Vær med: Super Bowl for begyndere

Et af verdens største sportsevents afvikles i aften, når der spilles Super Bowl.

Super Bowl Hand-Off Ceremony på Super Bowl Bouleward i New York. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Natten til mandag spilles der finale i den amerikanske football-liga, NFL. Kampen er traditionelt en af verdens største sportsevents, og alene i USA vil flere end 100 millioner mennesker se med på fjernsyn, når opgøret mellem Denver Broncos og Seattle Seahawks begynder klokken 00:30.

I Danmark vises kampen på TV3+, og hvis du vil sidde oppe det meste af natten får du her en gennemgang af Super Bowl for begyndere.

Amerikansk fodbold kort fortalt

- Amerikansk fodbold, der i USA blot kaldes football, er en amerikansk afart af rugby. Den første football-kamp blev spillet i 1874 mellem de to universiteter Harvard og McGill.

- Football-kampe bliver spillet på en 100 yards (91, 4 meter) lang bane, plus to markerede zoner (endzones) i hver endne. Holdene skal forsøge at transportere bolden fra den ene til den anden ende og score touchdown, der giver 6 point, hvorefter holdet kan sparke ekstra point via et fieldgoal.

- Et touchdown scores, når en spiller enten løber ind i eller griber en bold i den sidste og markerede zone af modstanderens banehalvdel.

- Hvert hold har 11 spillere på banen af gangen, der skiftes til at angribe eller forsvare. Det taktiske spil bliver ofte sammenlignet med krigsførelse, hvor det for angrebet hele tiden gælder om at gennemskue forsvarets taktik og udmanøvrere dem, og selvfølgelig også den anden vej rundt.

Denver Broncos vs. Seattle Seahawks

- Denver Broncos har spillet seks Super Bowls og vundet to gange - men de to sejre er kommet på stribe i holdets to seneste finaler i 1998 og 1999.

- Når Denver Broncos har ført ved pausen i en slutspilskamp, har de vundet 14 ud af 15 kampe. Den eneste kamp de har tabt efter at have ført ved pausen, er en Super Bowl-kamp.

- Denvers defensiv er blevet meget bedre i løbet af sæsonen. I de første 14 kampe blev der i snit scoret 26.6 point mod Denver, men i de sidste fire opgør har holdet kun ladet modstanderne score 15 point.

En Broncos-fan har fået frisure efter klubbens logo. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

- Forsvarsmæssigt har Seahawks' træner Pete Carroll forbedret holdet markant. I 2010 rangerede holdet som nummer 27 mål på forsvarspræstationer, i 2011 var de nummer ni, i 2012 var de nummer fire og i 2013 var de altså det bedste defensive hold.

- Seahawks sluttede grundspillet som det bedste hold både offensivt og defensivt. Det er 25. gang det sker siden år 1940 - ni ud af de 25 hold har efterfølgende vundet Super Bowl.

- Seattle Seahawks' Marshawn Lynch har løbet flere end 100 yards i fire af sine seks slutspilskampe.

En Broncos-fan har fået frisure efter klubbens logo. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

- Kampen spilles på MetLife Stadium i New Jersey, der blev åbnet i 2010. Der er plads til 82.500 tilskuere, inklusiv 222 suiter på fire forskellige etager og fire klub-loger med 9.000 sæder.

- De to hold tørster efter en triumf. Broncos vandt godt nok deres seneste finale, men det var tilbage i 1999. Sidst Seattle Seahawks spillede Super Bowl var i 2006, hvor holdet tabte til Pittsburgh Steelers. Det er deres eneste Super Bowl før kampen i aften.

Kilde: NFL.

National Football League, NFL

- Den amerikanske football-liga, NFL, er delt op i to konferencer; AFC og NFC. Vinderne i de to konferencer møder hinanden i Super Bowl.

- Football-stjernerne er i dag nogle af de mest feterede og bedst betalte sportsudøvere i verden. En af de bedst betalte er quarterbacken Peyton Manning, der spiller for det ene finalehold, Denver Broncos. Her fik han en fem år lang kontrakt til en værdi af mere end 532 millioner kroner. Manning medvirker også i et hav af reklamer, og har gæsteoptrådt i både Saturday Night Live og The Simpsons.

- To danskere har spillet i NFL. Den ene, Hans J. Nielsen, spillede blot tre kampe i 1981. Den anden, Morten Andersen, er til gengæld lidt af en legende i den amerikanske football-liga. Morten Andersen, med tilnavnet 'The Great Dane', spillede på den såkaldte kickerposition, og var ansvarlig for at sparke fieldgoals og ekstra point. Danskeren spillede 25 år i NFL og har et utal af rekorder, blandt andet den mest scorende spiller nogensinde.

Maden betyder meget

For mange footballfans fylder alt det udenom kampene næsten lige så meget som det sportslige. Mange samles på barer, diners eller i private hjem og varmer op med en helt særlig menu. Roethlisburgeren, der er opkaldt efter footballspilleren Ben Roethlisberger, er blevet meget populær, også i Danmark. Den skiller sig ud ved at indeholde røræg, bløde løg, masser af cheddar og ingen salat.

Ude foran stadion vil mange af de 82.500 mødes til såkaldte tailgate parties. Her varmes der op med varme grill og kolde øl ved bilens bagsmæk, og det er derfra, navnet stammer.

Facebook
Twitter