Uretfærdig fordel? Tidligere amerikansk elitesoldat debuterer som transkønnet kvinde i MMA

Amerikaneren Alana McLaughlin skiftede køn fra mand til kvinde i 2016 og debuterer lørdag nat i kampsporten MMA.

MMA-kæmperen Alana McLaughlin voksede op i en fattig, religiøs familie i South Carolina. (Foto: Foto: Scott Hirano/Combate Global. Grafik: Diede Linnet van de Mosselaar)

Der findes én dom, hvor alle med sikkerhed er uskyldigt dømt. Barndommen.

I Alana McLaughlins tilfælde bød den på både svigt, grov mobning og seksuelt misbrug.

Amerikaneren er født som dreng og opvokset i South Carolina, men står nu - i en alder af 38 år - foran sin MMA-debut som kvinde. Den blot anden transkønnede i sportens historie.

- Jeg vil nå så langt som jeg kan, men jeg vil allerhelst hjælpe med at gøre det normalt at se transpersoner i sport. Min kamp bliver starten på det bidrag, siger Alana McLaughlin i et interview med The Guardian.

Alana McLaughlin beskriver sig selv som en feminin dreng, der mødte mange udfordringer i skolegården. Også derhjemme var modstanden stor.

Hendes far fjernede gardinerne og tog døren af til børneværelset, så McLaughlin ikke tog tøj på, som forældrene fandt upassende. De ønskede sig en mere maskulin søn og sendte hende derfor over for at lege med drengene fra nabogården hver weekend.

Det var her, at hun som fem-årig blev misbrugt første gang. Det fortsatte i fem år, og da Alana McLaughlin samlede mod til at fortælle sine forældre om det, troede de ikke på hende.

Først da andre delte lignende historier, fik hun lov til at blive hjemme. Og så talte man ellers ikke mere om det.

- Hele mit liv har jeg været den mindste. Jeg var for lille, jeg blev mobbet, jeg blev voldtaget, jeg fik tæsk. Jeg havde det ikke nemt, siger Alana McLaughlin.

Alana McLaughlin har trænet op til sin debutkamp hos MMA Masters i Florida. (Foto: Scott Hirano/Combate Global)

Udsendt til Afghanistan som elitesoldat

Gennem opvæksten spurgte Alana McLaughlin flere gange sin mor, om ikke hun kunne få lov til at skifte køn. Hver gang blev det afvist. Hun mindes en samtale, de havde, da hun var 20 år gammel.

- Måske skulle jeg bare drage i krig og få mig selv slået ihjel, sagde Alana McLaughlin til sin mor over telefonen.

- Ja, måske skulle du det, lød det i den anden ende af røret.

Det var sidste gang, de talte sammen.

Umiddelbart efter søgte Alana McLaughlin ind til millitæret, hvor hun, dengang som mand, steg i graderne, endte hos USA's specialstyrker, Navy Seals, som feltkirurg og blev udsendt til Afghanistan i 2007.

Herunder har Alana McLaughlin delt et før- og efterbillede af hendes transformation fra mand til kvinde:

Da Alana McLaughlin kom hjem fra Afghanistan, bosatte hun sig i Portland. Få år senere opstod muligheden for en kønsskifteoperation i Thailand, og så slog hun til. Efterfølgende kæmpede hun med at varetage et job, men måtte opgive på grund af en PTSD-diagnose.

Det er et misforstået hensyn

Processen med at finde en modstander til Alana McLaughlin var overraskende svær, siger Mike Afromowitz, der er vicepræsident i Combate Global, som arrangerer kampen.

Det lykkedes dog. Franske Celine Provost takkede ja og venter i buret natten til lørdag.

Selv har Provost ikke de store betænkeligheder ved at møde McLaughlin. Den tidligere danske MMA-kæmper, Anna Elmose, synes imidlertid, at kampen rummer flere problematikker.

- Det er et misforstået hensyn, når en transkønnet kvinde, som har haft hele sin pubertet som mand, kan få lov at konkurrere i kampsport på lige vilkår mod andre kvinder, siger danskeren.

- I kampsport er din krop dit våben, og du kan potentielt set gøre rigtig stor skade på den anden. Alle dine attributter er dine våben, siger Anna Elmose, der indstillede sin professionelle karriere i 2016 og sluttede på kampsportens øverste hylde i UFC-regi.

Anna Elmose kæmpede i 2016 to kampe i UFC. Til de uindviede svarer det til at spille Champions League i fodbold. Allerøverste hylde. (arkivfoto) (Foto: Philip Davali)

Danskeren slår fast, at der skal være plads til, at man kan skifte køn og leve et normalt liv.

I oktagonen (MMA-arenaen, red.) er der imidlertid den forskel, at et langt liv som mand med sikkerhed giver visse fysiske fordele. Det har lektor og idrætsforsker Ask Vest Christensen tidligere forklaret til DR.

Det gælder også, selvom en atlet, i dette tilfælde Alana McLaughlin, har modtaget behandling for at overholde bestemte hormongrænser.

'Ikke en fribillet til at gøre skade på andre'

Da Anna Elmose var aktiv i UFC, takkede hun ja, uanset modstanderen. Det var alles mindset, forklarer hun. Men havde modstanderen været en transkønnet kvinde og tidligere elitesoldat, der havde levet størstedelen af sit liv som mand, ville det være uretfærdigt, mener hun.

- Det vil svare til, at min modstander måtte tage en steroidekur, men jeg måtte ikke, siger Elmose.

I MMA-kontekst er McLaughlin den anden kvinde i historien til at stille op som transkønnet. Den første var Fallon Fox, der nåede fem professionelle kampe med fire sejre og ét nederlag til følge. Nederlaget var til Ashlee Evans-Smith i 2013, og der skal nok være andre kvindelige MMA-kæmpere, som også ville vinde over en transkønnet, siger Elmose.

Teknik og erfaring spiller nemlig ind. Overordnet set er det dog et problem i en konkurrence, hvor styrke er så væsentligt.

Alana McLaughlin forældre forbød hende at dyrke sport, fordi de mente, at hun var for lille og skrøbelig som barn. Først i high school fik hun lov til at løbe på skolens atletikhold. (Foto: Scott Hirano/Combate Global)

- Hvad der sker i træningslokalet er en anden sag. I MMA-miljøet træner kvinder for det meste alligevel med mænd, og der passer man på hinanden. Hvis transkønnede kvinder vil konkurrere mod andre kvinder, må de spille fodbold eller andre sportsgrene, hvor man ikke gør skade på ens modstander med fysikken, siger danskeren.

Skaderne i MMA-buret kan nemlig være fatale.

- At McLaighlins historie er tragisk, er synd for hende, men vi har allesammen en historie, og det er ikke en fribillet til at gøre skade på andre. Så jeg synes bestemt ikke, at det er okay for transkønnede kvinder at konkurrere MMA i kvindeligaen.

Tilføjelse: Alana McLaughlin vandt sin debutkamp mod franske Celine Provost i anden omgang.

Facebook
Twitter