Tour: Favoritter til den grønne trøje

- Denne altædende slovak har tilsyneladende ikke ret mange grænser, skriver Carsten Ritter i sin karakteristik af pointfavoritten Peter Sagan.

Peter Sagan fra Slovakiet (og Liquigas Cannondale) fejrer en sejr i Tour de Suisse (Foto: Peter Klaunzer © Scanpix)

DR Sportens Tour-reporter Carsten Ritter giver her sin vurdering af favoritterne til pointtrøjen i årets udgave af etapeløbet - nummer 99 i rækken.

Grøn trøje Peter Sagan, Liquigas

Denne altædende slovak har tilsyneladende ikke ret mange grænser. Man skal være vaks ved skriveblokken, hvis man skal holde sig ajour med Peter Sagans sejre. 13 er det blevet til hidtil i denne sæson. Han kan vinde sprinteropgør, og senest besejrede han selveste Fabian Cancellara på enkeltstarten i Schweiz Rundt. Kun André Greipel har vundet flere sejre i 2012, og det er derfor ikke tilfældigt, at de to meget vel kan komme til at kæmpe om den grønne trøje gennem det meste af juli. Han behøver ikke det store hold for at hjælpe sig. Derfor skal konkurrenterne hele tiden holde et vågent øje med Peter Sagan.

Mark Cavendish, Team Sky

Verdensmesteren har vundet 20 Tour-etaper i sin stadigt unge karriere. Sidste år vandt han også langt om længe den grønne trøje, som han havde ønsket sig i nogle år. Det bliver sværere for ham denne gang. Først og fremmest fordi han ikke har et helt hold omkring sig. Team Sky satser som bekendt på to fronter, og for ikke at ofre Wiggins' klassementsdrømme, får Cavendish kun sin tro væbner Bernhard Eisel og til dels nordmanden Edvald Boasson-Hagen omkring sig. Nordmanden skal dog også udfylde sin rolle som hjælper for Wiggins på de "mildeste" bjergetaper i løbet. Derfor kommer Cavendish til at klare sig selv mere end normalt. Samtidig har han formentlig tankerne på OL på hjemmebanen kun seks dage efter Tourens afslutning, så det er ikke sikkert, at han ofrer alle kræfter på at slutte Tour de France godt af.

André Greipel, Lotto-Belisol

Tyskeren slog Mark Cavendish i direkte duel på en etape i sidste års Tour. Og han gentog kunststykket i Eneco Tour i Holland kort før Tour de France. Det gjorde han i det, Lars Bak kalder en perfekt spurt, hvor Lotto-holdet arbejdede perfekt for Greipel. Derfor kan han være et bedre bud på grønt end Cavendish i år. Og han skal gøre det med dansk hjælp, for André Greipel var en af de Lotto-ryttere, som pressede mest på for at få Lars Bak som holdkammerat i denne sæson.

Facebook
Twitter