USA boykotter vinter-OL diplomatisk, men 'kritikere vil kalde det et signal uden muskler'

Mandag aften annoncerede Det Hvide Hus et amerikansk diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing.

Kinas udenrigsministerium siger, at USA skal stoppe med at politisere sport. (Foto: TINGSHU WANG © Ritzau Scanpix)

Det Hvide Hus lagde ikke fingre imellem, da talsperson Jen Psaki mandag aften meddelte, at USA boykotter vinter-OL diplomatisk.

USA kan ikke stå inde for Kinas behandling af det muslimske mindretal, uighurerne, i Xinjiang-provinsen, forklarede Jen Psaki.

- Biden-administrationen vil ikke sende diplomatiske eller officielle repræsentanter til vinter-OL og -PL på grund af Kinas fortsatte folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i Xinjiang.

- Amerikansk diplomatisk eller officiel tilstedeværelse vil behandle disse lege som sædvanlig praksis på trods af Kinas uhyggelige menneskerettighedsbrud og grusomheder i Xinjiang, og det kan vi ikke have, siger Jen Psaki ifølge CNN.

Jen Psaki fortæller, at USA boykotter vinter-OL diplomatisk:

DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz vurderer, at den diplomatiske boykot er en optrapning, som skal sende et klart signal til det kinesiske styre om, at USA ser meget alvorligt på, og fordømmer, Kinas overtrædelser af menneskerettighederne.

- Det her træk kommer ikke som en overraskelse, da der har været et stigende politisk pres fra begge partier her i Washington rettet mod Det Hvide Hus med ønske om, at USA sender et signal.

- Men amerikanerne kan stadig følge deres sportsstjerner, når der skal konkurreres i Kina, og derfor vil kritikere også kalde det et signal uden muskler, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Det har længe været en diskussion i USA, hvor flere politikere har opfordret præsident Joe Biden til at boykotte vinterlegene diplomatisk, og mandag, forinden den officielle udmelding fra Det Hvide Hus, blev talspersonen for Kinas udenrigsministerium, Zhao Lijian, spurgt ind til den lurende amerikanske beslutning.

- USA skal holde op med at politisere sport og tale en såkaldt diplomatisk boykot op, da det ellers vil påvirke den amerikansk-kinesiske dialog og samarbejde på mange vigtige områder.

- Det er udøverne fra alle lande, der burde være i rampelyset og ikke individuelle politikere. Ingen vil bekymre sig, om de politikere, der talte en boykot op af politiske grunde, kommer eller ej, og det ville heller ikke have nogen indflydelsevinter-OL i Beijing, siger Zhao Lijian.

IOC 'respekterer' beslutningen

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) oplyser i en pressemeddelelse, at komiteen anser tilstedeværelsen af andre landes regeringer for at være en politisk beslutning, som hvert enkelt land må træffe, hvilket IOC 'i sin politiske neutralitet fuldt ud respekterer'.

- På samme tid gør denne udmelding (USA's udmelding, red.) det klart, at de olympiske lege og atleternes deltagelse heri er hinsides politik. Det hilser vi velkommen, lyder det fra IOC.

Men det er også den bløde mellemvej, USA har valgt i at boykotte vinter-OL diplomatisk, frem for et helt og fuldt boykot af vinterlegene, påpeger Lillian Gjerulf Kretz.

- Amerikanske atleter kan tage af sted og kæmpe om medaljer, mens det officielle USA bliver hjemme. USA er ikke gået hele vejen som ved sommer-OL i Moskva i 1980, hvor daværende præsident Jimmy Carter indførte fuld boykot, efter Sovjetunionen invaderede Afghanistan, og hvor 60 lande fulgte USA's eksempel.

- Derfor har det også langt mindre gennemslagskraft. Det er symbolpolitik, vurderer Lillian Gjerulf Kretz.

Som modsvar til boykotten af 1980-legene i Moskva valgte Sovjetunionen og 13 andre lande fra den europæiske østblok at boykotte de efterfølgende lege i 1984, som blev afholdt i den amerikanske storby Los Angeles.

Jen Psaki, der er talsperson for Det Hvide Hus, annoncerede mandag aften, at USA boykotter vinter-OL diplomatisk. (Foto: SHAWN THEW © Ritzau Scanpix)

Jen Psaki understregede, at mens det officielle USA udebliver fra vinter-OL i Beijing, så kan de amerikanske vintersportsstjerner stadig frit deltage i legene, og at Det Hvide Hus vil 'være 100 procent bag atleterne, mens vi hepper på dem hjemmefra'.

Hun understregede, at Det Hvide Hus ikke mener, at det er 'fair' at straffe de amerikanske atleter ved at foretage en fuld boykot af vinterlegene.

Ifølge CNN har Det Hvide Hus informeret USA's allierede, som blandt andet tæller Danmark, om beslutningen, men vil lade det være op til det enkelte land at træffe en beslutning vedrørende en diplomatisk boykot af vinter-OL.

Hidtil har Kulturministeriet ventet med at træffe en beslutning om, hvorvidt det officielle Danmark skal være til stede ved vinter-OL i Beijing.

Danmark har udsigt til at stille med et historisk stort hold ved vinter-OL, idet både det mandlige og det kvindelige ishockeylandshold har kvalificeret sig til legene. (Foto: John Randeris © Ritzau Scanpix)

Australiens premierminister, Scott Morrison, sagde fredag, ifølge FOX Sports Australia, at en diplomatisk boykot er noget, Australien 'overvejer'.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er den første og eneste regeringsleder, der har meldt sin ankomst ved vinter-OL.

Vinter-OL i Beijing begynder 4. februar og varer frem til 20. februar 2022.

FacebookTwitter