10 procent af Islands folk er i Frankrig - og fester i Saint-Etienne

DR møder de islandske fans i Saint-Etienne, hvor de fester med portugisiske fans.

  • Den islandske fest er rykket til Saint Etienne - side om side med den portugisiske.
  • Det skønnes at omkring 10 procent af den cirka 350.000 store befolkning besøger Frankrig under EM. (Foto: Aleksandar Josevski)
  • Den islandske fest er rykket til Saint Etienne - side om side med den portugisiske. (Foto: Aleksandar Josevski)
1 / 3

De har naturligvis vikingehjelme på. De har lange skæg, de drikker øl, og de farver Saint-Etienne blå med deres landsholdstrøjer. De islandske fans er ankommet til Saint-Etienne, hvor deres helte i aften skal spille en historisk slutrunde-kamp mod Portugal. Den første nogensinde for Island.

Det forventes, at otte til 10 procent af den islandske befolkning på 330.000, vil komme til Frankrig til de tre gruppekampe, som Island skal spille i Saint-Etienne, i Marseille og i Paris mod henholdsvis Portugal, Ungarn og Østrig.

Video fra festen i Saint-Etienne:

Og i Saint Etienne er det bemærkelsesværdigt, hvor mange familier, der har taget turen fra Island. Der er masser af små børn med små islandske dragter på, klapvogne, barnevogne og mødre, fædre og bedsteforældre. En blå familiefest i Saint-Etienne.

Samtidig blander de to fangrupper sig heftigt med hinanden på byens centrale torv og i barer og caféer, hvor de varmer op med fællessange og fællesdans i en skøn islandsk-portugisisk fodbold-fest.

DR har mødt nogle af de islandske fans i Saint-Etienne:

Benjamin Hallbjörnsson og Sveinn Asgeirsson

- Vi er en del af fanklubben for det islandske landshold, og vi forsøger at få vores trommer og flag ind på stadion, hvilket ser ud til at lykkes. Vi startede fanklubben i 2007, hvor vi nærmest kun var en håndfuld medlemmer, nu er vi flere tusinde. - Det er nærmest latterligt, at vi er her. Sindssygt. Det er opfyldelsen af en drøm. Et land på vores størrelse burde ikke være her. Men nu er vi her, og hvis vi spiller som et hold, så kan vi nå langt. Ronaldo bliver er problem i aften. Jeg har altid været fan af Ronaldo, men i aften skal han ned, så vi kan vinde.

Andri Blöndal og Bylgja Olfasdottrir

- Vi lever drømmen. Det har altid været en drøm at få opleve den store scene med Island. Og nu er vi her. Sammen med halvdelen af Island, ser det ud til. Vi sender billeder hjem til familien i Island, der er nærmest depressive over, at de ikke kan være her. - I aften vil vi skabe en sensation. Naturligvis har de Ronaldo, men han må gerne spille dårligt i bare denne kamp. Når Island spiller kan alt ske, bare vent og se. Selvfølgelig vinder vi.

Sigardur Halgarson

- Jeg er her med min familie. Mange fra Island tager herned med børn og bedsteforældre. Jeg er fra Island, men arbejder i Aalborg. Jeg ved, at alle danskere hepper på os, og det er jo fantastisk. Hele Island går amok over det her. Det eksploderer, hvis vi vinder. Muligvis vinder vi ikke i aften, men vi vinder over Ungarn, og så er det en ren finale mod Østrig.

- Det er faktisk en drøm, der bliver til virkelighed at opleve Ronaldo. Alle på Island er helt vilde med ham. Han er verdens bedste spiller, men håber selvfølgelig at vi kan stoppe ham. Jeg og familien har lejet et hus i Marseille og skal se alle tre gruppekampe.

Ana Gudlaugsdottir, Erla Asgeirsdottir og Valdis Ingmarsdottir

- Vi er her for at have det sjovt. Det er magisk at være her. Det er historisk, og vi vil gerne være en del af historien. Vi skal feste, og vi har lige stået og sunget med portugisiske fans. Det handler også om at vise, at man kan feste sammen, ligegyldigt hvor man kommer fra.

- Det er egentlig lige meget, hvor langt Island når, det har allerede været en succes. Det er, som om alle vi islandske fans hernede kender hinanden. Eller, vi opfører os som om vi kender hinanden. Du kan også se, hvor mange familier og børn her er.

- Jeg håber egentlig, Ronaldo scorer i aften. Han må gerne score, men vi skal vinde 3-1. Jeg vil have, han scorer, så han kan trøjen af, det vil vi gerne se. Men sig det ikke til de andre islandske fans.

Birkir Olafsson

- Jeg er her med min far og min onkel og 18 af vores venner. Det er da helt utænkeligt, at vi ikke skulle være her. Det er historisk, og otte procent af den islandske befolkning tager til Island. I aften går alt i stå i Island, alle i hele landet skal se det her. - Her i Frankrig vil vi gerne vise os fra den bedste side. Vi er her for at have det sjovt, at være sammen med de andre fans. I Lyon i går aftes sang vi og dansede med de belgiske og italienske fans. Her i Saint-Etienne drikker vi øl med de portugisiske fans. Vi er her alle for den samme ting, at have det sjovt og se fodbold.

Facebook
Twitter