Trump vil have tilskuerne tilbage: Håber, at folk vil 'stå på tæerne af hinanden' til november

- De skal hverken bære maske eller holde afstand, siger præsidenten.

USA-præsident Donald Trump vil have et stort publikum til US Masters og vil ydermere have de amerikanske sportsligaer til at genåbne. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Når golfturneringen US Masters efter planen afvikles til november, vil Donald Trump have tilskuerne til at strømme til August, Georgia.

Det fortæller den amerikanske præsident i et interview til NBC i forbindelse med den første direkte golf-transmission i 66 dage.

Han er overbevist om, at en sportsverden som man kender den, kan være med til at normalisere tingene i USA.

- Vi vil ikke have dem til at bære maske eller gøre, som folk har gjort de seneste par måneder. Sådan kommer man ikke tilbage til normalen.

- Vi vil have det store publikum tilbage, hvor de ret beset står på tæerne af hinanden og har det sjovt. Men indtil da holder folk social afstand, og det har de gjort rigtig godt, siger Donald Trump.

US Masters skulle oprindelig være afviklet i april, men på grund af coronapandemien blev den store golfturnering udsat til november.

Publikum plejer at strømme til Augusta National Golf Club, når US Masters afholdes. Billedet her er fra sidste år, hvor legenden Tiger Woods tog sejren. (Foto: Kevin C. Cox © 2019 Getty Images)

Inden sportskalenderen når så langt, venter der en række Major-turneringer, og disse bliver trods alt ikke som normalt, forklarer præsidenten.

- De første fire turneringer på PGA-touren er uden tilskuere, men derefter vil de forhåbentlig være tilbage.

- Vi vil have et stort publikum til The Masters. Jeg ved, at det lige nu ikke er, hvad man planlægger, men du ved aldrig, hvad der sker. Tingene kan ændre sig rigtig hurtigt, siger Donald Trump.

Presser på for sport

Der er med andre ord ingen tvivl om, at Donald Trump gerne ser sporten vende tilbage til virkeligheden hurtigst muligt. Og det er da heller ikke kun golf, han er fortaler for, snart kan overtage for genudsendelser og virtuelle konkurrencer.

- Man bliver træt af at se ni år gamle baseballkampe og playoff-kampe, der blev spillet for 12 år siden.

- Vi vil have vores sportsligaer til at genåbne. Man har lyst til at se sport. Det er vigtigt, sagde Donald Trump allerede tilbage i april ifølge NPR.

Ifølge Ari Fleischer, der i dag arbejder indenfor sportskommunikation, men som i 2001 var presserådgiver i Det Hvide Hus, skyldes præsidentens åbenlyse lyst til at få sportsgrenene genåbnet, sportens evne til at få verden til at fremstå normal.

- Han ved, at det amerikanske folk længes efter de ting, vi før tog for givet - heriblandt sport. Præsidenten er meget opmærksom på det signal, det vil sende til den amerikanske befolkning: At vi er tilbage på sporet, og at vi kan fortsætte vores liv og gemme vores frygt væk, så snart sporten er vendt tilbage, siger Ari Fleischer ifølge NPR.

Langt for normalen

USA er dog ligesom resten af verden et godt stykke fra at være ude af coronakrisen.

Over halvanden millioner amerikanere er bekræftet smittede, mens 90.000 har mistet livet med coronavirus. Altså står USA for cirka en tredjedel af det samlede antal på verdensplan.

Derfor bør der ifølge chefen for det amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases, doktor Anthony Fauci, slet ikke være tvivl om, at sport – og særligt sport med tilskuere – har lange udsigter.

- Sikkerheden for både spillere og fans overgår alt. Kan sikkerheden ikke garanteres, er man desværre nødt til at bide i det sure æble og sige: ’Vi bliver nok nødt til at droppe sæsonen,’ siger Anthony Fauci til New York Times.

Men sådan ser præsident Donald Trump altså ikke på det. Overfor ABC News har Trump således også tidligere givet udtryk for sit ønske om tilskuere i et stort antal.

- Når Alabama har en fodboldkamp mod LSU Tigers, vil jeg ikke have 20.000 på tribunerne med syv tomme sæder mellem alle. Jeg vil have 110.000 mennesker, som de har plads til, har præsidenten sagt.

I sportens egen verden er det dog langt fra alle, der er klar til at gå i kamp igen. Baseball-holdet Washington Nationals pitcher Sean Doolittle tvivler således på, at det vil gøre noget godt for landets sundhed, hvis professionel sport genoptages. Det vil tværtimod give folk en forkert opfattelse af virkeligheden, siger han.

- 'Se, de spiller baseball! Sporten er tilbage, så er alt tilbage ved det normale.' Og pludselig stopper vi med at holde social afstand og med at blive derhjemme alt for tidligt, og så blusser det op igen og ender ude af kontrol, forudser Sean Doolittle ifølge NPR.

Grand slam-turnering kan blive tvunget til at flytte

Coronavirussets amerikanske epicenter er storbyen New York City, der siden udbruddet har registeret flere end 193.000 smittetilfælde og næsten 16.000 dødsfald.

Det er også byen, hvor en af tennissportens fire årlige grand slams normalt bliver spillet. Men Billie Jean King National Tennis Center, som det store tennisanlæg, hvor der normalt spilles US Open, hedder, har under coronakrisen været forvandlet til et coronahospital med flere end 350 sengepladser samt et lager for opbevaring og pakning af op mod 25.000 måltidskasser om dagen. Det skriver blandt andre New York Times.

Borgmester i New York City Bill De Blasio viser en af sengene frem i det midlertidig coronahospital, som Billie Jean King National Tennis Center er blevet forvandlet til under coronakrisen. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Derfor kan den præstigefyldte tennisturnering meget vel være nødsaget til at flytte for første gang siden 1978.

I så fald vil det være en gigantisk afskrivning for arrangørerne og hele byen, der sidste år tiltrak 738.000 fans og omsatte for godt 161 millioner dollars (godt én milliard danske kroner) alene i billetindtægter - samt yderligere hundredvis af millioner gennem forbrug rundt om i byen på hoteller og restauranter.

Af alternative lokation nævner aviserne The New York Times og spanske Marca både forbundets 100 baner-store træningsanlæg i Orlando, Florida, og det mere kendte Indian Wells-anlæg nær Palm Springs i Californien.

Der er dog et stykke vej endnu til en afklaring. Både fordi tennisspillerne skal kunne rejse til USA fra hele verden. En verden, der aktuelt fortsat er lukket ned. Men også på grund af et manglende ønske fra arrangørernes side til at afholde turneringen uden tilskuere på lægterne. Det fortæller Mike Dowse, der er chef i det amerikanske tennisforbund mediet Essentially Sports.

- Det er naturligvis vores ambition at afvikle turneringen. Med det sagt vil det ikke være den drivende faktor. Den drivende faktor er vores spilleres, fans og personales helbred.

- At spille uden tilskuere er højest usandsynligt. Det er ikke i sportens ånd, siger han.

Enkelte sportsgrene er genoptaget

Siden midten af marts har stort set al professionel sport ligget stille i USA.

Et par måneder inde i coronakrisen er enkelte sportsgrene dog igen kommet i gang med konkurrencer. Heriblandt kampsportsserien Ultimate Fighting Championship (UFC), hvor blandt andre danske Mark O. Madsen stiller op, der var den første store sportsgren i USA til at genstarte.

I nat dansk tid vendte motorsportsserien Nascar tilbage for tomme tribuner. (Foto: Jared C. Tilton © Scanpix)

Natten til mandag dansk tid vendte så endnu en sportsgren tilbage, da den amerikanske motorsportsserie Nascar lod hjulene rulle for første gang i to måneder.

Hvad angår nogle af landets største sportsligaer som basketball-ligaen NBA, ishockeyligaen NHL og baseball-ligaen MLB, mangler stadig en større planlægning, før en genstart kan blive mulig.

Facebook
Twitter