OVERBLIK De største legender i vinter-legenes historie

På vinter-OL's åbningsdag bringer DR Sporten her et bud på legenes 100 største profiler nogensinde.

Eric Heiden vandt fem OL-guldmedaljer i 1980, hvor legene foregik i Lake Placid i USA.

I dag er der åbningsceremoni ved de Olympiske Lege i Pyeongchang i Sydkorea, og i løbet af de godt to uger, vinter-legene varer, vil der med garanti blive budt på mange mindeværdige oplevelser og præstationer, og mange navne vil skrive sig ind i OL-historien.

Der skal dog meget til for at komme helt op blandt de største navne i vinter-OL's 94 år lange historie. For det vrimler med store profiler, der har sat et tydeligt aftryk på legene.

Herunder kommer DR's Marco de los Reyes med sit bud på de 100 største profiler i vinter-OLs historie.

Martin Fourcade, Frankrig/skiskydning

Jagtede hele fem guldmedaljer i Sochi i 2014, men selv om det ikke lykkedes, fik han alligevel et godt OL med to medaljer af guld og to af sølv. Er igen med i Pyeongchang med muligheder for påny at vinde adskillige medaljer.

Martin Fourcade er en af de helt store stjerner ved OL i Pyeonchang på tværs af alle sportsgrene. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

99. John Shea, USA/hurtigløb på skøjter

Var den største stjerne ved OL i 1932 i Lake Placid. Han kom fra byen, han aflagde atleternes ed ved åbningsceremonien og vandt guld på 500 og 1.000 meter.

98. Henri Oreiller, Frankrig/alpin skiløb

Var den alpine stjerne ved legene i 1948, hvor det blev til guld i både styrtløb og den kombinerede konkurrence. Fik desuden bronze i slalom.

97. Klavdiya Boyarskikh, Sovjet/langrend

Vandt guld i alle kvindernes langrendsdiscipliner ved legene i 1964, det vil sige tre styks. Den ene var på stafetten. To år senere ved VM cementerede hun sin position som verdens bedste hos kvinderne ved at vinde to guld og et sølv.

96. Marielle Goeitschel, Frankrig/alpin skiløb

Vandt guld i storslalom foran sin lillesøster Christine i 1964, mens det i specialslalom var Christine, som tog guld foran storesøster. Til gengæld strøg Marielle Goeitschel her til tops ved OL i 1968.

95. Toni Nieminen, Finland/skihop

Var blot 16 år gammel, da han i 1992 vandt to gange guld og en bronze. Han blev den yngste OL-guldvinder nogensinde i en individuel disciplin, men det lykkedes ham siden ikke at opnå lignende succeser.

94. Dick Button, USA/kunstskøjteløb

Snuppede OL-titlen ved både OL i 1952 og 1956. Siden har ingen forsvaret titlen i herrernes kunstskøjteløb.

93. Lindsey Vonn, USA/alpin skiløb

Var forrygende til træningen forud for styrtløbet ved OL i 2006, men kom galt af sted og blev i helikopter fløjet til et hospital inde i Torino. Stillede alligevel op – med smerter i hoften - og blev nummer otte. Ved OL fire år senere jagtede hun medaljer i fem discipliner, men blev skadet lige før OL. Til dels fordi nogle af konkurrencerne blev skubbet på grund af dårligt vejr, lykkedes det hende at stille op uden at være helt på toppen, og hun vandt guld i styrtløb og bronze i Super G. I 2014 var hun skadet igen, men i Pyeongchang er hun med og klar til nye succeser.

Lindsey Vonn er tidernes mest succesrige kvindelige alpine skiløber, selv om succeserne ved OL ikke har været så mange. (Foto: Robert Pratta © Scanpix)

92. Samppa Lajunen, Finland/nordisk kombineret

Vandt hele tre guldmedaljer i den kombinerede konkurrence; skihop og langrend, ved legene i 2002. En af dem var i stafetten. Fire år tidligere blev det til to sølvmedaljer. Stoppede karrieren blot 24 år gammel.

91. Tara Lipinski, USA/kunstskøjteløb

Blev i 1998 den yngste OL-guldvinder nogensinde. Hun var blot 15 år gammel, da hun henviste rivalen Michelle Kwan til sølvpladsen i Nagano. Blev professionel lige efter legene i Nagano og stillede efterfølgende ikke op ved nogen mesterskaber.

90. Thomas Alsgaard, Norge/langrend

I perioden 1994-2002 vandt han tre individuelle guldmedaljer og to stafetguld ved OL. Det ene af dem var i 1998, hvor han i en mindeværdig spurt slog italienske Silvio Fauner med få centimeter. Fire år tidligere var han med på Norges stafethold, der omvendt blev slået af Italien på målstregen.

89. Viktor An, Sydkorea/Rusland/short track

Ved OL i Torino vandt han tre guldmedaljer og enkelt af bronze. Dengang stillede han op for Sydkorea - som Ahn Hyun-soo. I 2011 blev han russisk statsborger, og i 2014 stillede han så op for Rusland og vandt igen tre guldmedaljer og en bronzemedalje.

88. Eugenio Monti, Italien/bobslæde

Regnes af mange som alle tiders bedste bobslædekører. I 1956 hjalp han sine værste konkurrenter, som havde problemer med deres bobslæde. Konkurrenterne, der var fra Storbritannien, vandt guld, mens Eugenio Monti og hans makker Luciano de Paulis måtte nøjes med sølv. I firemandsbob blev til også til sølv. I 1960 han havde haft store chancer for at vinde et par guldmedaljer, men bobslæde kom slet ikke programmet. I 1964 blev det til to bronze, og i 1968 så endelig til guld, endda to gange.

Dominik Hasek i aktion mod USA, som Tjekkiet vandt 4-1 over i kvartfinalen ved OL i 1998. (Foto: Gary Caskey © Scanpix)

87. Dominik Hasek, Tjekkiet/ishockey

Verdens allerbedste målvogter nogensinde. Hans største landsholdstriumf var OL-guldet i 1998, hvor han med suverænt spil holdt buret rent i finalen, hvor Rusland blev slået 1-0.

86. Gustavo Thöni, Italien/alpin skiløb

Var blot 21 år gammel den store stjerne i herrernes alpine konkurrencer i 1972, hvor han vandt guld i storslalom og sølv i slalom. I 1970erne vandt han også fire gange VM-guld; to af dem i den kombinerende konkurrence, der dengang ikke var på OL-programmet. Vandt OL-sølv i 1976.

85. Pernilla Wiberg, Sverige/alpin skiløb

Sveriges alsidige og særdeles populære skistjerne i 1990erne, hvor det blev OL-guld storslalom i 1992 og i kombinationskonkurrencen i 1994 samt sølv i styrtløb i 1998.

84. Manuela di Centa, Italien/langrend

Vandt hele fem medaljer ved OL i 1994 - heraf de to af guld; på 15 og 30 kilometer. Fik desuden stafetbronze i både 1992 og 1998. Ved VM vandt hun syv medaljer, men ingen af guld.

83. Carol Heiss, USA/kunstskøjteløb

Vandt sølv ved OL i 1960 og strøg så helt til tops ved Legene fire år senere. Her var hun takket være især sine atletiske kvaliteter nummer et hos alle dommere. Vandt fem år i træk frem til og med 1960 også VM-guld.

82. Gaétan Boucher, Canada/hurtigløb på skøjter

Vandt to gange guld og en bronze ved OL i 1984 og endte dermed som bedste herrer i hurtigløb på skøjter. Men hans præstation fremstod lidt ærgerligt for canadieren en kende anonym sammenlignet med Eric Heidens fem guldmedaljer fire år forinden. Her vandt Gaetan Boucher en enkelt sølvmedalje.

81. Peter Forsberg, Sverige/ishockey

Scorede det afgørende mål i straffeslagskonkurrencen i finalen mod Canada i 1994. Det var tilmed et genialt mål, hvor han gik til den ene side og listede pucken i i den anden side med en "lang" arm. Blev siden en af verdens allerbedste spillere og var i 2006 igen med til at vinde OL-guld. Ved Legene i 2010 nåede Peter Forsberg og Co. blot frem til kvartfinalerne.

80. Karl Schäfer, Østrig/kunstskøjteløb

Vandt sølv i 1928, hvor Gillis Grafström snuppede sin tredje guldmedaljer. Men ved de efterfølgende to lege var det Karl Schäfers tur til at stryge helt til tops. Syv gange blev han verdensmester.

79. Stefania Belmondo, Italien/langrend

Vandt fra 1992 til 2002 hele ti medaljer ved OL. To af dem var af guld, og det var på henholdsvis 30 kilometer i 1992 og 15 kilometer otte år senere.

78. Jim Craig, USA/ishockey

Havde som professionel i flere klubber NHL ikke status som nogen superstar, men med sine præstationer i USAs sensationelle sejr over Sovjet ved OL 1980 - kaldet Miracle on Ice - opnåede han en unik position i OL's ishockeyhistorie. USA bestod af amatørspillere, mens Sovjet stillede med alle de bedste.

77. Katja Seizinger, Tyskland/alpin skiløb

Tysklands mest succesfulde kvindelige alpine skiløber nogensinde. Vandt tre guldmedaljer ved OL; i 1994 og 1998, samt to bronzemedaljer. I 1998 blev hun med sejren i styrtløb den første kvinde til at forsvare en OL-titel i de alpine konkurrencer.

Shaun White har været et fænomen, siden han var teenager. I dag er han 31 år. (Foto: Martin Bureau © Scanpix)

76. Shaun White, USA/snowboard

Den rødhårede amerikaner har været den i særklasse største profil ved OL i de nye tv-venlige discipliner som snowboard og freestyle skiing, der i højere og højere grad sætter sit præg på legene. Vandt OL-guld i snowboard-disciplinen halfpipe i både 2006 og 2010. I 2014 blev det til en fjerdeplads og er også med i Pyeongchang.

75. Ulrich Wehling, DDR/nordisk kombineret

Vandt tre gange i træk, 1972, 1976 og 1980, guld i den kombinerede konkurrence; skihop og langrend. Var den første mand til tre gange i træk at vinde OL-guld i samme disciplin.

74. Galina Kulakova, Sovjet/hurtigløb på skøjter

Vandt tre guldmedaljer ved legene i 1972. I alt, fra 1968 til 1976, vandt hun fire guldmedaljer samt to sølv- og to bronzemedaljer.

Ved VM vandt Anja Pärson 13 medaljer - heraf syv af guld. (Foto: Arno Balzarini © Scanpix)

73. Anja Pärson, Sverige/alpin skiløb

Har vundet fem OL-medaljer - heraf en enkelt af guld. Det var ved legene i Torino i 2006, hvor hun strøg til tops i slalom. Ved OL i 2010 fik hun bronze i den kombinerede konkurrence, hvor hun på dramatisk vis styrtede i det indledende styrtløb - lige før målstregen.

72. Georg Hackl, Tyskland/kælk

Vandt tre guldmedaljer i træk i enerkælk; ved OL i 1992, 1994 og 1998. Derudover hev han også to sølvmedaljer i land; i 1988 og 2002, hvilket gjorde ham til den første, der vandt medalje ved fem vinter-Lege i træk.

71. Alexander Zaitsev, Sovjet/kunstskøjteløb

Blev forud for legene i 1976 makker med Irina Rodnina, som fire år tidligere vandt OL-guld i parløb med Aleksei Ulanov. Sammen med Irina Rodnina vandt Alexander Zaitsev guld ved både OL i 1976 og 1980.

70. Tomas Gustafson, Sverige/hurtigløb på skøjter

Vandt guld på 5.000 og 10.000 meter i 1988, mens det fire år tidligere blev til guld på 5.000 og sølv på den dobbelte distance. Fik sit store gennembrud, da han i 1982 blev allround-europamester - blandt andet ved at sætte verdensrekord på 10.000 meter.

69. Ljubov Egorova, SNG/Rusland/langrend

Hendes karriere sluttede i 1997, da hun blev taget for doping. Ved OL 1992 og 1994 havde hun sikret sig seks guld- og tre sølvmedaljer, som hun har fået lov til at beholde.

68. Michael Greis, Tyskland/skiskydning

Endte med tre guldmedaljer helt overraskende som en af de allerstørste profiler ved OL i 2006. Hans succes skyldtes ikke mindst, at Ole Einar Bjørndalen skuffede igen og igen. Siden har Michael Greis' bedste resultater været et VM-guld i 2007 og ét i 2008.

67. Lasse Kjus, Norge/alpin skiløb

En fantastisk allrounder, der ved VM i 1999 vandt medaljer i alle fem discipliner - som den første nogensinde. To af dem af guld og tre af sølv. Ved OL blev det i perioden 1994-2002 til fem medaljer i "blot" tre forskellige discipliner. En af dem af guld, i den kombinerende konkurrence i 1994. I 1998 vandt han som første alpine skiløber to OL-medaljer på en dag. På grund af vejrproblemer blev både styrtløbet og styrtløbet i den kombinerede konkurrence afviklet samme dag, og han vandt sølv begge steder.

66. Yvonne van Gennip, Holland/hurtigløb på skøjter

Hev højst overraskende tre guldmedaljer hjem ved OL i 1988, hvor det ellers var ventet, at DDR-kvnderne ville dominere. Det var også det eneste store mesterskab, hvor hun vandt guld.

65. Raisa Smetanina, Sovjet/langrend

Vandt som første kvinde ti OL-medaljer - i perioden fra 1976 til 1992, hvor hun var 39 år. Af de fire guldmedaljer var de to af dem i individuelle konkurrencer.

64. Sheila Young, USA/hurtigløb på skøjter

Blev verdensmester i sprint, i cykling i 1973, og var derfor et meget interessant navn ved OL i 1976, hvor hun vandt tre medaljer, en af hver slags. Allerede forinden var hun også stor som skøjteløber, idet hun i både 1973 og 1975 blev verdensmester i sprint.

Johann Mühlegg var først en helt - siden blev han en af vinter-OL-historiens største skurke. (Foto: Alexander Demianchuk © Scanpix)

63. Johan Mühlegg, Tyskland/Spanien/langrend

Sluttede som nummer et ved tre individuelle konkurrencer ved OL i 2002, og to gange nåede han få tildelt guld. Men efter den tredje sejr blev han afsløret for brug af doping og mistede alle sine førstepladser. Der gik dog næsten to år, før han endegyldigt fik frataget de to første. Stillede i mange år op for fødelandet Tyskland, men i 2002 stillede han op for Spanien.

62. Jevgenij Grishin, Sovjet/hurtigløb på skøjter

Var den første, der brød 40 sekunder-grænsen på 500 meter, da han satte verdensrekord med 39,6 sekunder. Vandt guld på 500 og 1.500 meter ved både OL i 1956 og 1960 samt sølv i 1964.

61. Karl Schranz, Østrig/alpin skiløb

En af historiens bedste skiløbere, som aldrig vandt guld ved OL. I 1968 blev han diskvalificeret i specialslalom. Ved OL 1972 måtte han slet ikke deltage, fordi den daværende IOC-præsident Avery Brundage mente han var professionel, hvilket man dengang ikke måtte være som OL-deltager. Var ellers dukket op og fik massiv opmærksomhed.

60. Juha Mieto, Finland/langrend

Den kæmpestore finne med det store fuldskæg vandt en enkelt guldmedalje, på stafetten i 1976, men huskes først og fremmest for sølvet på 15 kilometer ved Legene i 1980, hvor mange havde ondt af ham, fordi han tabte med 0,01 sekund til Thomas Wassberg. Det er den mindste margin mellem guld og sølv ved de olympiske langrendskonkurrencer nogensinde. Vandt det år også sølv på 50 kilometer og bronze på stafetten, hvor det i 1984 ligeledes blev til bronze.

59. Mike Eruzione, USA/ishockey

Var anfører og scorede sejrsmålet, da USA på chokerende vi slog Sovjet ved OL i 1980 med 4-3 og vandt guld med et collegehold. Præstationen, populært kaldet Miracle on Ice, er i USA ofte omtalt som århundredets største sportsbedrift. Mike Eruzione var 25 år, stoppede karrieren efter OL og kom dermed aldrig til at spille i NHL.

Flere af spillerne fra USA's sejr i den olympiske ishockeyturnering var i 2002 med ved åbningsceremonien. Heriblandt Mike Eruzione, som står med den olympiske fakkel. (Foto: SHAUN BEST © Scanpix)

58. Vladimir Smirnov, Sovjet/Kasakhstan/langrend

En særdeles sympatisk fætter, der flyttede til Sverige, da Sovjetimperiet gik i opløsning. Han var så vellidt, at folk fra mange lande jublede, da han i 1994 endelig vandt et OL-guld, på 50 kilometeren. Derudover vandt han fire sølv og to bronze. Året efter kulminerede hans karriere, da han vandt tre VM-guld.

57. Phil Mahre, USA/alpin skiløb

Var i mange år den mest alsidige alpine skiløber og vandt den samlede World Cup tre gange; 1980-1983. Vandt sølv i specialslalom i 1980 og guld i 1984, hvor sølvet gik til hans tvillingebror Steve Mahre.

56. Toini Gustafsson, Sverige/langrend

Vandt to guld - i de individuelle konkurrencer - og en sølv ved OL i 1968, og dermed blev hun dét OL's langrendsdronning. Vandt også en enkelt sølvmedalje i 1964. Kom oprindeligt fra Finland.

55. Peggy Flemming, USA/kunstskøjteløb

Blev en særdeles suveræn guldvinder ved OL i 1968. Var elegant, yndefuld og yderst populær. Blev professionel efter Legene, der var de første, som amerikanerne kunne følge på TV-billeder i farver.

54. Vegard Ulvang, Norge/langrend

Vandt tre guldmedaljer - den ene på stafetten - og en af sølv ved Legene i 1992, hvor hans karriere kulminerede. Vandt bronze i 1988 samt sølv i 1994.

53. Hjalmar "Hjallis" Andersen, Norge/hurtigløb på skøjter

Havde sin storhedstid i begyndelsen af 1950'erne. Vandt allround-VM i 1950, 1951 og 1952, hvor han også slog til ved OL. Her vandt guld på tre distancer.

52. Brian Boitano, USA/kunstskøjteløb

Vandt OL-guld hos herrerne i 1988 efter en tæt duel mod canadiske Brian Orser, kendt som "the Battle of Brians". Brian Boitanos præstation anses fortsat som en af de bedste, en mandlig kunstskøjteløber nogensinde har stået for ved et stort mesterskab.

Evgenij Plushenko er også kendt fra det internationale melodi grand prix, hvor han optrådte, da landsmanden Dimar Bilan vandt i 2008. (Foto: Saeed Khan © Scanpix)

51. Jevgenij Plushenko, Rusland/kunstskøjteløb

Karismatisk superstar - og er især stor i Rusland. Storfavorit ved OL i 2006, hvor han også blev en suveræn guldvinder. Vandt sølv i 2002 og i 2010, og i Sochi 2014 vandt han guld i den nyindførte holdkonkurence.

50. Dan Jansen, USA/hurtigløb på skøjter

En af historiens bedste sprintere, som igen og igen kiksede ved OL. Deltog for første gang i 1984, og ved de efterfølgende Lege var han flere gange favorit på 500 meterdistancen, men af forskellige årsager lykkedes det ham først at vinde en medalje i 1994, tilmed på 1.000 meterdistancen. Heldigvis for ham var den endda af guld. Undervejs var han ellers nede at røre isen med hånden, og han satte oven i købet verdensrekord, hans første på den distance.

49. Thomas Wassberg, Sverige/langrend

Vandt guld på 15 killometer i 1980, men tilbød at dele guldet med finske Juha Mieto, fordi denne blev slået med blot 0,01 sekund. IOC afviste hans tilbud, men droppede hundrededele, så man siden har brugt tiendedele som mindste måleenhed. Thomas Wassberg vandt også to guld i 1984 samt et guld i 1988, på stafetten.

48. Annemarie Moser-Pröll, Østrig/alpin skikøb

Vandt styrtløbet ved OL i 1980 og snuppede to gange bronze i 1972, hvor hun ellers var favorit til at vinde et mindst et par guldmedaljer. Har med et hav af World Cup- og VM-triumfer status som alle tiders næst mest vindende alpine skiløber - efter Lindsey Vonn.

Annemarie Moser-Pröll var ikke med ved legene i 1976, fordi hendes far var alvorlig syg. (Foto: AFP © Scanpix)

47. Veikko Hakkulinen, Finland/langrend

Vandt sin første OL-guldmedalje i 1952, den anden i 1956 og den tredje i 1960. Derudover blev det til tre sølvmedaljer og en enkelt af bronze. Var sin tids næstbedste langrendsløber efter svenske Sixten Jernberg.

46. Johan Grøttumsbråten, Norge/nordisk kombineret/langrend

Ved den anden udgave af vinter-OL i 1928 vandt han guld i både langrend og den kombinerede konkurrence, som også indeholder skihop. I 1932 gentog han triumfen i den kombinerede konkurrence, mens det tilbage i 1924 her blev til bronze. Desuden vandt han sølv og bronze i langrend.

45. Eero Mäntyranta, Finland/langrend

Snuppede hele syv medaljer i perioden 1960-1968, hvoraf de tre var af guld. Blev i 1972 testet positiv for brug af doping, men han afviste, at han havde taget noget ulovligt.

44. Nikolaj Zimjatov, Sovjet/langrend

Den bedste langrender ved OL i 1980, hvor han vandt tre ud af fire mulige guldmedaljer. Snuppede endnu en guldmedalje samt en af sølv i 1984.

43. Vladislav Tretiak, Sovjet/ishockey

Legendarisk keeper, som var med til at vinde OL-guld tre gange; i 1972, 1976 og 1984. Fik sølv i 1980, hvor Sovjet tabte til USA. Her var det dog Vladimir Myshkin, som stod det meste af kampen.

Vladislav Tretiak og Irina Rodnina (nummer 14 på listen) tænder den olympiske ved legene i Sochi 2014. (Foto: pool © Scanpix)

42. Marie-Therese Nadig, Schweiz/alpin skiløb

Vandt som 17-årig højst overraskende guld i både storslalom og styrtløb, hvorefter der var store forventninger til hende. Men dem kunne hun slet ikke indfri. Ved OL i 1976 blev det heller ikke til medalje, mens hun i 1980 sikrede sig en enkelt bronzemedalje.

41. Karin Enke, DDR/hurtigløb på skøjter

Var i starten af 1980erne verdens i særklasse bedste hos kvinderne. Vandt en enkelt guldmedaljer ved OL i 1980, mens det i 1984 blev to guldmedaljer samt to af sølv. Vandt yderligere tre medalje ved Legene i 1988. Ved allround-VM strøg hun til tops fem gange, mens hun seks gange vandt sprinternes VM. Hed i en periode Kania til efternavn.

40. Thorleif Haug, Norge/langrend/nordisk kombineret/skihop

Var den store profil ved de allerførste vinter-Lege i 1924. Vandt to guldmedaljer i langrend og snuppede derudover guldet i den kombinerede konkurrence, hvor der både er langrend og skihop på programmet. Vandt oprindeligt også bronze i skihop, men 50 år efter fandt nordmænd ud af, at der var begået en regnefejl, og derfor blev medaljen i stedet for tildelt amerikaneren Anders Haugen.

39. Claudia Pechstein, Tyskland/hurtigløb på skøjter

Vandt fem guldmedaljer i løbet af OL 1994, 1998, 2002 og 2006. Snuppede ni OL-medaljer i alt fordelt på fem Lege - som første kvinde nogensinde. Var på grund af en dopingdom ikke med ved legene i Vancouver 2010. Men stillede op i 2014 med en fjerde- og en femteplads som resulater. Er med i Pyeongchang 45 år gammel.

38. Vreni Schneider, Schweiz/alpin skiløb

Blev skidronningen ved OL i 1988, hvor hun vandt begge slalomkonkurrencer. Seks år senere slog hun til igen, da hun hev tre medaljer i hus - heraf en af guld. Inklusive World Cup-løb har hun status som den tredje mest vindende kvindelige alpine skiløber nogensinde.

37. Eddie Edwards, Storbritannien/skihop

Kendt som "Eddie the Eagle". Var så ringe, at han endte som et stort hit ved legene i 1988. Manden med de tykke brilleglas sluttede sidst og var hele vejen igennem en god joke. Han forsøgte at kvalificere sig til flere Lege, men det lykkedes ikke, og joken var heller ikke længere så morsom.

36. Marja-Liisa Hämäläinen, Finland/langrend

Vandt de tre individuelle konkurrencer ved OL i 1984 og endte med yderligere en bronze som Legenes dronning. Vandt efterfølgende tre gange OL-bronze. Skiftede efternavn, da hun blev gift med Harri Kirvisniemi, som i mange år var blandt verdens bedste hos herrerne.

Jens Weissflog (til venstre) ved siden af sølvvinderen Matti Nykänen fra Finland og bronzevinderen Pavel Ploc fra Tjekkoslovakiet efter den olympiske konkurrence på 90 meter-bakken i 1984. (Foto: AFP PHOTO © Scanpix)

35. Jens Weissflog, DDR/Tyskland/skihop

I 1984 vandt han guld på den lille bakke og sølv på den store. Hele ti år senere blev det til guld på den store bakke og i holdkonkurrencen.

34. Bonnie Blair, USA/hurtigløb på skøjter

Vandt hele tre guldmedaljer i træk på den prestigefulde sprinterdistance, 500 meter; ved OL i 1988, 1992 og 1996. Derudover vandt hun yderligere to guldmedaljer og en enkelt af bronze.

33. Ivar Ballangrud, Norge/hurtigløb på skøjter

Vandt syv medaljer heraf de fire af guld. Tre af dem kom i hus ved legene i 1936. Vandt ingen guldmedaljer i 1932, hvilket han helt sikkert havde gjort, hvis ikke amerikanerne stik mod sædvane havde indført massestart ved alle konkurrencerne.

32. Simon Ammann, Schweiz/skihop

Vandt i 2002 guld på både den lille og store bakke - som den første siden 1988 og som den blot anden i OL-historien. I 2010 gentog han bedriften ved igen at vinde to individuelle guldmedaljer, hvilket gjorde ham til OL-kongen i Vancouver.

Simon Amman har ved VM "blot" vundet en guldmedalje og fire medaljer i alt. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

31. Bode Miller, USA/alpin skiløb

En af de seneste 20 års bedste skiløbere med blandt andet fire VM-titler på kontoen og måske den største stjerne af alle. Men fordi han ofte har satset helt vildt, og fordi han ofte har været useriøs, er det ikke blevet til så mange triumfer, som talentet har berettiget til. Var en af de store profiler ved Legene i 2002, hvor det blev til to sølvmedaljer. I 2006 gjorde han mest opsigt ved at feste under Legene. I 2010 slog han så for alvor til og vandt sit første OL-guld, i den kombinerede konkurrence. Vandt derudover sølv i Super G og bronze i styrtløb. Vandt bronze i Super G i 2014.

30. Gillis Grafström, Sverige/kunstskøjteløb

Vandt guld ved tre lege i træk; 1924, 1928 og 1932. Men kun de to sidste triumfer var ved vinter-OL, mens den første var ved sommer-Legene i Paris, som havde kunstskøjteløb på programmet.

29. Kjetil André Aamodt, Norge/alpin skiløb

Er med otte medaljer den vindende mand i OL's alpine skidiscipliner. Lægger man dertil hans 12 VM-medaljer, er han også den mest vindende ved VM og OL til sammen. Tre af hans fire OL-guldmedaljer blev vundet i Super G; i 1992, 2002 og 2006, mens den sidste blev vundet i kombinerede konkurrence i 2002.

28. Nancy Kerrigan, USA/kunstskøjteløb

Den kønne Nancy Kerrigan var hele USAs kæledægge, og hendes popularitet blev enorm, efter hun var blevet overfaldet forud for OL 1994. Her vandt hun sølv, mens det to år forinden blev til bronze.

27. Tonya Harding, USA/kunstskøjteløb

Hendes mand fik en bølle til at overfalde rivalen Nancy Kerrigan, i håb om at denne dermed ikke kunne deltage ved OL 1994. Trods et slag på benet lykkedes det ikke. Da historien kom frem, blev Tonya Harding for alvor til "udyret" i kampen mod "skønheden". Hun endte på en skuffende ottendeplads, mens hun to år forinden blev nummer fire. Der er netop kommet en film "I, Tonya" om hele affæren.

26. Hanni Wenzel, Liechtenstein/alpin skiløb

Vandt to gange guld og en sølv, i styrtløb, ved legene i 1980. Hendes bror Andreas Wenzel gjorde legene til en stor familiefest, da han vandt sølv i storslalom. Vandt bronze i slalom i 1976. Er faktisk født i Vesttyskland, men flyttede som lille til Liechtenstein.

Hermann Maier vandt den samlede World Cup fire gange. (Foto: Sven Nackstrand © Scanpix)

25. Hermann Maier, Østrig/alpin skiløb

"Herminator" fejrede sine største OL-triumfer i 1998, hvor det efter et dramatisk uheld i styrtløbet blev til guld i storslalom og Super G. Kom i 2001 ud for et trafikuheld, som var lige ved at koste ham det ene ben. Han gik glip af OL i 2002, men var allerede i 2003 sensationelt tilbage på toppen og vandt ved OL i 2006 sølv i Super G og bronze i storslalom.

24. Janica Kostelic, Kroatien/alpin skiløb

Var den store kvindelige stjerne ved legene i Salt Lake City i 2002, hvor hun vandt fire medaljer, to af dem af guld. Hun var dermed den første kvinde til at vinde medalje i fire alpine skidiscipliner ved samme OL. I 2006 vandt hun en guldmedalje og en af sølv.

23. Franz Klammer, Østrig/alpin skiløb

Vild og macho. Den østrigske superstar blev en levende legende, da han i Innsbruck i Østrig vandt OL-guld i styrtløb i 1976. Vandt World Cuppen i styrtløb fem gange og er fortsat historiens mest berømte styrtløber.

22. Rosi Mittimaier, Vesttyskland/alpin skiløb

Var i 1976 tæt på at blive den først kvinde, der snuppede alle guldmedaljer i alpin skiløber. Vandt begge slalomkonkurrencer, men måtte "nøjes" med sølv i styrtløbet, der overraskende blev vundet af canadiske Kathy Kreiner.

21. Birger Ruud, Norge/skihop/alpin skiløb

Vandt OL-guld på den store bakke i både 1932 og 1936 og var også favorit ved OL i 1940, hvor Legene blev aflyst. 12 år senere blev det til bronze. Var også alpin skiløber og vandt overraskende OL-sølv i 1936 i den kombinerede konkurrence.

20. Sixten Jernberg, Sverige/langrend

Den seje svensker var i mange årtier den største langrendsløber i historien med hele ni OL-medaljer - heraf de fire af guld. Medaljerne blev vundet ved tre Lege; 1956, 1960 og 1964. Vandt også fire guldmedaljer ved VM.

19. Johann Olav Koss, Norge/hurtigløb på skøjter

En af skøjtesportens største stjerner nogensinde. Vandt hele tre guldmedaljer ved legene i 1994 og satte verdensrekord på alle tre distancer; 1.500, 5.000 og 10.000 meter. På den længste distance var der endda tale om en forbedring på hele 12,99 sekunder - af hans egen verdensrekord. Snuppede også en guldmedalje ved OL i 1992. Var blandt andet populær fordi han brugte mange ressourcer på velgørenhed.

18. Gunde Svan, Sverige/langrend

Stor, stærk og særdeles sympatisk og kunne have vundet meget mere. Var enorm populær i 1980erne, hvor han var verdens bedste. Vandt to gange guld ved både legene i 1984 og 1988. Vandt desuden hele syv guldmedaljer ved VM. Var blot 27 år, da han stoppede karrieren efter Legene i 1988.

17. Clas Thunberg, Finland/hurtigløb på skøjter

Den største medaljesluger ved de første vinter-Lege i 1924, hvor det blev til tre guld samt sølv og bronze. Sikrede sig yderligere to guldmedaljer i 1928. Blev kaldt for "isens Paavo Nurmi". Paavo Nurmi vandt flere OL-guldmedaljer i 1920erne og er stadig anerkendt som alle tiders bedste langdistanceløber.

16. Ard Schenk, Holland/hurtigløb på skøjter

Vandt tre guldmedaljer ved OL i 1972 og en enkelt af bronze i 1968. Regnes som en af historiens allerbedste i hurtigløb på skøjter. I 1972 vandt han også allround-VM-guld ved som den første siden Ivan Ballangrud 40 år tidligere at vinde samtlige distancer.

Martin Bjørgen er allerede historiens bedste kvindelige langrendsløber. (Foto: Lehtikuva © Scanpix)

15. Marit Bjørgen, Norge/langrend

Blev med tre guld, en sølv og en bronze OL-dronning ved legene i Vancouver i 2010. Sølvet kom i hus på 30 kilometeren, hvor hun først på de sidste meter måtte overgive sig til polakken Justyna Kwvalczyk. I 2014 blev det på ny til tre gange OL-guld. Havde tidligere vundet to OL-bronzemedaljer, en i 2002 og en i 2006. Er med ti medaljer i alt blandt de mest vindende kvinder ved vinter-OL nogensinde.

14. Irina Rodnina, Sovjet/kunstskøjteløb

Blev først OL-guldvinder med Aleksei Ulanov i 1972. Men denne stoppede samarbejdet, da han indledte et forhold til deres værste rival. Irina Rodnina blev derpå makker med Alexander Zaitzev, og med ham - som hun modsat Aleksei Ulanov tilmed kom til at danne par med - vandt hun OL-guld i både 1976 og 1980.

13. Lydija Skoblikova, Sovjet/hurtigløb på skøjter

Blev i 1964 OL-historiens mest succesfulde kvinde i hurtigløb på skøjter. Hun vandt ved det OL fire guldmedaljer - mere end nogen anden kvinde har vundet ved et OL - mens det fire år tidligere blev til to guldmedaljer.

12. Matti Nykkänen, Finland/skihop

Vandt alle tre guldmedaljer ved Legene i 1988; på den lille og den store bakke samt i holdkonkurrencen. Ved Legene fire år forinden blev det til guld og sølv i de individuelle konkurrencer. Var ikke mindst stor takket være de mange års rivalisering med østtyskeren Jens Weissflog.

10. /11. Jayne Torvill, Christopher Dean, Storbritannien/kunstskøjteløb

Vandt guld i isdans i 1984 med det mest berømte og perfekte friløb nogensinde. Til Maurice Ravels "Bolero" scorede parret 12 ud af 18 mulige sekstaller - datidens topkarakter. Blev professionelle og gjorde comeback ved OL - da professionelle fik lov til at være med - i 1994, hvor det blev til bronze.

9. Toni Sailer, Østrig/alpin skiløb

Var den første, der vandt guld i alle tre alpine skidiscipliner. Det gjorde han i 1956, som var hans eneste OL, med store forspring ned til rivalerne. Var født i Kitzbühel og blev derfor kaldt "the Blitz from Kitz".

Alberte Tomba opnåede 50 World Cup-sejre - alle i specialslalom eller storslalom. (Foto: AFP © Scanpix)

8. Alberto Tomba, Italien/alpin skiløb

"Tomba la Bomba" var den store stjerne i alpin skiløb i 1988, hvor han sejrede i begge slalomdiscipliner. Vandt også guld i storslalom i 1992 samt sølv i slalom både det år og i 1994. Ved VM vandt han to guldmedaljer, men først i 1996.

7. Katarina Witt, DDR/Tyskland/kunstskøjteløb

Var den smukke isdronning og DDRs mest populære stjerne i udlandet. Vandt OL-guld i både 1984 og 1988 og blev dermed den blot anden kunstskøjteløber til at vinde to OL-titler hos kvinderne. Blev professionel, da DDR igen blev en del af Tyskland og gjorde comeback ved OL i 1994. Endte blot på syvendepladsen.

6. Ingemar Stenmark, Sverige/alpin skiløb

Var allerstørst, da han vandt guld i de to slalomdiscipliner i 1980. Vandt bronze i 1976, hvor han var en af favoritterne i begge discipliner, men måtte ikke deltage i 1984, fordi han blev erklæret professionel, hvilket man dengang ikke måtte være for den internationale olympiske komité, IOC. Stillede op i 1988, hvor han havde hurtigste tid i andet gennemløb i slalom, men måtte nøjes med en femteplads.

5. Jean-Claude Killy, Frankrig/alpin skiløb

Blev den helt store helt, da han hjemme i Frankrig snuppede alle tre guldmedaljer i alpin skiløb ved Legene i Grenoble. Presset var ellers enormt, da mange franskmænd havde håbet på, at han netop ville gøre rent bord i sneen. Vandt to gange VM-guld to år forinden.

Ole Einar Bjørndalen er i dag 44 år og har ikke kvalificeret sig til OL. Men deltager som træner for sin hustru, hviderusseren Darya Domracheva, der vandt tre OL-guld i skiskydning i 2014. (Foto: MARTIN SCHUTT © Scanpix)

4. Ole Einar Bjørndalen, Norge/skiskydning

Alle tiders bedste skiskytte, som ved OL i 2002 snuppede fire guldmedaljer. Skuffede ved Legene i Torino fire år senere, hvor han kun fik tre medaljer; to af sølv og en af bronze. Ved OL i 2010 blev det blot til en medalje; guld på stafetten, og i 2014 til yderligere to gange guld; på 10 kilometer og mixedstafetten. Har ved OL - inklusive legene i 1998 - i alt vundet 13 medaljer - heraf de otte af guld.

3. Sonja Henie, Norge/kunstskøjteløb

Det første og største fænomen i kunstskøjtesportens historie. Var som 11-årig med i 1924 og blev nummer otte. Vandt derefter OL-guld tre gange i træk; i 1928, 1932 samt 1936, hvor hun altså blot var 23 år gammel. Blev derefter filmstjerne og mangemillionær i USA.

Fordelt på tre lege, 1992, 1994 og 1998, vandt han otte guldmedaljer samt fire af sølv. Ved VM var hans høst mindst lige så imponerende; 17 medaljer heraf de ni af guld. Er dermed både den bedste og mest succesfulde mandlige langrendsløber nogensinde.

Vandt ved OL i 1980 guld på samtlige fem distancer, hvilket ingen andre i historien har gjort. Var blot 21 år, men havde også de foregående år ført sig frem som verdens suverænt bedste i sin sport. Stoppede efter Legene, fordi det dengang ikke var muligt at være professionel i hurtigløb i skøjteløber.

Facebook
Twitter