Hooliganekspert: Russerne tager fodboldvold til helt nye ekstremer

Russiske hooligans praktiserer en forrået udgave af den ”klassiske” engelske hooligankultur.

Russiske hooligans i slagsmål i Marseille. (Foto: carl Court © 2016 Getty Images)

EM-slutrunden i fodbold fik en grim start, da russere og englænder kom i voldsomme slagsmål før og efter opgøret mellem de to nationer lørdag aften i Marseille.

Men hvor englænderne i mange år har haft et ry, som dem der starter salgsmål og opfører sig dumt, så tyder meget på at weekendens ballade blev startet af 2-300 ekstremt voldsomme og velorganiserede russere.

- Der er ikke nogen, der kan lide englænderne. Alle vil have fat i dem, fordi det er dem, der har ryet for at være de vilde, siger freelancejournalist og redaktør på tribunen.com, Tom Carstensen, som i mange år har beskæftiget sig med hooligankultur.

Det var derfor ikke tilfældigt, at russerne valgte at gå så voldsomt til værks i Marseille, hvor de i grupper overfaldt engelske fodboldfans.

- Russerne vil gerne vise, hvem der bestemmer nu, og så har der udviklet sig en hooligankultur i Rusland, som er af en helt anden verden end i Vesteuropa. De virker fuldkommen ligeglade. Flere har brugt våben og mange af dem kommer i sorte T-shirts, hvilket gør det svært at skelne den ene fra den anden, forklarer Tom Carstensen.

Fodbold til forskel

Englænderne var op igennem 80’erne og 90’erne berygtede for deres hooligans, som skabte store problemer både ude og hjemme. Men en hård indsats fra politiets side, har bragt antallet af engelske hooligans betragteligt ned.

- Det er mange år siden englænderne har startet noget stort til slutrunder. Ved de sidste tre mener jeg, de har haft en eller tre anholdelser, hvilket jo stort set er ingenting, siger Carstensen.

Men selvom englænderne stadig ikke er de rene helgener, så ser Tom Carstensen dog en væsentlig forskel på de engelske ballademagere og de russere, som gik så voldsomt til værks i Marseille.

- Hvor engelske hooligans altid har haft fodbolden først, og så måske er blevet tiltrukket af ballade, så kan jeg godt være lidt mere i tvivl om russerne, når de tropper op med MMA-handsker og tandbeskyttere.

- Når russerne slås til den her slutrunde har det set meget voldsomt ud. Flere englændere fortæller om, at der er blevet brugt knive og bats, så det virker som en mere voldsom form for organiseret vold, siger Tom Carstensen.

Facebook
Twitter