Ud med stress - ind med bordtennis: Pia spiller sit første DM i 19 år

Pia Toelhøj deltager i denne weekend i DM i bordtennis for første gang i dette årtusinde. Sporten fik den stressramte tidligere danmarksmester ud af sengen og gav hende ny tro på livet.

Pia Toelhøj er tilbage ved DM i bordtennis efter 19 års fravær. (Foto: José Ramanamihantatsoarana)

Der er mange grunde til, at elitesportsudøvere indstiller karrieren, men det er sjældent, at man ser dem genoptage den 19 år efter. Men for 50-årige Pia Toelhøj var det nødvendigt at vende tilbage til bordtennisbordet for at genfinde glæden i livet.

I 1995 vandt Pia Toelhøj DM i bordtennis som singlespiller, men familie og job begyndte at fylde mere og mere, og battet blev lagt på hylden.

Børneflokken voksede stødt, og for cirka ti år siden åbnede hun en sportsbutik i Nordsjælland. Men da begge Pia Toelhøjs forældre døde, og hendes bedste veninde kort efter blev taget af cancer, blev det hele for meget, og hendes verden faldt fra hinanden, da hun blev ramt af et slemt tilfælde af stress.

- Jeg kan faktisk huske datoen. Det var 5. oktober 2016. Jeg havde gået i et længere forløb hos lægen, men den dag mistede jeg følelsen i hele venstre side af min krop. Og så gik jeg fuldstændig i sort.

Dagene blev efterfølgende tilbragt i sengen med nedrullede persienner, og sådan så Pia Toelhøjs liv ud i et halvt års tid. Energien til at tage sig af omverdenen var væk, og overskud var byttet ud med underskud.

Svensk redningskvinde fra fortiden

Mens Pia Toelhøj var syg, blev hun kontaktet af en gammel veninde fra bordtennisverdenen. Svenske Petra Sörling, der i dag er vicepræsident i Det Internationale Bordtennis-Forbund (ITTF), kendte Pia Toelhøj fra deres unge dage, hvor de spillede sammen i Malmø, og det lykkedes for svenskeren at lokke Toelhøj med til en turnering i Alicante i Spanien. Men det var ikke nemt.

- På dagen bestemte jeg mig for, at jeg ville ringe og melde afbud, for jeg havde ikke lyst, og jeg var stadig syg. Men jeg kunne alligevel ikke få mig selv til det, for nu havde hun sørget for alt, så jeg tog med, siger Pia Toelhøj.

Og den beslutning skulle vise sig at være god, for på trods af et beskedent sportsligt resultat i doubleturneringen i Spanien, så betegner Pia Toelhøj ugen i Alicante som ”den bedste nogensinde”.

- Jeg fandt ud af, at jeg havde mistet min "platform". Jeg havde i så mange år givet alt til mit arbejde og min familie, men pludselig havde jeg en uge for mig selv. Og det lyder helt sygt, men jeg blev faktisk rask i den uge, siger hun.

107 kampe

Da hun kom hjem, begyndte hun at spille bordtennis igen. Siden da har danskeren ikke set sig tilbage, og det er blevet til en lang række turneringer i ind- og udland siden.

- Jeg kiggede lige på statistikken i dag, og jeg kan se, at jeg har spillet 107 kampe siden jeg vendte tilbage, så jeg har været flittig, siger hun med et grin.

- Jeg har fundet glæden igen. Når man bliver ramt af stress, så er man socialt afskåret. Man kan simpelthen ikke være sammen med andre. Men nu kan jeg mærke, at jeg har det godt og er fyldt af god energi.

Men meget ændrer sig på 19 år. Hun fortæller, at det er et andet spil, hun er vendt tilbage til i forhold til det, som hun efterlod for små tyve år siden. Boldene er blandt andet blevet større (i år 2000, red.), og pointsystemet er ændret. Der spilles nu til 11 i stedet for 21 i et sæt.

- Jeg er ekstremt fascineret af det mentale. Efter spillet har ændret sig, er det endnu vigtigere at være i zonen hele kampen. Det er man bedre til i min alder, end da jeg var ung. Dengang var jeg rigtig nervøs, når jeg skulle spille finaler. Jeg har været i seks DM-finaler, men jeg har kun vundet en enkelt.

Alder er ingen hindring

Pia Toelhøj er ikke den eneste, der ikke er en vårunge ved DM. 49-årige Allan Bentsen spiller også med, så bordtennis på højt plan behøver ikke stoppe, bare fordi man er født i 60’erne.

Pia Toelhøj har da heller ingen planer om at stoppe med den sport, der har givet hende så meget glæde. Næste mål er VM for veteraner i Las Vegas i juni.

- Det jeg har lært af alt det her, det er, at når man har ansvar på arbejdet, børn og så videre, så er man faktisk ikke herre over særligt mange ting, når man vågner om morgenen. Det eneste, man kan være herre over, det er at forsøge at være i balance med sig selv, for så kan man også bedre tackle, hvad der kommer udefra.

DM i bordtennis i Hjørring slutter søndag.

Facebook
Twitter