michael Krohn-Dehli vandt Danmark en nærmest sensationel sejr over en af EM-favoritterne, som også havde det meste af spillet og langt flere chancer. Efterfølgende tabte danskerne til både Portugal og Tyskland.

28. Danmark-Polen, 4-0, 2017

En fantastisk VM-kvalifikationskamp, der levede op til det, som landstræner Åge Hareide ville med landsholdet. Der blev spillet meget direkte, og danskerne var uhyre effektive. Målene blev scoret af Thomas Delaney, Andreas Cornelius, Nicolai Jørgensen og Christian Eriksen. Polen med Robert Lewandowski i spidsen havde nået en kvartfinale ved EM året før og var på toppen et af Europas bedste hold. Men Åge Hareides taktik slog dem helt ud.

29. Danmark-England 2-2, 1982

Danmark spillede en glimrende kamp, som især huskes for Jesper Olsens flotte mål efter en dribletur igennem det engelske forsvar. Uden point i den kamp var landsholdet aldrig kommet til EM i Frankrig i 1984.

Jon Dahl Tomasson - her i kamp mod Paolo Montero - scorede begge Danmarks mål i 2-1-sejren over Uruguay ved VM i 2002. (Foto: © MORTEN JUHL, Scanpix)

30. Danmark-Uruguay 2-1, 2002

Det var Danmarks første kamp ved VM i Japan og Sydkorea, og danskerne sikrede sig fortjent alle tre point. Jon Dahl Tomasson scorede begge danske mål mod verdensmestrene fra 1930 og 1950.

31. Irland-Danmark 1-5, 2018

Der var tale om den anden playoff-kamp, som dermed sikrede dansk deltagelse ved VM i 2018. Den første kamp var endt 0-0. 5-1-sejren huskes især for Christian Eriksens onemanshow, idet han scorede hele tre mål. Irland første ellers 1-0. Niklas Bendtner scorede på straffespark, og de sidste mål var et irsk selvmål.

32. Sverige-Danmark 1-2, 1976

Det var den første sejr på svensk grund i 39 år, og det var så stort, at Danmarks Radios Gunnar ”Nu” Hansen fortalte resultatet, inden Danmarks Radio viste et sammendrag af kampen.

Daniel Jensen spillede en stor kamp mod Portugal og scorede det ene af Danmarks tre mål. (Foto: © Nacho Doce, Scanpix)

33. Portugal-Danmark 2-3, 2008

Choksejren, som ingen havde regnet med. Danmark var bagud 1-2, men vandt alligevel og dermed var sejren stærkt medvirkende til, at Danmark vandt sin VM-kvalifikationsgruppe. Efter kampen ønskede ingen spillere at udtale sig i protest mod den negative omtale, landsholdet ifølge deres vurdering havde fået op til kampen.

34. Danmark-Grækenland 7-1, 1989

Der var tale om en decideret opvisning af de danske spillere med Michael Laudrup som omdrejningspunkt. Syv forskellige danske spillere kom på måltavlen i VM-kval-kampen i Idrætsparken.

35. Danmark-Ungarn 3-2, 1969

Den indtil da største sejr i en kvalifikationskamp. Ungarn, kvartfinalister fra VM i 1966 og EM 1968, havde et fremragende hold med Ferenc Bene i spidsen. Ole Madsen scorede sejrsmålet. Dermed kom Ungarn ikke til VM i Mexico, det gjorde derimod Tjekkoslovakiet.

36. Danmark-Rumænien 3-0, 1989

Danmark spillede en rigtig god kamp og lignede en kommende VM-deltager. Kent Nielsen, Flemming Povlsen og Brian Laudrup scorede de danske mål. Men kort tid efter blev det til 1-3 ude mod Rumænien, som snuppede kvalifikationsgruppens eneste VM-plads.

37. Danmark-Tjekkiet 2-1, 2001

Danmark spillede en stærk kamp mod tjekkerne, der ved EM året forinden ellers havde været langt bedre, og hvor de havde slået Danmark 2-0. Ebbe Sand og Jon Dahl Tomasson scorede de danske mål.

Ebbe Sand scorede det ene mål i 2-1-sejren over Tjekkiet i 2001. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

38. Danmark-Brasilien 3-2, 1972

Allan Simonsen scorede to mål og Per Røntved et enkelt i denne gruppekamp ved OL i München. Danmark gik eftefølgende videre til mellemrunden og endte på en samlet femteplads.

39. Danmark-Ungarn 3-1, 1983

Danmark var langt bedre end Ungarn i denne EM-kvalifikationskamp og vandt en sikker sejr. Preben Elkjær, Jesper Olsen og Allan Simonsen (på straffespark) scorede de danske mål.

40. Irland-Danmark 1-4, 1985

Danmark foldede sig helt ud og sikrede sig endegyldigt pladsen ved VM i Mexico. Højdepunktet var John Sivebæks mål efter en længere solotur.

41. Grækenland-Danmark 0-2, 1983

Det var den sidste kamp i kvalifikationen til EM året efter, og Danmark skulle vinde. Det blev også til en fortjent sejr, hvor Preben Elkjær scorede i første halvleg og Allan Simonsen i anden halvleg.

Yussuf Poulsen scorede det enlige mål mod Peru. Her ses han i duel mod Perus Yoshimar Yotun. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

42. Danmark-Peru, 1-0, 2018

Danmarks første kamp ved VM-slutrunden i Rusland, og der var tale om en uhyre vigtig sejr i det, der reelt var kampen om andenpladsen, som også gav adgang til 1/8-finalerne. Danmark var dog fra det bedste hold, men Kasper Schmeichel stod en stor kamp, og desuden sparkede Christian Cueva et straffespark over mål. Yussuf Poulsen scorede det danske mål efter knap en times spil.

43. Spanien-Danmark 1-3, 1979

Selv om der blot var tale om en venskabskamp, spillet i Cadiz, var sejren fantastisk værdifuld, fordi den viste, at Danmark nu var i stand til at besejre de store lande – tilmed på udebane. Preben Elkjær scorede to kasser.

44. England-Danmark 2-1 (efter forlænget spilletid), 2021

Det var ikke ufortjent, at England vandt. Men danskerne leverede en stærk indsats og kom foran på et flot frisparksmål af Mikkel Damsgaard. Harry Kane scorede det engelske sejrsmål, sekundet efter at Kasper Schmeichel i den forlængede spilletid havde reddet et straffespark fra den engelske stjerneangriber.

45. Danmark-Irland 3-0, 1984

Anført af Liam Brady havde Irland ikke noget dårligt hold, men med Preben Elkjær som dobbelt målscorer – Søren Lerby scorede det tredje – viste Danmark skræmmende styrke og vandt VM-kvalifikationskampen sikkert.

46. Danmark-Holland 3-2, 1967

Holland gæstede Idrætsparken med en ung Johan Cruyff på holdet, og selv om Oranje endnu ikke rangerede som et af verdens bedste hold – som i 1970erne – var det både en stor overraskelse og en flot præstation at vinde denne EM-kvalifikationskamp. Tom Søndergaard, der senere kom til Ajax, scorede to mål.

47. Rumænien-Danmark 2-5, 2003

Minderige dage, der begyndte med, at Thomas Gravesen stjal billedet, da han hev sin tissemand frem henover hovedet på Claus Jensen til træning i Vedbæk. Kampen i Rumænien blev særdeles underholdende. Danskerne var bagud 1-2, men så udlignede Thomas Gravesen fra lang afstand, og Danmark vandt sikkert.

48. Danmark-Tyskland 6-3, 1930

Pauli Jørgensen scorede tre mål og havde på det tidspunkt status som en af Europas bedste angribere. Desværre ønskede Danmark ikke at deltage ved VM før 1958.

49. Danmark-Island 14-2, 1967

Sejren er på andenpladsen over store landsholdssejre - målt på målforskel - gennem tiderne. Finn Laudrup, Kresten Bjerre og Ulrik le Fevre scorede tre mål hver i denne venskabskamp, som er den seneste, hvor Danmark har scoret 10 mål eller mere.

Diego Maradona var med i kampen mod Danmark. Jakob Kjeldberg dækkede ham op og gjorde det glimrende. (Foto: © Sven Nackstrand, Scanpix)

50. Argentina-Danmark 1-1 (5-4), 1993

Der var tale om kampen om Artemio Franchi-trofæet. Danmark stillede op som europamester, mens Argentina – der var på hjemmebane – var sydamerikansk mester. Jakob Kjeldbjerg passede godt på Diego Maradona, og hjemmeholdet vandt først efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. I den ordinære spilletid kom Danmark foran på et selvmål af Nestor Craviotto, mens Claudia Caniggia udlignede.