Ukrainske atleter boykotter alle OL-kvalifikationer, hvor russere deltager

Ukraines Olympiske Komité lægger yderligere pres på IOC.

Der bliver ikke nogle sejre at fejre for Ukraine, hvis der bliver fundet plads til russiske atleter i kvalifikationen til OL. (Foto: © Koen Van Weel, Scanpix Denmark)

Mens Den Internationale Olympiske Komité (IOC), møder kritik for deres væven i forhold til at slå fast, om belarusiske- og russiske atleter kan deltage ved OL i 2024, så er Ukraine ikke i tvivl.

Men for at lægge yderligere pres på IOC, så har det Ukrainske Forsvarsministerium nu besluttet, at ingen ukrainske atleter vil stille op i kvalifikationer frem mod OL i Paris, hvis belarusiske- eller russiske atleter får lov til at konkurrere.

Den beslutning annoncerede Oleg Nemchinov som repræsentant for regeringen og Ukraines Olympiske Komité.

- Vi vil kun deltage i kvalifikationsturneringer, hvor der ikke er russiske atleter.

Samtidig har det Ukrainske Forsvarsministerium på Twitter understreget pointen med en serie af tweets, hvor det blandt andet fremgår, at det russiske flag 'drypper med blod fra ukrainske civile'.

  • Det ukrainske forsvarsministerium er ikke i tvivl.
  • 'Det russiske flag drypper med blod', skriver ministeriet på Twitter.
1 / 2

Atleterne må betale prisen

Oleg Nemchinov er bevidst om, at en sådan beslutning risikerer at fratage ukrainske atleter muligheden for at konkurrere i Paris, men at det er en pris, som hans landsmænd og -kvinder må være villige til at betale, lyder beskeden.

- Jeg ønsker ikke det her for nogen. Men jeg vil sige til ukrainske atleter, der bekymrer sig om hvorvidt deres karrierer risikerer at blive ødelagt på grund af IOC's arbejde for at indlemme russiske atleter, at deres liv, og deres børns liv, vil bestå.

Præsidenten for IOC, Thomas Bach, håber dog ikke, at det når så vidt. Igennem historien har lignende situationer været til at overkomme, er argumentet.

- Vi har haft mange eksempler på atleter fra lande, der har deltaget i de Olympiske Lege, selv om de har kæmpet mod fjendtligheder.

- Med en erfaring håber vi, at den olympiske ånd og dets mission vil sejre, på samme måde som vi har set tidligere.

Vil være skadeligt

I mandags tog Formanden for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp, ordet på vegne af de nordiske lande, da de 206 nationale olympiske komitéer var samlet til et online møde.

Det kan du læse mere om her.

Her gjorde han det klart, at man fra nordisk side ser situationen som uforandret siden februar sidste år, hvor atleterne fra de to krigsførende lande blev udelukket.

Derudover delte han sine bekymringer om, hvad en russisk og belarusisk retur til international eliteidræt kan medføre.

- Jeg sagde, at diskussionen om russisk deltagelse ved OL i Paris ville rejse en stemning blandt Europas befolkninger og regeringer imod den olympiske bevægelse, og det ville være meget skadeligt og potentielt koste opbakning til de europæiske olympiske komitéer, siger Hans Natorp.