Den olympiske maskot lader 'magtens maske glide væk' og bruges til at promovere Kina som rumnation

Den olympiske maskot bruges som politisk redskab, lyder det fra ekspert.

Pandaen udgjorde også en af de fem maskotter under det seneste OL i Kina, som var i 2008. (Foto: Wang Zhao © Ritzau Scanpix)

Bing Dwen Dwen.

Det er navnet på den ene af årets to OL-maskotter. Og selvom maskotten ved første øjekast ligner en sød panda klædt ud som astronaut, så fortæller den faktisk en anden og større historie om værtslandet, Kina.

En historie, der handler om Kina som rumnation.

Det ses i den officielle promoveringsvideo af maskotten.

Videoen viser nemlig også billeder af Tianzhou 1, det kinesiske rumfartøj som i 2017 satte scenen for Kinas bemandede rumfartsprogram og dermed også indledte en ny æra i kinesisk rumfart.

Og set i det lys er det ikke så mystisk, at maskotten Bing Dwen Dwen er klædt ud som astronaut, fortæller Stanis Elsborg, som er senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

- Maskotten har fået en nøglerolle i portrætteringen af Kina som en stor rumnation, der de seneste årtier har investeret massivt i rumteknologi. Derfor kan vi godt sige, at maskotten har et underliggende budskab, da den signalerer de politiske ambitioner, som kineserne har, siger Stanis Elsborg til DR Sporten.

Ved afslutningsceremonien får det kommende værtsland traditionelt også lov at promovere det kommende OL. Her kan du se, hvordan legene i Beijing blev præsenteret i 2018.

Magtens maske glider væk

Samtidig bruges maskotten til at tegne et pænere billede af kineserne, end det vi hører om, når det bliver fortalt, hvordan kineserne behandler det muslimske mindretal, Uighurerne, eller når vi ser billeder af landets store militærparader, fortæller Stanis Elsborg.

- Det kan siges, at maskotter har en evne til at skabe blød magt. Det er fordi, de er designet til at have et blødt hjerte, de er venlige og nuttede at se på, mens de samtidig kan slå på en selvsikkerhed, noget nationalt og politisk. På den måde tales der om, at de kan lade magtens maske glide væk, siger Stanis Elsborg.

- Det bliver signaleret, at det stramtstyrede og topstyrrede Kina også har et blødt hjerte. Det legende og charmerende væsen er en del af den symbolske manipulation, forklarer han.

Og mon ikke vi får Bing Dwen Dwen at se igen, når der er åbningsceremoni til eftermiddag.

Måske endnu mere charmerende end dengang, hvor den vendte tilbage til Jorden, efter den havde givet high-five til en kinesisk astronaut ved Tianzhou 1.

Bing Dwen Dwen ser ved første øjekast sød ud, men maskotten fortæller også en anden historie. (Foto: Nóel Celis © Ritzau Scanpix)

Du kan se åbningsceremonien direkte på TV2 fra klokken 12.55, mens den bliver sendt forskudt på DR1 og DRTV fra klokken 15.45.