Touchdown-kongen Tom Brady takker af i en alder af 44

Tom Brady offentliggjorde tirsdag, at han indstiller karrieren efter 22 sæsoner i NFL.

Tom Brady vandt sidste år sin syvende Super Bowl med Tampa Bay Buccaneers. (Foto: © Matthew Emmons, Ritzau Scanpix)

I godt en uge blev der spekuleret i Tom Bradys fremtid, inden NFL-stjernen selv sprang til tasterne tirsdag.

Efter 22 sæsoner i den amerikanske fodboldliga NFL siger den nu 44-årige quarterback stop. Hertil og ikke længere.

Det kan han gøre uden risiko for at ryge i glemmebogen. Til det fylder han for meget i historien.

Siden rookiesæson i 2000 har Tom Brady gang på gang skrevet historie med NFL-rekorder og titler på stribe. Bedrifter, som ingen andre kan prale af, fortæller indehaver af NFL-mediet gulklud.dk og ekspert på podcasten NFL-showet, Claus Elming:

- Han bliver husket for 22 sæsoner, hvor han kommer ind som ungt, ubeskrevet blad og ender med at vinde syv Super Bowls. Det er en unik karriere.

Ikke nok med at han har vundet syv mesterskaber, så er han med sine 624 kastede touchdowns den quarterback i ligaens historie med flest af slagsen.

- Det er der ingen anden spiller i NFL’s over 100 år historie, der har præsteret på samme niveau, siger Claus Elming.

Tom Brady og Tampa Bay Buccaneers nederlag i forrige weekend til Los Angeles Rams blev NFL-stjernens sidste kamp. (Foto: © Kevin C. Cox, Ritzau Scanpix)

G.O.A.T. - Greatest Of All Time

Rekorderne taler for sig selv.

- Der er få spillere, der har vundet Super Bowl. Brady har vundet syv. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Claus Elming.

Derfor har Tom Brady også fået prædikatet "The G.O.A.T". Eller på dansk den bedste nogensinde.

- Der er en grund til, at udtrykket ’The G.O.A.T.’ er kommet op og flyve de seneste år. Jeg er ikke sikker på, at udtrykket er opfundet til Tom Brady, men det er ham, der har fået populariseret det. Det er blevet synonym med den bedste af de bedste, og det er det, Brady er, siger Claus Elming.

Men det er ikke kun de personlige meritter og mesterskaberne, der imponerer den danske NFL-ekspert:

- Der er ikke nogen før ham, nu og i min optik efter, der kommer til at have den evne til at rejse sig op spil efter spil, uge efter uge, år efter år og blive ved med at levere.

- Jeg har fulgt NFL i over halvdelen af de år, Super Bowlen har eksisteret. Jeg så min første Super Bowl tilbage i 1986. Jeg har set fabelagtige atleter, som på et øjeblik falmede. Kroppen sagde stop, armen var ikke lige så skarp, skraldene gør lidt mere ondt end tidligere, siger Claus Elming.

Sådan har tilfældet ikke været for Tom Brady, der i denne sæson er den quarterback med flest kastede yards og flest kastede touchdowns, hvilket lægger til de rekorder, han i forvejen sidder på.

- Han har levet højt på sin enorme erfaring og evne til at læse forsvaret. At kunne spille i NFL som quarterback i en alder af 44 år er ret unikt. I min optik er der ikke nogen, der kommer op og leverer det, som Brady har leveret, siger Claus Elming.

Stopper, mens legen er god

Det kommer ikke bagpå Claus Elming, at det er nu, der bliver sagt farvel. Det stemmer meget godt overens med den måde, hvorpå Tom Brady har ageret på grønsværen i nu 22 sæsoner.

- Som meget andet i Tom Bradys karriere er dette nøje overvejet, tænkt igennem og gjort med fuldt overlæg. Det er et klogt tidspunkt.

Tom Brady (tv.) førte New England Patriots til holdets første Super Bowl i 2001-sæsonen. I alt vandt Brady seks mesterskaber med Patriots. (Foto: © ROBERT GALBRAITH, Scanpix Danmark)

- Nogle spillere skal du hive og slæbe ud af manegen. Brady får lov at gå ud på sine vilkår, siger Claus Elming og understreger, at NFL-stjernen har muligheden for at stoppe på toppen.

Om små to uger skal sæsonens vigtigste spiller kåres, hvortil Tom Brady, ifølge Claus Elming, er en af to topkandidater til at løbe med hæderen. Et perfekt punktum på en i forvejen unik karriere, for nu at bruge Elmings ord.

- Der er principielt kun to mand at vælge imellem. Det er Tom Brady og Aaron Rodgers (quarterback fra Green Bay Packers, red.). Vinder Tom Brady, er det simpelthen et imponerende kapitel i en historie, der i forvejen indeholder 22 vilde kapitler.

- Jeg er bange for, at det bliver Rodgers, men på en eller anden måde håber jeg, at det bliver Tom Brady i år.

Super Bowl spilles natten til mandag den 14. februar. Cincinnati Bengals og Los Angeles Rams mødes på Rams' hjemmebane.