Amerikanske atleter opfordres til selvcensur, fordi Kina vil straffe udtalelser under OL

Atleter ved OL i Beijing bliver truet med straf, hvis de udtaler sig om menneskerettighederne i Kina

Sidst Kina var vært ved De Olympiske Lege var i 2008 til sommer-OL i Beijing. (Foto: JADE GAO © Ritzau Scanpix)

Når de olympiske atleter rejser til Beijing, skal de være opmærksomme på deres udtalelser, og hvad de synes godt om på de sociale medier. For hvis de ikke vælger deres ytringer varsomt, risikerer atleterne at blive bortvist fra OL-byen.

For atleterne vil blive ’straffet’, hvis de udtaler sig imod den olympiske ånd.

Det fortæller Yang Shu, vicegeneraldirektør for OL i Beijing 2022, på et pressemøde fra den kinesiske ambassade i USA.

- Enhver bemærkning, der er i overensstemmelse med den olympiske ånd, er jeg sikker på, vil blive beskyttet. Men adfærd og udtalelser, der er imod den olympiske ånd, især imod kinesiske love og regler, er også underlagt visse straffe, siger Yang Shu.

Han foreslår, at straffen kan være en fratagelse af atletens akkreditering til OL-byen.

Udmeldelsen kommer, efter menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har holdt et oplæg, hvor de advarer om konsekvenserne for atleterne, hvis de udtaler sig om menneskerettigheder ved legene.

Det har fået den amerikanske OL-delegation til at advare deres atleter mod at ytre sig om menneskerettigheder af hensyn til deres egen sikkerhed. Og det ærgrer den amerikanske langrendsløber Noah Hofmann.

- Idrætsudøvere har en fantastisk platform og evne til at råbe op, til at være ledere i samfundet, og alligevel lader de os ikke stille spørgsmål til problematikkerne forud for OL, siger han til The Guardian.

Også flere norske atleter har reageret på den skarpe udmelding fra Kina. Heriblandt den norske skiskytte Vetle Sjåstad Christiansen.

- Vi kan jo ikke lide at få lagt låg på. Jeg kommer til at sige det, som ligger mit hjerte nærmest, uafhængig af landets love og regler, fortæller han til NRK.

Ingen begrænsninger for de danske atleter

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har ikke givet atleterne restriktioner om ikke at ytre sig om forholdene i Kina, som den amerikanske OL-delegation har gjort.

Det fortæller Hans Natorp, formand for DIF.

- Hvorvidt atleterne ønsker at indgå i debatten er helt op til dem selv.

Men selvom det ifølge DIF er op til atleterne selv, hvorvidt de vil indgå i den politiske debat, har de i samarbejde med menneskerettighedsorganisationen Amnesty Danmark informeret atleterne om, hvad de kommer til at møde.

- Vi gør en stor indsats for, at vores atleter er forberedt på, at de potentielt vil blive stillet over for spørgsmål om menneskerettigheder, Kina og værtskaber til store sportsnationer, siger Hans Natorp.

Selv hvis atleterne vælger at indgå i debatten, frygter DIF ikke for deres sikkerhed, fortæller DIF-formanden.

Atleter bør fokusere på deres præsentation

Men er det overhovedet atleternes område at deltage i den poliske debat? Ikke hvis man spørger en mand, der har stået med et ben i både politikkens og sportens lejr.

Den tidligere OL-sølvvinder i kuglestød Joachim B. Olsen har efter sin sportslige karriere været valgt ind i Folketinget for Liberal Alliance fa 2011 til 2019. Han mener, at sport og politik bør holdes adskilt.

- Som atlet ville jeg ikke tage til OL for at ytre mig politisk, selvom jeg mener, at politik er enormt vigtigt. Jeg ville fokusere på min præstation og være ligeglad i forhold til, hvor det bliver afholdt, da man som atlet ikke har nogen indflydelse på, hvor OL afholdes, siger Joachim B. Olsen, der nu arbejder som politisk kommentator for Ekstra Bladet.

Joachim B. Olsen har deltaget ved tre olympiske lege gennem sin karriere som kuglestøder. Først i Sydney, derefter i Athen og senest i Beijing i 2008.

Han mærkede en stor kontrast ved OL i Beijing sammenlignet med de andre lande, da sikkerheden på stedet var enormt høj. Tilbage i 2008 var problematikken og samtalen om Kinas forhold til menneskerettigheder den samme.

- Kina er et land, som bestemt ikke lever op til de vestlige værdier, når det handler om menneskerettigheder, og det er selvfølgelig stærkt problematisk. Men det er ikke atleternes opgave at få styr på det. Det er politikerne, der har mulighed for at lægge et diplomatisk pres, siger den tidligere kuglestøder.

I månederne op til vinter-OL i Beijing har de poliske uenigheder fået lov at fylde mere end sporten, mener Joachim B. Olsen.

- OL skal være en global begivenhed, hvor unge mennesker fra hele verden kan samles. Det har en værdi i sig selv, at man kan mødes på tværs af politiske skel og uenigheder og dyste fredeligt mod hinanden.

Foran den Europæiske Unions hovedkvarter i Bruxelles demonstrerer medlemmer af den belgiske uighuriske forening og tibetanere og opfordrer til at boykotte vinter-OL. foran Den Europæiske Unions hovedkvarter i Bruxelles. Plakater siger: "Boykot Beijing 2022" og "Kina: Stop folkedrabet på uighurerne". (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

De olympiske lege afholdes fra den 4. februar til den 20. februar og kan ses på DR’s kanaler og på DRTV.