USA boykotter vinter-OL diplomatisk: Kina kalder det en 'åbenlys fornærmelse'

Kinas udenrigsministerium advarer mod, at det kan være ødelæggende for kinesisk-amerikanske relationer.

Vinter-OL er lige på trapperne. Til februar bliver den olympiske ild tændt på Beijing National Stadium, der officielt signalerer legenes åbning, men det bliver uden officielle og diplomatiske repræsentanter fra USA til stede.

Det oplyser talspersonen for Det Hvide Hus, Jen Psaki, på en pressebriefing mandag.

Det er på grund af Kinas behandling af det muslimske mindretal i Xinjiang-provinsen, uighurerne, at USA vælger at foretage et diplomatisk boykot af vinterlegene.

- Biden-administrationen vil ikke sende diplomatiske eller officielle repræsentanter til vinter-OL og -PL på grund af Kinas fortsatte folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i Xinjiang.

- Amerikansk diplomatisk eller officiel tilstedeværelse vil behandle disse lege som sædvanlig praksis på trods af Kinas uhyggelige menneskerettighedsbrud og grusomheder i Xinjiang, og det kan vi ikke have, siger Jen Psaki ifølge CNN.

Hun oplyser desuden, at de amerikanske sportsudøvere fortsat kan deltage i legene, og de vil have Det Hvide Hus' og Joe Bidens fulde opbakning.

Flere amerikanske kongresmedlemmer har gennem flere måneder opfordret USA til at gennemføre en diplomatisk boykot af vinter-OL.

USA's præsident, Joe Biden, kommer ikke til at deltage ved vinter-OL. (Foto: © Ken Cedeno, Ritzau Scanpix)

Det er ikke faldet i god jord hos det kinesiske udenrigsministerium, at det officielle USA agter at blive væk fra vinterlegene.

Selvom nyheden om det amerikanske boykot først blev bekræftet mandag, har det længe været et emne, der er blevet diskuteret i USA. Præsident Joe Biden har sågar sagt, at han overvejede det, indtil der altså blev truffet en beslutning mandag.

På et pressemøde mandag, før den amerikanske udmelding, fortalte en talsperson for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, at en diplomatisk boykot af vinterlegene fra amerikansk side ville være en 'åbenlys fornærmelse af den olympiske ånd'.

- USA skal holde op med at politisere sport og tale en såkaldt diplomatisk boykot op, da det ellers vil påvirke den amerikansk-kinesiske dialog og samarbejde på mange vigtige områder.

- Det er udøverne fra alle lande, der burde være i rampelyset og ikke individuelle politikere. Ingen vil bekymre sig, om de politikere, der talte en boykot op af politiske grunde, kommer eller ej, og det ville heller ikke have nogen indflydelsevinter-OL i Beijing, siger Zhao Lijian.

Han sagde også, at Kina ville tage strenge modforanstaltninger.

Talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, siger, at den amerikanske diplomatiske boykot af vinter-OL kan være ødelæggende for kinesisk-amerikanske relationer. (Foto: © Carlos Garcia Rawlins, Ritzau Scanpix)

Sammenstød mellem to supermagter

Ifølge Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game, viser den amerikanske diplomatiske boykot, at sport og politik er meget tæt forbundet.

- Det er et af de værktøjer, som regeringer og statsledere har i værktøjskassen, når der skal sendes et symbolsk svar på, at man er utilfreds med for eksempel menneskerettighedssituationen i et værtsland, siger han.

Stanis Elsborg forklarer, at for Kina er det vigtigt, at udenlandske statsledere er til stede, for det vil være med til at legitimere det kinesiske styre.

Det er dog ikke lige så vigtigt, som i 2008, hvor Kina var vært for sommer-OL, men dengang kun var en kommende supermagt sammenlignet med nu, hvor landet er en regulær supermagt.

- Vi er helt oppe på den storpolitiske klinge. Det er to supermagter, der støder sammen. Her har man et redskab, hvor politik kan bringes ind i sportsarenaen.

- Afholdelse af store begivenheder for de store nationer er et redskab, som bruges til at skabe goodwill internationalt og hos nationalbefolkningen. Vil man sætte en rids i lakken, kan der gøres brug af diplomatisk boykot, siger Stanis Elsborg.

Kulturministeriets pressevagt oplyser til DR, at den danske regering fortsat ikke har taget stilling til, om vinterlegene vil blive med besøg fra repræsentanter for det officielle Danmark.

Vinter-OL i Beijing varer fra 4. februar til 20. februar 2022.