Putin ved besked: Selvfølgelig var skandaleramt kunstskøjteløber ikke dopet

16-årige Kamila Valieva er i dag blevet fejret for sin OL-medalje, selvom hendes dopingsag endnu ikke er afsluttet.

Kamila Valievas dopingsag kører stadig, men Vladimir Putin tvivler ikke på hendes uskyld. (Foto: © MIKHAIL KLIMENTYEV, Ritzau Scanpix)

Det stive puds var fundet frem i russiske Kreml tirsdag eftermiddag.

Medaljevinderne fra de olympiske og paralympiske vinterlege tidligere på året skulle fejres, og fra talerstolen takkede præsident Putin de russiske atleter for deres indsats.

Samtidig kunne den omdiskuterede kunstskøjteløber Kamila Valieva også fejre sin 16-års fødselsdag ved medaljeceremonien, selvom hun aldrig fik overrakt den guldmedalje, hun var med til at vinde i holdkonkurrencen.

Under vinterlegene i Beijing bon'ede en dopingprøve ud som positiv. En prøve, som Valieva afleverede imellem jul og nytår. Derfor har Den Internationale Olympiske Komité besluttet at vente med officielt at udnævne de russiske skøjteløbere som guldvindere.

Ifølge en talsperson fra det Det Internationale Dopingagentur, Wada, falder der næppe dom i dopingsagen før august. For alle overtrædelser skal ’retsforfølges rettidigt’.

Ikke desto mindre er den russiske præsident, Vladimir Putin, ikke i tvivl om, hvad der er op og ned i Valievas dopingsag.

- Igennem sit arbejde har hun taget sporten til et niveau af ren kunst.

- Den form for perfektion kan ikke opnås på uærlig vis eller med hjem fra manipulation og supplerende stoffer. Vi ved udmærket godt, at de her stoffer ikke er nødvendige i kunstskøjteløb, sagde Putin ifølge Reuters.

Kamila Valieva og de andre russiske medaljevindere på plads i Kreml. (Foto: © Natalia Kolesnikova, Ritzau Scanpix)

På trods af en positiv dopingprøve blev det besluttet, at dengang 15-årige Kamila Valieva gerne måtte konkurrere ved vinter-OL i Beijing. Med hendes alder taget i betragtning mente Den Internationale Sportsdomstol, CAS, at Valieva ikke selv var i stand til at snyde med doping.

Under vinter-OL i Beijing blev Valieva i de individuelle konkurrencer nummer fire. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Ritzau Scanpix)

Putin kritiserer også udelukkelse efter invasion

Da Kamila Valieva og resten af det russiske kunstskøjtehold vandt guld i Beijing, var det under Den Russiske Olympiske Komité.

Siden 2016 har Rusland været udelukket fra at deltage ved OL som straf for systematisk doping. Samtidig blev 46 russiske OL-medaljer taget tilbage.

Siden landets militære invasion af Ukraine har alverdens sportsforbund udelukket atleter fra Rusland og Belarus. Det påtalte præsident Putin også ved medaljefejringen i Kreml tirsdag.

- Udelukkelsen af atleter fra Rusland og Belarus er ikke alene direkte imod de fundamentale principper i sport.

- Det er også en direkte og kynisk overtrædelse af deres basale menneskerettigheder, sagde han ifølge Reuters.

Dopingsagen om Valieva forventes afgjort senere på året. Den positive prøve fra december sidste år bon'ede ud for det forbudte stop trimetazidin.