Kvindelige skihoppere tager historisk spring: 'Det har været en lang kamp at nå hertil'

Søndag skal de kvindelige skihoppere for første gang i konkurrence i skiflyvning.

Canadiske Alexandria Loutitt var bedst i træningen, da hun fløj hele 222 meter. (Foto: © GEIR OLSEN, Ritzau Scanpix)

De har drømt om det længe. Men søndag er ventetiden endelige slut for de kvindelige skihoppere.

Efter en lang sej kamp får de nu lov til at prøve kræfter med shihopssportens vildeste disciplin, når de for første gang nogensinde dyster om sejren i skiflyvning.

Det sker på Vikersundbakken i Norge, og den danske ekspertkommentator Christian Borch er ikke bleg for at kalde det en milepæl for kvindelige skihoppere.

- Jeg har dækket skisport i 27 år, og det er en af de vildeste landvindinger, jeg nogensinde har oplevet. Det er ret vanvittigt, siger Viaplay-eksperten til Ritzau.

Men allerede lørdag fik kvinderne lov at teste hopevnerne, da de havde træning på bakken. Og det gik flyvende for flere af hopperne.

Bedst af alle i træningen var canadiske Alexandria Loutitt, der tidligere på vinteren blev verdensmester på den store bakke i Planica.

Loutitt fløj hele 222 meter, og den 19-årige canadier var da også begejstret for både hop og den historiske dag.

- Det har været en lang kamp for os at nå hertil. Når du får sådanne øjeblikke, glemmer du dem aldrig. Det er så vigtigt for hele miljøet, sagde Alexandria Loutitt efter lørdagens træningsrunde.

Norske Maren Lundby har flere gange kastet sig ind i kampen om at kvinderne måtte få lov at deltage i skiflyvning. (Foto: © JURE MAKOVEC, Ritzau Scanpix)
Norske Maren Lundby har flere gange kastet sig ind i kampen om at kvinderne måtte få lov at deltage i skiflyvning. (Foto: © JURE MAKOVEC, Ritzau Scanpix)

Kæmpet for det længe

Kvindernes kamp for at få lov at flyve fra den helt store bakke har være lang og sej, og i mange år var det slet ikke på tale, at kvinderne skulle have lov at prøve kræfter med skiflyvningen.

Den tidligere præsident i Det Internationale Skiforbund, FIS, Gian Franco Kasper, der døde i 2021, havde det synspunkt, at skiflyvning 'ikke er passende for kvinder ud fra et medicinsk synspunkt', som han formulerede det i 2005.

Et af argumenterne har således været, at de risikerer at blive sterile, fordi livmoderen ikke tåler den hårde landing.

Men i foråret sidste år fik de kvindelige skihoppere for alvor luft under vingerne i deres jagt på ligestilling.

Èn af de skihoppere som gennem mange år har været en ihærdig fortaler for at kvindene skal kunne deltage i skiflyvning er norske Maren Lundby.

- Det er en stor dag for alle kvindelige skihoppere, men også for ligestillingen generelt. Det er ganske enkelt en milepæl, sagde hun dengang til om komitéens beslutning.

Og lørdag var Maren Lundby da også at finde på bakken til træningen frem mod søndagens skiflyvningskonkurrence.

Og selvom nordmanden måtte nøjes med 212,5 meter, var det ikke længden, men signalværdien, som betød noget for hende.

- Jeg føler, det betyder meget for vores sport, det vi viser her i dag. At vi klarer den bakke her rigtig godt. Livmoderen faldt heller ikke ud. Det er en fantastisk dag, ganske enkelt, lød det fra Lundby efter trænigshoppet.