Hvad sker der med Frøken Perfekt? Længe efter OL er det uvist, om hun skal have guldmedalje eller dopingdom

Dopingsagen om den russiske kunstskøjteløber Kamila Valieva trækker i langdrag.

Russeren Kamila Valieva afleverede i december sidste år en dopingprøve, der først midt under OL viste sig at være positiv. I dag er der endnu ikke faldet en afgørelse i sagen. (Foto: © ELOISA LOPEZ, Ritzau Scanpix)

Hvad blev der egentlig af Kamila Valieva?

Den russiske kunstskøjteløber, der var kendt under kælenavnet Frøken Perfekt, og som vandt guld ved vinter-OL i februar - men som dagen efter guldtriumfen blev suspenderet på grund af en positiv dopingprøve taget i december.

Der var den helt store OL-skandale. Men hvad er der siden blevet af Kamila Valieva?

Ja, ikke så meget hendes fysiske tilstedeværelse, men nærmere den dopingsag, der aldrig er faldet en afgørelse i.

Kamila Valieva var med til at vinde holdkonkurrencen, men medaljerne er her syv måneder efter ikke uddelt på grund af sagen om den i dag 16-årige kunstskøjteløber. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Ritzau Scanpix)

Et godt spørgsmål her mere end en måned efter, at afgørelsen ifølge Det Internationale Antidopingagentur (Wada) skulle være faldet.

For som Wada meddelte Inside the Games tilbage i marts, havde det russiske antidopingagentur (Rusada) seks måneder fra informeringen om en positiv prøve til at efterforske og træffe en afgørelse.

Problemet er bare, at Rusada endnu ingen afgørelse har truffet i forhold til kunstskøjteløberen og i et skriftligt svar til DR Sporten meddeler:

- I overensstemmelse med World Anti-Doping-kodekset kommenterer vi ikke på igangværende sager. Vi kommer med en officiel meddelelse på vores hjemmeside, så snart vi har en afgørelse i sagen, skriver Galina Kovrova, der er PR-manager i Rusada.

Med til historien hører dog, at den udstukne tidsramme fra Wada er vejledende og kan overskrides, såfremt det vurderes, at sagen er mere krævende og kompleks. Det forklarer Kim Ravn, der er vicedirektør i Anti Doping Danmark.

- Det er det, Rusada har gjort, og de begrunder det med, at der er tale om en mindreårig, at der derfor for eksempel skal kigges ekstra grundigt på støttepersonalet, der er rundt om Valieva. De har et endnu større ansvar, når der er tale om en udøver under 18 år.

- Så at de er gået over de seks måneder, er ikke vildt odiøst, men Ruslands historik gør, at vi som antidopingorganisation kan være lidt mere opmærksom og skeptisk omkring, hvorfor sagen ikke er afgjort. Og det er Wada også, siger han til DR Sporten.

Nærmer sig en indgriben

Endnu lader afgørelsen i sagen om den i dag 16-årige kunstskøjteløber dog vente på sig.

Og som dagene går og Rusada meddeler, at de er lige ved at være der, tripper Wada også, fortæller Kim Ravn.

- Jeg er sikker på, at hvis de på nogen måde vurderer, at den russiske antidopingorganisation forhaler situationen, reagerer de.

- Rusada siger selv, at de er i den endelige fase, og jeg tror roligt, man kan regne med, at hvis der ikke sker noget inden for en overskuelig fremtid, vil Wada gøre, hvad de kan for at fremme sagen. For både Wada og resten af verden er meget optaget af den her meget væsentlige sag, siger Kim Ravn.

For historikken omkring Rusland og doping er ikke god.

Tidligere har Rusland ifølge Kim Ravn bevist, at de er villige til at bøje, bukke og overskride reglerne.

Derfor er man ifølge vicedirektøren ekstra opmærksom på at få fulgt sagen til dørs.

- De blev i sin tid idømt en sanktion for at have forbrudt sig mod reglerne og forsøgt at manipulere med data, hvor de blev dømt for manglende overholdelse af antidopingreglerne, og at deres antidopingorganisation ikke levede op til reglerne.

- Wada er ekstremt opmærksomme, fordi alle har en interesse i, at Rusada rent faktisk har en uafhængig antidopingorganisation, som leverer et godt stykke arbejde på et højt niveau, siger Kim Ravn.

OL-medaljerne ligger stadig på sølvfadet

Sagen har ikke kun betydning for fremtiden, men også fortiden.

For den udeblivende afgørelse fremtvinger ikke kun undren hos Julia Sandsten, ekspertkommentator på DR under OL, men betyder også, at der her syv måneder efter OL endnu mangler at blive uddelt medaljer, forklarer hun.

- Russerne vandt jo holdkonkurrencen, men på grund af dopingsagen blev medaljerne aldrig uddelt, fordi man ikke vidste, hvad udfaldet af sagen ville blive.

- Så USA og Japan, der vandt sølv og bronze, har heller ikke fået deres medaljer endnu, siger hun til DR Sporten.

Og hvem ved? Måske det ender med, at de to sæt medaljer bliver af anden karat?

Uanset hvad er situationen ikke holdbar, siger Julia Sandsten.

- Af hensyn til fairplay og sporten er det kritisk, at der ikke er kommet nogen afgørelse. Der har været meget stille på den front.

- Nu er det selvfølgelig en særlig situation, fordi Rusland er udelukket fra al international konkurrence.

Det ændrer dog ikke på, at Kamila Valieva stadig holder sig i gang, fortæller Julia Sandsten.

- Det er ikke ret tydeligt, at hun venter på en dom. Hun skøjter stadig, men deltager altså ikke i internationale konkurrencer på grund af russernes udelukkelse.

- Men hun har skøjter på, hvis man kigger på hendes sociale medier.

Og måske ender hun med at drage fordel af den aktuelle udelukkelse af Rusland.

- Der har været meget snak om, hvorvidt det er trænerne og lægeholdet bag hende, der får en dom. Eller om hun får en dom, der udelukker hende fra den her sæson, hvor hun på sin vis alligevel er udelukket sammen med hele Rusland, siger Julia Sandsten.

Efter OL modtog Kamila Valieva prisen 'Ruslands Orden' af præsident Vladimir Putin.