Danske VM-sejlere 'står på skuldrene' af pioneren Paul Elvstrøm

Danmark har sejlere med i næsten alle klasser ved VM. Uden Paul Elvstrøm havde det ikke været muligt.

(Foto: BENT K. RASMUSSEN © Scanpix)

Kalenderen skriver januar 1957, og selv om temperaturen for længst har passeret nulpunktet, har OL-guldsejleren Paul Elvstrøm trodset kulden og bevæget sig til søs i sin nye 505-båd. For ham er der ingen undskyldning for ikke at træne, heller ikke nordisk vintervejr.

Den 28-årige sejler har lige vundet sin tredje OL-guldmedalje. Han er i topform, Danmarks største idrætsnavn og en af verdens bedste indenfor sin sport.

Paul Elvstrøm er pakket ind i uld, for i 1957 var der ikke noget, der hed tørdragter, så de få sejlere, der vovede sig ud i kulden, måtte holde sig varme med tykke uldtrøjer.

Redningsvesten har han ikke på – det var der ingen sportssejlere, der havde dengang, for datidens redningsvest var alt for stor og upraktisk til kapsejlads.

Så da Paul Elvstrøms båd vælter ude midt på det iskolde hav, er han på den. Den våde uldtrøje føles tonstung, som et anker, der hiver sejleren mod havets bund, og den unge sportsmand må kæmpe med alt, hvad han har for at holde sig oven vande. Mange døde sådan, og da han ligger derude i vandet, er Poul Elvstrøm også ved at tro, at den januardag i 1957 skal blive hans sidste.

Det blev det ikke. Det blev til gengæld en af hans sidste uden redningsvest.

OL-sejleren får kæmpet sig op og vendt den mere end 100 kilo tunge båd og sejlet båden hjem. Da han vender tilbage til fastlandet, går han straks i gang med at designe en ny og mere smidig redningsvest til kapsejlads - en vest, der den dag i dag sidder på alle verdens sportssejlere.

Sådan var Paul Elvstrøm. Ikke blot verdens bedste sejler, men også en pioner, der gjorde alt på sin egen måde, og som revolutionerede sejlsporten globalt.

Dansk sejlsportshistorie begynder med ham.

Fra fritidsaktivitet for gentlemen til sportsdisciplin

Sejlsport er den OL-disciplin, Danmark har vundet flest medaljer i, og når de internationale kapsejladser løber af stablen, er det ofte med danske sejlere som favoritter.

Historien om dansk sejlsport er en fortælling om en stolt og stærk idrætstradition, der siden sin begyndelse har været i verdensklasse, og det er historien om en lang række store danske idrætsnavne - fra Paul Elvstrøm til Poul Richard Høj og Jesper Bank til Jonas Warrer og Anne-Marie Rindom.

Paul Elvstrøms kæntring i 1957 og den redningsvest, han designede efter, er blot et nedslag i den imponerende danske sejlsportshistorie, der har sin begyndelse et årti tidligere i 1948, da den dengang 20-årige Paul Elvstrøm vinder sin og Danmarks første OL-medajle i sejlads.

- Han flyttede sejlads fra at være en gentlemanaktivitet til at være en sport, siger Hans Natorp, tidligere formand for Dansk Sejlunion.

Han brugte utallige timer på at træne sin fysik og teknik, og han var den første, der trænede sin krop til sejlads.

I sine tidlige sejlsportsår udviklede den karakteristiske hængeteknik, som alle sejlere stadig bruger i dag. Metoden trænede han i sin mors vaskekælder på en hjemmebygget bænk, der skulle styrke de muskler, der arbejder under kapsejlads.

Paul Elvstrøms hængeteknik og hængestropper ses her brugt af sejleren sejl under hans fjerde OL i Rom i 1960. Paul Elvstrøm vandt sin fjerde OL-guldmedajle i træk ved dette OL, en præstation, ganske få har opnået. (Foto: MINI WOLFF © Scanpix)

- han forfinede måden, hvor man sejler fysisk med båden på, så det blev til mere end bare at sidde på en jolle, som lader dig transportere. Elvstrøm gjorde det til et atletisk redskab, som du arbejder med og bevæger fremover vandet med hele kroppen, siger Hans Natorp.

- Han var jo under ingen omstændigheder, hvad man kan kalde konform. Han gik bare ud og gjorde tingene på sin egen måde, hvis han troede, der var en anden og bedre måde at gøre tingene på. Og det her med at tro på, at man selv kan udvikle en måde at sejle på, en metode, en træningsmetode eller bare en tilgang til det her, som er anderledes og bedre end det, der nu har været traditionen igennem en periode, det er afgørende for at blive ved med at være nummer et, og det er jo noget, vi har lært af Elvstrøm, siger han.

Efter OL i 1948 modtages den 20-årige guldvinder Paul Elvstrøm med hæder i hjembyen Hellerup. (Foto: Jacob Maarbjerg)

Siden Paul Elvstrøms første medalje har Danmark været en af de dominerende nationer indenfor sporten, og der har endnu ikke været en periode, hvor danskerne ikke har haft godt tag om sporten.

Så når VM i sejlads 2018 løber af stablen fra 30. juli til 12. august, er det med store forhåbninger til de danske sejlere. Verdensmesterskaberne afholdes på det danske sejlerlandsholds hjemmebane i Aarhus havn, og der skal kåres verdensmestre i 12 forskellige klasser. I kapsejladserne dyster op mod 1400 sejlere fra mere end 90 nationer.

Danskerne stiller i år med sejlere i 10 ud af 12 klasser, hvoraf størstedelen allerede har vundet internationale medaljer, her senest Nacra 17-sejlerne Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, der vandt bronze ved EM i Gdynia, Polen 14. Juli 2018.

Pioneren Paul Elvstrøm

Nacra 17-sejlernes medalje er blot endnu en i en lang række af EM, VM og OL-medaljer, som de danske sejlere gennem tiden har vundet – heriblandt 30 OL-medaljer og 113 VM-guldmedaljer.

17 af de medaljer blev sejlet i mål af Paul Elvstrøm. Han var og er et fyrtårn indenfor sejlsport, og i de fire årtier, han var i sporten, udviklede den sig og blev stærkere, end den nogensinde før havde været. Ifølge tidligere OL-sejler Valdemar Bandolowski skyldes udviklingen Paul Elvstrøm.

- Han har på mange områder har været foregangsmand for, hvad der skete i sejlsport. Vi står jo alle på Pauls skuldre, og uden ham havde sejlsporten i Danmark været væsentligt længere tilbage, siger Valdemar Bandolowski, der har vundet flere medajler som gast for Paul Elvstrøm.

Paul Elvstrøm udviklede metoder, både og udstyr, der stadig benyttes den dag i dag.

Udover at være en pioner på det tekniske område indenfor sejlsport var Paul Elvstrøm også en af de få, der formåede ikke blot at sejle men også vinde medaljer i flere forskellige bådtyper.

Otte forskellige bådtyper har han vundet i, og netop den præstation er ifølge Valdemar Bandolowski endnu et strålende eksempel på præcis, hvor talentfuld Paul Elvstrøm egentlig var.

- Han regnes stadigvæk for at være den bedste, for Paul var jo god i mange forskellige bådtyper. Det var ikke kun enmandsjolle, det blev så tomandsjolle, flying dutchman og det blev startbåd, soling og det blev alt muligt andet. Han beviste at næsten ligegyldigt hvad han satte sig ind i omkring sejlsport, så kunne han det hele, siger Valdemar Bandolowski.

Paul Elvstrøm pensionerede sig selv efter OL i 1988, og på det tidspunkt var der allerede en række verdensklassesejlere, der havde bevist, at danmarks fremtid som sejlsportsnation var i gode hænder.

- Der kommer jo en god generation efter Paul, og det kommer i slipstrømmen af ham, ingen tvivl om det, siger Valdemar Bandolowski.

- Jeg har kun vundet to guldmedaljer og nogle verdensmesterskaber, men meget af det kan man takke Paul for, for Paul lærte mig, hvordan man går til opgaven 100 procent for alvor, siger han.

Den danske sejler trio med guldmedaljerne, fra venstre: Poul Richard Høj Jensen, Valdemar Bandolowski og Erik Hansen. (Foto: BENT K. RASMUSSEN © Scanpix)

Valdemar Bandolowski var selv del af den første sejlergeneration, der fulgte Paul, og op gennem 70’erne, 80’erne er det især ham og Poul Richard Høj Jensen, der dominerende sejlsporten i Danmark. Begge sejlere har vundet et væld af medaljer, og sammen vandt de OL-guld i både 1976 og 1980.

OL-dramaet i 2008: da sejlsport blev allemandseje

Op gennem 90’erne er det den 12-dobbelte VM-vinder og dobbelte OL-guldvinder Jesper Bank, der trækker flest medaljer i land. På det tidspunkt er sejlsporten, om end den er en af de sportsgrene, Danmark er stærkest i, endnu ikke et regulært folkeeje.

Det ændrer sig dog markant ved OL i Beijing i 2008, hvor 49’er-sejlerne Jonas Warrer og Martin Kirketerp på dramatisk vis vinder guld i deres klasse, efter deres egen mast knækkede, og de i stedet sejlede deres sidste finalesejlads i kroaternes båd.

49er-duoen modtog dagen efter OL-sejladsen deres guldmedaljer. Dramadøgn sluttede med smil og guldglimt i øjnene for den danske sejlerduo Jonas Warrer og Martin Kirketerp. De to danskere overlevede en knækket mast, en kæntret lånt kroatisk båd og flere protester. Protesterne blev morgenen efter sejladsen fejet af banen. (Foto: Mick Anderson)

På et øjeblik gik Jonas Warrer fra at være en ukendt sejler til at være en legende indenfor ikke blot sejlsport, men indenfor dansk idræt i al almindelighed.

I dag er 39-årige Jonas Warrer stadig del af de danske sejlerlandshold, hvor han i sin 49er har den 19-årige gast Jakob Precht Jensen.

De to vil naturligvis også være at finde på vandet til VM, når de, i fællesskab med sejlere som Nacra 17-holdet Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, 49erfx-parret Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen og laserradial-sejleren Anne-Marie Rindom, vil forsøge at udvide den danske samling af medaljer.

Elvstrøm trækker spor til nutiden

Paul Elvstrøm døde i 2016, men der er ingen tvivl om, at hans sejlerarv stadig lever i bedste velgående.

Det er ikke blot, fordi han er den mest vindende sejler, Danmark nogensinde har haft, men fordi han udviklede sporten – både i dansk sammenhæng og på verdensplan.

- Paul Elvstrøm har skabt en forandring som er global. Alle sejlere anerkender Elvstrøm for at være gamechanger i det her, siger Hans Natorp.

Hans mange innovative tiltag har revolutioneret sporten, og Hans Natorp er ikke i tvivl om, at har han spillet en afgørende rolle for den succes som de danske sejlere har haft på havet siden Paul Elvstrøm vandt sin første medalje tilbage i 1948.

- Han har jo lagt nogle spor for, hvordan man er innovativ og, hvordan man arbejder med sporten, som har lagt nogle skinner ude i fremtiden, som vi i princippet stadig kører på. I dag har vi sindssygt mange dygtige sejlere, og vi forventes jo at tage medaljer med hjem fra hvert OL, vi stiller op i, siger Hans Natorp.

Facebook
Twitter