5 tricks: Sådan vinder du straffesparks-konkurrencen

Tag dig god tid til at sparke og lav jubelscener, når bolden er gået i mål. Så er dit hold godt på vej til at vinde.

Den nervepirrende kamp fra 11-meterpletten handler om langt mere end bare tilfældigheder. Faktisk kan man opstille fem regler for straffesparks-skytter, som samlet set markant vil forbedre deres sandsynlighed for at score.

1. Tag dig god tid

Jo hurtigere en spiller udfører et spark, desto større er sandsynligheden for, at han brænder. Spillere, der sparker mere end ét sekund efter, at dommeren har fløjtet, scorer på 80 procent af deres forsøg. Spillere, der derimod sparker under ét sekund efter, at dommerens fløjte har lydt, scorer kun på 58 procent af deres spark.

Når verdens bevågenhed hviler på en enkelt spillers skuldre, er presset så massivt, at mange spillere vil have det overstået hurtigst muligt. Jo mere nervøs spilleren er, desto hurtigere sparker han, og det giver et dårligere resultat.

England har verdens hurtigste straffesparksskytter. Det tager i gennemsnit en englænder 0,28 sekunder at reagere og begynde sit tilløb, når han hører dommerens fløjte. Det er måske en del af forklaringen på, hvorfor England siden 1990 er røget ud ved straffesparkskonkurrencer i over halvdelen af de turneringer, de har deltaget i, som det fremgår af en analyse fra Popular Social Science.

Analysen af alle straffespark i VM- og EM-historien viser også, at spark med tilløb på tre skridt eller derunder kun gav scoring i 61 procent af tilfældene. De spillere, der begyndte deres tilløb uden for feltet, scorede derimod 77 procent af gangene.

2. Slip jublen løs

Jo mere og vildere en spiller jubler, når han scorer, desto større er chancen for, at hans holdkammerat scorer på det næste spark. Når en spiller viser stolthed, glæde og begejstring over en scoring, giver det hans holdkammerater et rygstød. Og ikke nok med det. Jubel over en scoring øger samtidig sandsynligheden for, at modstanderholdets næste skytte brænder, ifølge en undersøgelse i Science Daily.

3. Drop stjernespillerne

I modsætning til hvad man skulle tro, brænder stjerner som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi oftere end deres mindre kendte holdkammerater. En forklaring er, at holdets stjerner føler et større ansvar end andre, når en kamp skal afgøres. Med større ansvar følger større pres, fremgår det af denne analyse fra LeadersinPerformance.

4. Spark højt og i midten

En anden god idé er at placere bolden højt. Hvis spilleren skyder i den øverste tredjedel af målet, scorer han i 78 procent af tilfældene. Alle andre steder giver en succesrate på 73 procent. Det er statistisk set også en god idé at sparke midt i målet. Af samtlige 361 spark ved VM- og EM-slutrunder gennem tiden blev målmanden kun stående midt i målet i 11 tilfælde.

5. Lad de bedste skytter sparke først

Hvis du gemmer din bedste straffesparksskytte til det femte spark, er der 41 procent chance for, at han aldrig kommer til at sparke. Statistisk set har det fjerde spark den laveste udnyttelsesprocent (72,1 procent), og samtidig er der 7 procent chance for, at kampen er afgjort før det fjerde spark. Den bedste strategi synes med andre ord at være, at de tre bedste skytter sparker de tre første spark.

Artiklen er skrevet i samarbejdet med fodboldstatistikfirmaet 21st Club.

FacebookTwitter