DIN EM-AFTEN Slutrunden har brug for en stor fest

Marco de los Reyes peger på tre ting, der er værd at bide mærke i før aftenens semifinale.

Paul Pogba (til venstre) har samlet set ikke levet op til de store forventninger ved EM. Men mod Island i kvartfinalen var franskmanden god og scorede på hovedstød. I aften skal Paul Pogba og Co. møde tyskerne, der her jubler efter triumfen mod Italien i deres kvartfinale.

I aften spilles den næstsidste kamp ved EM-slutrunden i Frankrig. Værterne og forhåndsfavoritterne møder de tyske verdensmestre, der ifølge min vurdering har haft det bedste hold i turneringen indtil nu.

På flere måder ligner det også en match, der burde have været finalen, og vinderen i aften vil under alle omstændigheder være favorit i finalen, hvor Portugal venter.

Cristiano Ronaldo jubler efter 2-0-sejren over Wales i den første semifinale. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Under EM udpeger jeg hver eneste spilledag tre emner, der især bliver spændende at følge, og jeg har i dag valgt at begynde med kampens betydning for hele slutrunden.

1. Vi har brug for en fest

Sådan lidt groft sagt så vil slutrunden i Frankrig med det, der på nuværende tidspunkt er sket, først og fremmest blive husket for især Islands succes og i lidt mindre grad Wales' ditto.

Derefter vil man tænke på slutrunden som en lidt kedelig turnering med få sportslige højdepunkter og uden de historisk store præstationer.

Paul Pogba fejrer sammen med de franske tilskuere 5-2-sejren over Island i kvartfinalerne. (Foto: Franck FIfe © Scanpix)

Men det kan semifinalen i aften være med til at lave om på. Sådan en 3-2-sejr efter forlænget spilletid indeholdende drama, gode mål og flotte individuelle præstationer ville være fantastisk og lige det, slutrunden har brug for.

En flot finale vil naturligvis ligeledes kunne redde meget, men historisk set bliver den afsluttende kamp sjældent det store show, fordi der her står endnu mere på spil.

Til gengæld har der været mange fremragende semifinaler. Den bedste, der har været ved et EM eller VM de seneste 40 år, havde netop aftenens hold som deltagere. Det var VM-semifinalen i 1982, hvor Vesttyskland og Frankrig spillede 3-3 efter forlænget spilletid, hvorefter tyskerne vandt den afsluttende straffesparkskonkurrence.

2. Hvem vil være slutrundens bedste spiller?

Ved EM-slutrunden i 2012 blev det undervejs mere og mere tydeligt, at Andrea Pirlo fra Italien og Andres Iniesta fra Spanien var slutrunden klart bedste spillere, og i den sidste ende kårede UEFAs ekspertpanel spanieren til turneringens bedste.

Toni Kroos ses her i duel med Marco Parolo fra Italien, som Tyskland sendte ud af EM efter straffesparkskonkurrence i de to holds kvartfinale. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Ved dette EM har der ikke været samme tegning af, hvem der vil løbe med æren. På nuværende tidspunkt vil jeg faktisk sige, at knap en halv snes spillere har markeret sig nogenlunde lige godt. Og langt de fleste er med i aftenens semifinale.

Manuel Neuer, Jerome Boateng og Toni Kroos fra Tyskland samt Antoine Griezmann, Dimitri Payet og til dels Olivier Giroud er således alle kandidater til titlen som EMs bedste, og selv spillere som Mesut Özil og Paul Pogba - der ellers skuffede i gruppespillet - kan nå at komme ind i billedet.

Fra de to hold i gårsdagens semifinale er Gareth Bale og Cristiano Ronaldo naturligvis også kandidater. Men de førnævnte franskmænd og tyskere har alle den fordel, at de som minimum har en kamp tilbage til at præstere i.

3. Tyskland må undvære profiler

Mats Hummels har efter to gule kort karantæne i aftenens kamp, og det er et stort tab for Tyskland, idet han er en af verdens bedste midterforsvarere, hvilket han også har vist i sine fire kampe ved EM.

Mats Hummels har karantæne i aftenens kamp, men må gerne være med i en eventuel finale. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

På grund af en skade var Mats Hummels heller ikke med i den første match, mod Ukraine, og selv om tyskerne vandt 2-0, var det alligevel synligt, at han manglede.

Tysland må i aften også undvære frontangriberen Mario Gomes og den defensive midtbanespiller Sami Khedira, der begge døjer med skader.

Veteranen Bastian Schweinsteiger glider ind på Sami Khediras plads, mens fraværet af Mario Gomes formentlig giver plads til både Mario Götze og Julian Draxler i startopstillingen.

Frankrig derimod har alle mand klar til kamp, hvilket selvfølgelig er en klar fordel. Derfor ser kampen også så jævnbyrdig ud, som den kan blive. Men tyskerne er ikke mindst på grund af den erfaring de fleste af dem har i denne slags opgør stadig mine favoritter.

Min vurdering af Tyskland-Frankrig: Tysk sejr: 52 procent. Fransk sejr: 48 procent.Kampen spilles klokken 21.00 og vises direkte på TV2.

Franske fans, der overværede kampen mod Island ved fanzonen i Paris. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Har du kommentar, så skriv herunder!

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter