Ungdommen siger skakmat til alderdommen og sætter sig på DM-tronen

Martin Haubro er ny danmarksmester i skak efter sejr ved weekendens DM-stævne.

Martin Haubro er ny danmarksmester i skak. (Foto: Thomas Vestergård)

27 år, 23 år og 17 år

Ja, hvis nogen skulle mene, at skak var et spil for den ældre generation, så behøver de bare tage et kig på sejrsskamlen fra weekendens DM-stævne for at få den tanke fjernet fra brættet.

Den unge generation satte nemlig den ældre skakmat, da det fra den 9. til den 17. april blev afgjort, hvem der det kommende år kan kalde sig danmarksmester.

27-årige Martin Haubro nappede DM-titlen foran 23-årige Jesper Søndergaard Thybo, mens den blot 17-årige Jonas Buhl Bjerre tog sig af tredjepladsen.

Dermed bliver DM-podiet indtaget af en trio med et aldersgennemsmit på lige over 22 år. Det næstlaveste de seneste ti år, og et tydeligt bevis på, at et generationsskifte er på vej i dansk skak.

Og heldigvis for det, lyder det fra 50-årige Sune Berg Hansen. Han er landstræner og har vundet DM-titlen hele syv gange i karrieren, men er glad for, at nye ansigter er klar til at tegne vejen for dansk skak i fremtiden.

- Den gamle garde har siddet på tronen rigtig længe, og der har manglet lidt nye kræfter i dansk skak, men det skal jeg love for, at der er kommet de seneste år.

Sune Berg Hansen peger især på to ting, som er medvirkende til at den danske skak-ungdom løber hurtigt i disse år. For det første er forudsætningerne blevet meget bedre.

- Da jeg begyndte at spille skak, var der ikke så meget træning, men det er heldigvis blevet ændret i løbet af årene, så der nu er meget bedre muligheder for at udvikle og forfine sit spil.

- Før i tiden var man omkring tyve år, før man blev stormester, men nu er det ikke unormalt at se personer helt ned til 12-års alderen blive stormestre, og det var helt utænkeligt før i tiden.

For det andet er computeren blevet en vigtig del af det at være skakspiller. Computerprogrammerne er gennem årene blevet meget bedre, og det betyder, at man i dag får både mere og bedre feedback, lyder det fra Sune Berg Hansen.

Jonas Buhl Bjerre (venstre) er en af dansk skaks helt store talenter. I 2019 dystede ham mod den norske skakstjerne Magnus Carlsen ved Champions Battle. (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)

Men et er at have adgang til computerprogrammer, noget andet er, at man også er trygge ved at bruge dem. Og her spiller generationerne også en rolle, lyder det fra Sune Berg Hansen, som selv tilhører generationen, der er vokset op uden hverken computere og internet.

- Den yngre generation er vokset op med internettet og computere, og de er ikke bange for at bruge og udforske, hvad det kan. Så selvfølgelig har de taget den teknologi til sig på en helt anden måde.

Sune Berg Hansen stillede ikke op ved DM i år, men var med i 2021, hvor det blev til en andenplads. Men med sine 50 år, er det ikke alderen, som taler for, at han de kommende år kan nappe endnu en DM-titel.

- Der er ingen tvivl om, at verdenseliten bliver yngre og yngre. Før i tiden toppende man, når man var 35 år. Nu er det vel nede på omkring de 30, siger Sune Berg Hansen.

Og med det in mente, er der mange gode skak-år i vente for podiepladserne ved dette års danmarksmesterskab.