GRAFIK Lær bådtyperne ved VM i sejlsport at kende

Fra 2. til 12. august er der VM i sejlsport, hvor der skal dystes i forskellige discipliner. Her kan du få et overblik over, hvad forskellene på bådtyperne er.

De fleste af os kan nok godt se, at der er forskel på et windsurfer-board og en 49er-jolle, men hvad med forskellen på en Laser og en Finnjolle?

Herunder kan du blive klædt på til at kunne skelne bådtyperne fra hinanden, når du skal se VM i sejlsport på DR eller på havnen i Aarhus.

  • Finnjollen er en én-mandsjolle, som har et enkelt sejl monteret i forenden af jollen. Finnjolle er perfekt til kapsejlads, og har været på OL-programmet siden 1952. Fun fact: Og når vi nu er ved OL, så kan det nævnes, at Poul Elvstrøm har vundet OL-guld i netop denne bådtype hele 3 gange.
  • Hvis du kan lide fart, så er 49eren noget for dig. Med en besætning på to personer og tre sejl, der kan spændes for, kan 49eren nå op på hele 50 kilometer i timen. 49eren har sit navn, grundet sin skroglængde på 4,9 meter. Under VM er der også en kvindeklasse (49erFX), hvor skroget er magen til 49eren, men 49erFX har lidt mindre sejl. Fun fact: I OL 2008 vandt Jonas Warrer og Martin Kirketerp guld i 49er-bådtypen, og Jonas Warrer deltager også ved dette års VM i netop en 49er. Denne gang bliver det dog i fællesskab med den 19-årige Jakob Precht Jensen.
  • Som det også er tilfældet med 49eren, så har 470-jollen sit navn grundet sin skroglængde. Jollen er 470 centimeter lang. 470-jollen sejles af to relativt lette personer, og besætningens samlede optimal vægt ligger på 110-145 kg. Fun fact: Danmark har tidligere vundet VM-guld i denne bådtype. Dette skete tilbage i 1973 af Henrik Søderlund og Anders Børresen.
  • Laser Standard er en én-mandsjolle med et enkelt sejl, som bedst sejles af en person med en vægt på over 60 kilo. Personens vægt spiller ind i forhold til vinden, da en person med en højere vægt, vil have nemmere ved at sejle i hård vind. Fun fact: Laser er en af de mest udbredte jolleklasser på verdensplan, og derfor er der også samlet en masse laser-joller til dette års VM.
  • Laser Radial er kvindeklassen indenfor Laser. Skroget er derfor identisk med Laser Standard, men sejlet er mindre. Sejlerens optimal vægt i Laser Radial ligger også lidt lavere end ved sejleren i Laser Standard. Fun fact: Blandt deltagerne i VM 2018, stiller Anne-Marie Rindom op. I hendes trofæskab hænger blandt andet én guldmedalje fra VM 2015.
  • Nacra 17 adskiller sig fra de andre bådtyper ved at være en katamaran-båd. Det vil sige, at båden har to skrog, som er forbundet af en flad platform med sejlene i midten. Nacra 17 er bygget til høj fart, og når den opnår høj fart, vil skrogene løfte sig fra vandet. Denne svævende effekt sker ved hjælp af skrogenes foils, som er de finne-lignende sværd som skrogene har monteret i bunden. Under VM skal der ombord på Nacra 17 befinde sig en kvinde og en mand. Fun fact: I VM-sammenhæng har Allan Nørregaard og Anette Viborg Andreasen skaffet Danmark en VM-sølvmedalje i 2016.
  • Til VM i sejlsport 2018, skal der også dystes i windsurfing. Sejlerne i denne bådklasse er udstyret med et surfboard, hvorpå der er monteret et sejl. Sejleren opererer boardet i stående stilling, og skal på hurtigst vis gennemføre en given rute. Fun fact: RS:X-brættet er det eneste windsurfer-bræt der må benyttes i konkurrencen, således at alle deltager konkurrer på samme vilkår.
  • I kitesurfing er deltageren fastspændt på et sejlbræt, og får fremdrift af en styrbar drage kaldet en power kite. Konkurrencesejlads i kitesurfing er forholdsvist nyt og er med for første gang i VM i Aarhus 2018. Men der er lagt op til action, da kitesurfere kan nå en topfart på over 90 kilometer i timen. Fun fact: Kitesurfere kan springe op til 20-30 meter i længden på deres boards.
  • RIB-båd er faktisk ikke en konkurrencebåd til VM i Aarhus, men du vil med garanti se den i vandet under VM. I de mange RIB-både befinder der sig nemlig sejladsdommere, trænere og pressefolk. Fun fact: Til VM i sejlsport i Aarhus vil der være over 650 RIB-både.
1 / 9

Du kan læse mere om VM i sejlsport på www.aarhus2018.dk

Facebook
Twitter