Værtsrotation skal løse olympisk klimaudfordring

De danske skisportsatleter er begejstrede for forslaget fra den olympiske top om et rotationssystem for tildelingen af vinter-OL-værtskaber.

Vinter-OL kan i fremtiden blive afholdt i et fast rotationsprincip. En god idé, mener Ukaleq Slettemark. (Foto: © Anna Szilagyi, Ritzau Scanpix)

Ukaleq Slettemark kalder den nuværende situation for en decideret krise.

Den grønlandske skiskytte kan ikke huske, at forholdene som vintersportsatlet har været værre end nu.

- I denne sæson har det været helt forfærdeligt. Der har ikke været et eneste World Cup-løb med naturlig sne, og ved åbningsløbet i november var der 10-15 grader. Det har været meget specielt, siger Ukaleq Slettemark.

Derfor er den 21-årige atlet glad for at høre, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) overvejer at lave et rotationssystem for tildelingen af vinter-OL-værtskaber efter 2030 for at sikre, at man konkurrerer i lande med sne- og kuldegaranti. Det fortalte IOC-præsidenten, Thomas Bach, på et pressemøde i denne uge.

Rotationen skal derudover sikre, at man kan genbruge allerede eksisterende vintersportsanlæg, som for eksempel bruges ved VM og World Cup-konkurrencer. Alt i alt er der tale om en rigtig god ide, mener Ukaleq Slettemark.

- Vi bliver mindet om klimaproblemet, hver gang vi skal i konkurrence. Vi har ikke særligt meget naturlig sne, og spørgsmålet er, om vi for eksempel på længere sigt skal gå over til rulleski, siger Slettemark, der stillede op for Danmark under vinter-OL i Beijing i 2022.

Christian Borgnæs, som her ses i en snefattig World Cup-afdeling fra januar 2023, synes godt om de nye toner fra IOC. (Foto: © Anthony Anex, Ritzau Scanpix)

Begejstringen deles af Ukaleq Slettemarks kollega på alpinski Christian Borgnæs. Han har ligeledes været vidne til en bekymrende udvikling på løjperne, for hvert år der går.

- Man kan tydeligt se, at gletsjerne ser dårligere og dårligere ud hvert år. I år så det ekstremt ud, og generelt går det tilbage for vores forhold, siger den danske skiløber.

Derfor ser han også positivt på IOC's overvejelser.

- For det første er det en god ide, at vinter-OL holdes steder med tradition for vintersportsgrene. For det andet bør det holdes steder, som har infrastrukturen til at afholde vinter-OL, siger Christian Borgnæs.

Atleter støttes af forbundet

Hos Danmarks Skiforbund hilser man IOC's udmelding velkommen, og ser gerne at vinter-OL for fremtiden afholdes steder, hvor der både er ægte sne fra oven og de nødvendige sportsfaciliteter, siger generalsekretær Kenneth Bøggild.

- Helt grundlæggende er vi i Danmarks Skiforbund kæmpestore fortalere for, at man tænker i bæredygtighed. Så at man finder nogle destinationer, som kan afholde vinter-OL i sin naturlighed, er vi store fortalere for, siger Kenneth Bøggild.

Han peger også på, at de tre sidste destinationer, russiske Sotji, Sydkorea og Beijing, som har lagt sne og is til verdens bedste og koldeste atleter, ikke har store traditioner som vintersportsdestinationer. Det medfører, at de funklende nye anlæg ikke bliver benyttet efterfølgende. Til stor skade for miljøet.

- Man ser, at anlæggene står ubenyttet hen, og på trods af løfter om, at Sotji eksempelvis skulle være en ny stor vinterdestination har det vist sig efterfølgende, at det ikke kunne tiltrække folk, siger Kenneth Bøggild.

En snekanon gør Beijing klar til vinter-OL 2022. (Foto: © Aaron Favila, Associated Press)

IOC har et erklæret mål om at udvikle sporten og øge opmærksomheden omkring OL på verdensplan, og en af metoderne dertil, er at afholde legene i nye områder på skift.

Men det mål kan man sagtens stadig opfylde, hvis man afholder vinter-OL i rotation, mener Danmarks Skiforbund.

- Jeg er ikke tonedøv overfor det argument, men jeg køber ikke ind på præmissen.

- I en global verden som i dag er det ikke afgørende for idrættens udvikling eller opmærksomhed, at den nødvendigvis afvikles i en bestemt region, siger Kenneth Bøggild.

DIF: 'Det kan blive et bedre produkt'

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) er man enige med Danmarks Skiforbund. Det siger formand Hans Natorp, som mener, at det kan være en gevinst for legene, hvis de afholdes, hvor der er et naturligt miljø omkring sporten og derfor mange tilskuere.

- Hvis man ser på de olympiske leges værdi som et medieprodukt, kan det sagtens give et bedre produkt og en bedre måde at vise sporten frem på, at man holder de olympiske lege et sted, hvor der er en befolkning, der er begejstret for vintersport, siger han.

Vinter-OL i 2026 vil finde blandt andet finde sted i italienske Cortina d'Ampezzo, hvor der allerede afholdes World Cup i alpinski. (Foto: © Alessandro Trovati, Associated Press)

Ifølge Hans Natorp blæser der allerede mere miljøbevidste vinde fra IOC, og han peger på de kommende vinterlege i Milano-Cortina som et eksempel på, at man er gået på kompromis med geografien for miljøets skyld.

- Vi har et vinter-OL i Milano-Cortina, som jo faktisk er præget meget af bæredygtighed. Det kommer til at foregå med relativt stor afstand mellem de forskellige events. Det er jo et kompromis, man indgår, fordi man gerne vil tilgodese den økonomiske bæredygtighed, siger DIF's formand.

Så du tror, det er realistisk med et rotationsprincip mellem faste værtsnationer?

- Ja, absolut. Jeg synes egentlig, at det peger den vej allerede, siger Hans Natorp.

I torsdagens episode af Tyvstart fortæller Cathrine Laudrup-Dufour og dressurekspert Bjarne Nielsen om millionerne i hestesport, og hvorfor dressurdronningen har solgt sin stjernehest. Hør episoden i appen DR LYD.