Hollandske OL-atleter opfordres til at lade mobilen blive hjemme - for deres egen skyld

Danmarks Idrætsforbund har tirsdag klædt de danske atleter på til det kommende vinter-OL

Danmarks Idrætsforbund opfordrer de danske atleter til at tømme deres telefoner for oplysninger, som ikke er nødvendige at tage med til Kina. (Foto: © JADE GAO, Ritzau Scanpix)

Lad mobiltelefon og computer blive hjemme. Der er risiko for overvågning.

Det lyder som noget fra en spionfilm, men for de hollandske atleter, som skal afsted til det kommende vinter-OL i Kina, er det virkelighed.

Hollands Olympiske Komité har nemlig opfordret alle hollandske atleter, som skal afsted til legene, til at lade deres mobiltelefon og computer blive hjemme. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Atleter bliver i stedet for udstyret med nye enheder, når de lander i Kina, for at beskytte deres personlige data mod kinesisk overvågning.

Helt så drastisk går man dog ikke til værks i Danmark.

Den rekordstore danske delegation til vinter-OL opfordres nemlig ikke til at lade telefon og computer blive hjemme, lyder det fra Danmarks Idrætsforbund, DIF.

- Vi har en løbende dialog med Politiets Efterretningstjeneste, PET, om sikkerhedsspørgsmålet hver gang, vi er afsted til store events. Og ud fra de snakke, vi har haf med PET, har vi vurderet, at vi ikke vil rådgive vores delegation til, at de skal lade deres mobiltelefoner og computer blive hjemme, siger formand for Danmarks Idrætsfordund, Hans Natorp.

Men det betyder ikke, at de danske atleter ikke skal være varsomme med deres enheder, når de kommer til Kina.

- Vi gør atleterne opmærksomme på, at de skal tænke over, hvad de har på deres enheder, og hvad de downloader, når de kommer til Beijing. Der er ingen grund til at fylde enhederne med oplysninger, som ikke er nødvendige at tage med til Kina, siger DIF-formanden.

Danmarks Idrætsforbund havde tirsdag inviteret Amnesty International med på det forbundets OL-infomøde. I følge DIF-formand Hans Natorp ville de gerne klæde atleterne bedst muligt på, til de spørgsmål der måtte komme om menneskerettigheder og den politiske situation i forbindelse med værtskabet i Kina. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Klæder atleterne på til kinesisk propaganda

Men det er ikke kun den personlige cybersikkerhed, de danske atleter har modtaget rådgivning om frem mod legene i den kinesiske hovedstad.

For tirsdag havde DIF indkaldt den danske OL-delegation til et oplysningsmøde om det kommende OL. Mødet, som var møntet danske atleter, trænere og ledere, havde også deltagelse Amnesty International.

Menneskerettighedsorganisationen var, ifølge deres egen hjemmeside, inviteret til at klæde de danske atleter på til at kunne være en modvægt til den sportswashing, som Amnesty forventer, Kina vil indhylle OL i.

- Med den baggrundsviden, vi giver, kan atleterne bedre være kritisk indstillet overfor den kinesiske propaganda, som de ikke kan undgå at blive en del af, lyder det fra Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark, på Amnestys hjemmeside.

Godt 100 danske atleter, trænere og ledere deltog i mødet. Og det at klæde den danske OL-delegation på til at kunne navigere i Kina under legene, er ifølge DIF en vigtig del af forbundets OL-forberedelser.

For selvom atleterne er vant til at snakke med medier om deres præstationer på banen, så er det for fleres vedkommende ikke hverdag at skulle forholde sig til menneskerettigheder og politiske spørgsmål.

- Vi ved, at atleterne udover sport også vil blive spurgt ind til, hvad de tænker om, at Kina er blevet tildelt OL-værtskabet. Derfor vil vi gerne klæde dem bedst muligt på, lyder det fra Hans Natorp.

- Selvfølgelig er alle danske atleter fri til at have deres holdning omkring Kina, det skal bare ikke komme som en overraskelse for dem, at de bliver spurgt ind til det.

De danske atleter kan følges på DRTV og DRs kanaler, når vinter-OL i Beijing begynder den 4. februar.