Dansker skøjter canadisk OL-billet i hus

Danske Nikolaj Sørensen skal til OL. Men han skal ikke repræsentere Danmark.

Det dansk-canadiske par, Nikolaj Sørensen og Laurence Fournier Beaudry, havde international debut i 2013. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)

Ved åbningsceremonien til vinter-OL i Beijing vil der i år være rekordmange danskere i rødt og hvidt. Ét af medaljehåbene repræsenterer dog ikke Dannebrog.

Det er danske Nikolaj Sørensen, der med sin canadiske partner Laurence Fournier Beaudry har kvalificeret sig til OL i isdans, hvor de skal repræsentere Canada.

Den dansk-canadiske duo, der både danner par på og udenfor isen, sikrede sig en billet til OL, da de blev nummer to til de canadiske mesterskaber i isdans. De blander sig i den absolutte top af isdansere og ligger i øjeblikket nummer syv på verdensranglisten.

Udover at være et professionel isdansepar, danner de også par udenfor isen. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)

Den 32-årige skøjteløber Nikolaj Sørensen er nærmest opvokset på isen i Gentofte skøjtehal, og hans talent var ikke til at overse. Allerede efter ungdomsårene blev Danmark for lille til Nikolaj Sørensen, der valgte at tage til Canada for forsat at udfordre sig selv på isen.

For de fleste atleter er OL den helt store drøm. Men den danske isdanser fandt hurtigt ud af, at det ikke var muligt at finde en dansk partner, der ville være god nok til at kvalificere sig til OL. Og slet ikke lige så godt som Laurence Fournier Beaudry. Hun kommer dog fra Canada, og det er ikke muligt at stille op til OL, hvis man kommer fra to forskellige lande.

- Jeg var derfor fuldstændig afklaret med, at jeg ikke kunne komme til OL med en canadisk partner, og at VM ville blive det største, jeg kunne opnå som isdanser, fortæller Nikolaj Sørensen.

Drømmen om OL

Til store internationale konkurrencer som EM og VM er det tilladt at stille op som par, selvom man har forskellige nationaliteter. Parret valgte derfor at repræsentere Danmark i internationale sammenhænge og opnåede mange gode resultater under dansk flag.

Men ideen om OL-deltagelse dukkede atter op i 2017. Parret blev nummer 11 ved VM, og det var nok til at indløse en billet til vinter-OL i 2018.

- Vores reaktion var: Oh wow, vildt at vi er gode nok til at komme med til OL, siger Nikolaj Sørensen.

Det er første gang parret deltager ved de olympiske lege (Foto: John David Mercer © Ritzau Scanpix)

Men for at det kunne blive en realitet, måtte det dansk canadiske par tænke kreativt.

- I 2017 forsøgte vi at få dansk statsborgerskab til Laurence, men fik en mail fra den daværende kulturminister, Mette Bock (LA), hvori der stod, at der ikke blev givet nogen form for særbehandling på baggrund af sportslige resultater, forklarer Nikolaj Sørensen.

Da det ikke var muligt, meddelte Danmark Den Internationale Skøjte Union, at de ikke ville bruge deres plads til OL. Det satte dog ikke en stopper for håbet om at skøjte på olympisk is.

- Vi talte med vores trænere, der argumenterede for, at vi skulle forsøge at kvalificere os som canadiere. Laurence er canadier, jeg havde en permanent opholdstilladelse og kunne snart søge om statsborgerskab, og vi trænede og boede i Canada.

Der er tre canadiske isdansepar der har kvalificeret sig til OL i Beijing, og et af dem er danske Nikolaj Søren og hans partner Laurence Fournier Beaudry. (Foto: David W Cerny © Scanpix Denmark)

Nyt OL og nyt statsborgerskab

Den 10. august 2021 fik Nikolaj Sørensen dobbelt statsborgerskab, da han fik sit canadiske pas, og parret skiftede derfor Danmark ud med Canada. Han er ærgerlig over, at det ikke er muligt at skøjte for fædrelandet, men han er ikke bitter.

- Dansk Skøjte Union har kun bakket op og været støttende i vores drøm om OL og vist forståelse, efter vi ikke længere konkurrerer for Danmark, siger Nikolaj Sørensen.

Danmark har før haft kunstskøjteløbere med til OL. Sidst i 1998, hvor Michael Tyllesen blev nummer ni ved OL i Nagano. Dengang repræsenterede danskeren også Danmark.

Det dansk-canadiske par Nikolaj Sørensen og Laurence Fournier Beaudry og resten af skøjteløberne kan følges på DRTV og DR’s kanaler, når vinter-OL i Beijing begynder den 4. februar.

FacebookTwitter