’Utilgiveligt’: FBI kendte til seksuelle overgreb på børn og OL-atleter uden at stoppe det

Superstjernen Simone Biles og flere OL-guldvindere anklagede onsdag USA’s forbundspoliti for at være medansvarlig for seksuelle overgreb i sportens verden.

Ol-guldvinderen McKayla Maroney var onsdag i tårer i det amerikanske Senat. Her fortalte hun, at FBI i over et år forsømte at reagere på hendes vindeudsagn om seksuelle overgreb i amerikansk gymnastik. (Foto: Saul LOEB © Ritzau Scanpix)

- De (FBI, red.) valgte at lyve om, hvad jeg fortalte dem, for at beskytte en serieforbryder og børnemishandler.

Sådan lød det onsdag i det amerikanske senat, hvor der blev rejst anklager mod USA’s forbundspoliti, FBI.

Ordene kom fra den olympiske guldvinder McKayla Maroney, som er en af mange amerikanske gymnaster, der er stået frem i en sag som seksuelle overgreb i sportens top.

Gerningsmanden, Larry Nassar, der i årtier arbejdede som sportslæge hos det amerikanske gymnastikforbund, USA Gymnastics, er idømt fængsel på livstid for at have misbrugt unge piger og kvinder.

Over 500 tidligere og nuværende amerikanske gymnaster er stået frem som ofre for Nassars overgreb. Og sagens omfang er ikke kun uhyggeligt stort. Det stikker også helt til tops.

I over et år var FBI nemlig bekendt med sagen og i besiddelse af både vidneudsagn og billeddokumentation uden at gribe ind, imens Larry Nassar fortsatte sine overgreb på kvinder og mindreårige.

- De (FBI, red.) tillod en børnemishandler at gå fri i mere end et år. De havde juridisk bevis for børnemishandling og gjorde intet. Og den inaktivitet var direkte årsag til, at Nassars overgreb fik lov til at fortsætte, sagde OL-guldvinderen McKayla Maroney til det amerikanske senats juridiske komité, hvor en høring om FBI’s håndtering af sagen fandt sted.

  • OL-guldvinderne Aly Raisman, McKayla Maroney, Simone Biles og Maggie Nichols på vej til vidneskranken foran Senatets juridiske komité. (Foto: SHAWN THEW © Ritzau Scanpix)
  • McKayla Maroney har vundet fem VM- og OL-medaljer. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
  • Aly Raisman har vundet 10 VM- og OL-medaljer. (Foto: Anna Moneymaker © Ritzau Scanpix)
  • Simone Biles har vundet 32 VM- og OL-medaljer. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
  • Maggie Nichols har vundet to VM-medaljer. (Foto: Anna Moneymaker © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Også den 24-årige superstjerne Simone Biles, som har vundet 32 VM- og OL-medaljer, var blandt vidnerne i Sentatet. Hun er selv blevet misbrugt af Larry Nassar. Og hun mener, at FBI ’vendte det blinde øje til’ og er medansvarlig for Nassars forbrydelser.

- Hvor meget er en lille pige værd?

- Vi har lidt, og vi bliver ved med at lide, fordi ingen i FBI, Den Amerikanske Olympiske Komité eller Det Amerikanske Gymnastikforbund gjorde det nødvendige for at beskytte os, sagde Simone Biles fra vidneskranken.

- Nassar er, hvor han hører til (i fængsel, red.), men dem som muliggjorde det for ham, bør også holdes til ansvar.

Simone Biles kæmpede med at holde tårerne tilbage under sit vidneudsagn i Senatet. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

De alvorlige anklager mod FBI kommer ikke kun fra atleterne selv.

I juli i år konkluderede en rapport fra det amerikanske justitsministerium, at Larry Nassar allerede i juli 2015 burde være blevet stoppet i sit misbrug af de unge gymnaster. Men det skete ikke, blandt andet fordi FBI begik ’adskillige, fundamentale fejl’ og ikke fulgte op på anklagerne, lyder det i rapporten. Først i august 2016 august blev han anholdt og fængslet.

Formanden for Senatets juridiske komité, Richard Durbin, kalder det ’en skamplet’FBI’s omdømme.

- I de 15 måneder, hvor FBI-efterforskere forsømte deres ansvar, misbrugte Nassar mindst 70 unge atleter. For mange var det en fortsættelse, men andre blev også misbrugt for første gang, mens FBI sad på sagen, sagde Richard Durbin under høringen.

McKayla Maroney, Simone Biles og de andre fremmødte gymnaster appellerede under høringen til, at de ansvarlige efterforskere i FBI bør retsforfølges.

- Vi er blevet svigtet, og vi fortjener svar. Ved gennemgangen af rapporten føles det virkelig som om, at FBI ignorerede os. Hvordan kunne det ske? Spurgte Biles under høringen.

Et spørgsmål som FBI-direktøren, Christopher Wray, var indkaldt til høringen for at svare på.

- Jeg vil begynde med at sige til de modige kvinder, der har vidnet: Jeg underskylder dybt og inderligt over for jer alle, sagde FBI-direktør Christopher Wray.

- Der var personer i FBI, der havde en chance for at stoppe dette monster (Larry Nassar, red.) tilbage i 2015, og som ikke gjorde det, og det er utilgiveligt.

Sportslægen Larry Nassar blev i 2018 idømt op til 175 års fængsel for sine seksuelle forbrydelser. (Foto: RENA LAVERTY © Ritzau Scanpix)

Tidligere chefkriminalinspektør for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, er selv uddannet fra FBI National Academy. Han kalder FBI-direktørens undskyldning for opsigtsvækkende.

- Direktøren kalder det helt åbent en fuldstændig uacceptable forsømmelse. Og han lægger ikke skjul på, at han er rasende. Det er en total indrømmelse, som hører til sjældenhederne i FBI’s historie, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR Sporten.

’Var dét det hele?’

Gymnastikstjernen McKayla Maroney har tidligere fortalt, at Larry Nassar begyndte at misbruge hende seksuelt, da hun var 13 år.

Under høringen i Senatet uddybede hun, hvordan hendes indberetning af overgrebene var blevet modtaget af FBI’s efterforskere.

Maroney fortalte om en episode, hvor Nassar havde givet hende en sovepille.

- Han var nøgen, lagde sig oven på mig og misbrugte mig i timevis.

- Da jeg fortalte om det (til en FBI-agent, red.), begyndte jeg at græde. Efter ét minuts stilhed spurgte han: ’Var dét det hele?’. Det var et af de værste øjeblikke i hele det her forløb. At få mine oplevelser med overgreb marginaliseret og tilsidesat af de personer, som burde have beskyttet mig.

McKayla Maroney måtte give tårerne frit løb under sit vidneudsagn. (Foto: Saul LOEB © Ritzau Scanpix)

De amerikanske gymnaster oplevede ikke kun, at FBI negligerede deres vidneudsagn. De oplevede også, at FBI ligefrem forvrængede deres vidneudsagn.

Det fortalte flere tidligere og nuværende topgymnaster i Senatet, hvor de forklarede, hvordan FBI havde tvunget dem til at underskrive aftaler, der udvandede tiltalerne mod Larry Nassar.

En påstand, der underbygges i Justitsministeriets rapport.

- Den her sag handler med al tydelighed om pædofili og seksuelle overgreb. Jeg fortalte FBI det hele, og de valgte at falsificere mit vidneudsagn, forklarede McKayla Maroney under høringen.

En lignende oplevelse havde OL-guldvinderen Aly Raisman.

- Efterforskeren reducerede betydningen af mit misbrug og fik mig til at føle, at min straffesag ikke var værd at føre, forklarede hun under høringen.

Under OL i Tokyo meldte guldfavoritten Simone Biles afbud til flere finaler af hensyn til sit mentale helbred. Under høringen i Senatet fortalte hun, at det blandt andet var på grund af Larry Nassars overgreb, som stadig påvirker hende psykisk. (Foto: Mike Blake © Ritzau Scanpix)

'Det her vil ske igen'

En uge inden onsdagens høringen i Senatet fyrede FBI en af efterforskerne, der i sin tid arbejde på sagen.

Fyringer er dog ikke godt nok, siger Simone Biles. Hun ønsker de ansvarlige FBI-efterforskere retsforfulgt, siger hun.

- Bliver de ikke det (retsforfulgt, red.), er jeg overbevist om, at det her vil ske igen for andre olympiske sportsgrene.

FBI-direktøren Christopher Wray erkender, at FBI har begået fejl i sagen, men han forsikrer, at der er tale om ’enkelte personer, der har forrådt deres kerneopgaver’, og at ’det ikke afspejler forbundspolitiet som helhed’.

Tidligere chefkriminalinspektør for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, vurderer ud fra det offentligt tilgængelige materiale, at sagen ikke er et udtrykt for et systematisk problem i FBI.

- Det her er enkelte personers værk, og det tangerer grov korruption. Men FBI er stadig en organisation, som fortjener stor respekt. De tusindvis af medarbejdere er på mange måder verdensførende inden for efterretningsarbejde og kriminalteknik.

Facebook
Twitter