Tronen vakler under Usain Bolt

For første gang i mange år er Usain Bolt ikke storfavorit inden VM. Jamaicaneren har kun løbet årets 6.-bedste tid på 100 m.

Usain Bolt (t.v.) kan kan risikere at måtte afgive sprintertronen til amerikaneren Justin Gatlin. (Foto: STAFF © Scanpix)

Han har været enerådende på 100 og 200 meter i årevis, men i weekenden risikerer han at blive stødt fra sin ellers så sikre trone. Usain Bolt møder for en gangs skyld op til et VM uden at være storfavorit, og måske er det slut med dominansen for sprinterkongen fra Jamaica.

Efter et par skadesplagede sæsoner kommer Usain Bolt nemlig til VM i en uvant position som blot nummer seks på årets 100 meter-rangliste med de 9,87 sekunder, han løb i London i juli. Alligevel er han optimistisk før sit første løb i Beijing lørdag eftermiddag:

- Min fornemmelse er god. Jeg ville ønske, at jeg kunne have konkurreret mere, men træningen har været fin. Tingene lykkes normalt for mig ved mesterskaber, og jeg er ikke bekymret, sagde Usain Bolt på sit pressemøde forud for VM.

Der kunne ellers godt være grund til bange anelser før hans tilbagevenden til Fuglereden i Beijing, hvor hans sejrsrække begyndte med tredobbelt OL-guld i 2008. I de følgende år har han vundet samtlige sprinter ved store mesterskaber, bortset fra 100 meter ved VM i 2011, hvor han tyvstartede i finalen.

Men fem mand har altså været hurtigere end ham på 100 meter i år, og naturtalentet har da også måttet erkende, at tingene ikke kommer helt så nemt til ham som tidligere:

- Jeg er nødt til at ofre mig meget mere til træning. Det går ikke længere bare at træne hårdt i tre måneder. Jeg er nødt til at gøre tingene grundigt nu, og lægge meget mere energi i min træning, siger Usain Bolt.

Doping-ramte Gatlin på spring

Hvis Usain Bolt bliver ikke holder niveauet i Beijing, er der stor sandsynlighed for, at Justin Gatlin vil overtage tronen. Sker det, vil det helt sikkert rejse et øjenbryn eller to i offentligheden, efter de seneste ugers mange doping-anklager mod atletikken.

Gatlins karriere har nemlig budt på hele to dopingdomme og mere end fire års karantæne. Men i år virker den 33-årige amerikaner helt suveræn – han står alene for sæsonens fem bedste tider på 100 meter.

Men står det til Usain Bolt, kommer Gatlin ikke nemt til guldet:

- Jeg føler faktisk, at jeg er, hvor jeg skal være. Nu skal jeg bare ud og præstere, lyder det fra Bolt.

Han og Gatlin løber indledende heats kl. 13.20 i eftermiddag og 100 meter finalen løbes søndag klokken 15.15 – følg det hele live på DR3.

Facebook
Twitter