VIDEO Dengang kroatisk båd sørgede for dansk OL-guld: ’Alle 200 skud på overliggeren gik ind’

Jonas Warrer og Martin Kirketerp fejrer fredag 10 års jubilæum for deres mindeværdige OL-guld i 49er-båden.

(Foto: PASCAL LAUENER © Scanpix)

- Jeg kan faktisk ikke fortælle historien uden at blive en lille smule rørt. Det må jeg indrømme.

Oplevelsen står stadig meget klar på nethinden for Martin Kirketerp, der sammen med sin makker Jonas Warrer var ude for et døgn med en af de mest voldsomme rutsjebaneture, en danske atlet har prøvet.

Fra morgenstunden søndag den 17. august 2008 duftede der for alvor af dansk OL-guld i 49er-klassen. Den danske duo havde sejlet formidabelt i løbet af OL og lå solidt i spidsen før det afgørende medalrace. Men forude ventede der uvejr i Beijing. Bogstaveligt talt.

Trods en kraftig vind og derfor også voldsomme bølger, så forberedte danskerbåden sig som planlagt, fordi selvtilliden var stor. En sjetteplads i medalrace ville være nok til en guldmedalje og en bronzemedalje var på forhånd næsten uundgåeligt.

En knækket mast

Derfor hopper de to danskere i bassinet med båden uden for Qingdao Sailing Center og er fortrøstningsfulde. Men det ændrer sig hurtigt i opvarmningen.

- Jeg tror faktisk, at det er det værste, jeg har oplevet. Vi var klar, båden var klar. Vi er ude at varme op, og så brækker lortet bare. Så bliver der altså rimelig stille ombord, fordi det gør ondt på os begge to. Der bliver ikke sagt meget, men vi tænker begge, at ’det kan ikke passe det her’, forklarer Martin Kirketerp.

Masten er knækket. De to guldaspiranter er i chok. Starten går lige om lidt, og båden er kaput.

- Vi har aldrig knækket en mast sammen, og så knækker vi den på vores vigtigste dag overhovedet. Det er utrolig uheldigt, forklarer Martin Kirketerp.

- Der er ikke nogen plan b. Vi har en reservemast på land, men det tager rigtig lang tid at skifte en mast, og det har vi slet ikke tid til. På det tidspunkt er det game over. Der er ingen af os, som tænker på kroatisk båd der. Vi er helt færdige, siger han.

Den kroatiske båd

Uden mast er det ikke rigtig muligt for den danske båd at sejle tilbage til havnen. Imens løber tiden afsted. De andre både er klar til at gå i gang, og løbsjuryen har altså ikke tænkt sig at vente på danskerne. Hvis de ikke er der til tiden, så går man bare i gang.

Der er små forhåbninger om en udsættelse på grund af vejret. Det har der været tidligere på dagen. Men det peger ikke i den retning. Det ligner en planmæssig start, hvilket er skidt nyt for danskerne.

- Jesper (Bank, red.) trækker os ind, og da vi så kommer ind, siger han, at vi må gøre, hvad der skal til. Tag en båd, hvis det er det, det kræver. Det gør, at det bare slår klik oppe i hovedet på mig. Nu skal de sidste muligheder undersøges, forklarer Martin Kirketerp.

(ARKIV) OL Beijing 2008 - Sejlsport - Jonas Warrer og Martin Kirketerp i 49er brækker masten og låner båd af Kroatien. Jonas skubber den kroatiske båd i vandet. (Foto: Claus bech © Scanpix)

- Jesper fik helt sikkert kickstartet en idé i hovedet på mig. Den første båd, jeg ser med mast på, er den norske, men det er rigget meget af. Den tager alt for lang tid at rigge til. Vi var virkelig presset med tiden, siger han.

Den næste båd, som Warrer og Kirketerp får øje på, er den kroatiske. Den står helt klar. Kroaterne havde ikke rørt den siden deres sidste sejlads to dage forinden. Et par småting skal lige rettes til, men ellers er båden klar til kamp.

- Vi spørger ikke om lov. Vi tager den bare. Vi starter med at tage den, fordi der ikke er tid til at spørge om lov. Vi taler sammen i to sekunder om, hvorvidt vi skal gøre det og bliver enige om, at det må bære eller briste, lyder det fra Martin Kirketerp.

- Hvis vi ødelægger båden, så må vi jo betale en ny båd. Så slipper de også for at pakke containeren. Det er noget, man som sejler hader, siger han.

Men kan man bare tage en båd, som ikke er dansk uden at spørge om lov? Uanset hvordan det ville gå på vandet, så ville det formentlig blive diskuteret efterfølgende. Warrer og Kirketerp møder da også modstand allerede inden, at den kroatiske båd er sat i vandet.

(ARKIV) OL Beijing 2008 - Sejlsport - Jonas Warrer og Martin Kirketerp i 49er brækker masten og låner båd af Kroatien. Jonas og Martin af sted i den lånte båd. (Foto: Claus bech © Scanpix)

- Jeg tror, at der kommer en kroatisk journalist over og siger ’det kan I ikke gøre. I kan ikke tage en anden mands båd.’ Hvor jeg bare svarer, at han kunne prøve at stoppe os, så måtte han se, hvad der skete, forklarer Martin Kirketerp. Det handlede for dem begge om at sætte alt på et bræt.

- Men der er nogen, som ringer til de her kroatiske sejlere, der sidder oppe på hotelværelset. Pludselig kommer de så løbende. Vi ved ikke, om det er for at stoppe os. Men da de kommer, siger de ikke noget. De går bare i gang med at hjælpe os med at rigge til. De synes, at det er den fedeste idé, siger Martin Kirketerp.

Magiske tre sekunder

Båden kommer i vandet, men dramaet er kun lige begyndt. Da de begynder at sejle hen mod startstregen, kan de høre, at dommerne skyder det hele i gang. Og der er stadig et langt stykke hen til starten.

- 3 minutter og 57 sekunder. Det er et magisk tal. Da vi rigger til, ved vi ikke, om starten er gået, men der er en regel, der hedder, at du skal krydse startlinjen inden for fire minutter efter, starten er gået, siger Martin Kirketerp.

Fornemmelsen er, at det vil tage cirka fire minutter at sejle derud, men det skal gøres på mindre end det. Hvis de kommer efter, så får de ikke lov til at deltage i medalrace, hvilket formentlig vil sende dem helt uden for medaljerne.

Fokus er derfor ikke længere på at vinde guld. Nu skal man bare nå at få lov til at være med.

- Vi krydser startlinjen 3 minutter og 57 sekunder, efter starten er gået. Havde vi stået fire sekunder mere på land, havde dommeren startet sejladsen fire sekunder før tid, havde banen ligget 100 meter længere ude, så havde vi ikke nået sejladsen, lyder det fra Martin Kirketerp.

- Det er de mest usandsynlige tre sekunder i hele mit liv. Det er fuldstændig vanvittigt. Det er noget nær det mest vanvittige ved det hele. Hele processen fra vi knækkede masten til, at vi er derude igen, tog nok omkring tre kvarter. Havde vi i hele den periode været fire sekunder langsommere, så var vi blevet nummer fire ved OL uden for medaljerne, lyder det fra den tidligere 49ersejler.

- Fra øjeblikket, hvor vi knækker masten, har vi 200 skud på overliggeren, og de går alle sammen ind, siger han.

Kaotisk konkurrence

Der er intet, som foregår normalt i dette medalrace. De spanske eksperter starter med at kæntre efter få meter, og derfra falder bådene sammen en efter en i løbet af konkurrencen.

Danskerne er dog langt efter, og de hurtige mellemregninger sender stadig Danmark uden for medaljerne ved den sidste vending ved topmærket.

- Vi har ikke rigtig noget overblik, fordi forholdene er så meget på kanten, at du kan kun fokusere på dig selv og din egen båd. Derfra gælder det om at kæntre færrest mulige gange, siger Martin Kirketerp.

Men det sidste stykke til målstregen er vanvittigt. Både Østrig, Italien og Australien, som er top tre ved vendingen ryger i vandet. Det betyder, at Spanien kommer bagfra og vinder medalrace, hvilket åbner for en minimal chance for dansk guld.

- Jeg ser lidt ud af øjenkrogen, at der er andre både, som er kæntret, men det er ikke noget, du tænker over, fordi du er så presset selv. Hvis der er en lille smule mindre vind, så har du et fuldt overblik, men det der havde så meget kaos, siger Martin Kirketerp.

På TV-billederne kan man se en amerikansk båd, som er kæntret. Danskerne sejler forbi den og nærmer sig målstregen. Kort før den kæntrer Warrer og Kirketerp dog også. De bruger flere minutter på at få rejst båden igen og sejler over stregen.

- Da vi kommer over målstregen, begynder jeg at kigge tilbage, og jeg kan se, at der ligger et par andre 49er-besætninger, som ikke har krydset mål endnu. Det er umiddelbart rigtig godt for os, siger Martin Kirketerp.

- Vi finder ud af, at spanierne har vundet sejladsen. Det er egentlig fint for os, fordi de er ikke vores værste konkurrenter, forklarer han.

Warrer og Kirketerp begynder at tælle bådene over målstregen og prøver at regne ud, hvad nummer de er blevet. En ottendeplads ud af de ti både kan betyde danske guld.

- Jeg starter med at sige, at jeg tror, at bronzen er sikker. Så regner jeg videre og siger, at sølvet også er sikkert. Jeg når lige at sige, at jeg tror, at guldet er hjemme. ’Joe’ (Jonas Warrer, red.) er lidt skeptisk, fordi det er også noget af et postulat at komme med, forklarer Martin Kirketerp.

Få sekunder efter Kirketerps udregning på 49er-båden kommer dommernes tavle op. Kirketerps matematik har vist sig at være knivskarp. Danmark bliver nummer syv i medalrace og vinder OL-guld.

- Det er svært ikke at blive ramt af det følelsesmæssigt igen. Selv efter ti år og at have fortalt historien mange gange, siger Martin Kirketerp.

Nyt mareridt

Og så stopper eventyret vel der? To danskere øverst på podiet med guld om halsen. Niks. Warrer og Kirketerp kommer nemlig aldrig på podiet. Familierne sidder pænt og venter til, det bliver mørkt, men de venter forgæves. Det er nemlig indgivet protest.

Først og fremmest vil juryen for en sikkerheds skyld tjekke tingene igennem for at være sikre på, at alt er gået efter planen. Men sølvvinderne Spanien og Italien på fjerdepladsen er utilfredse. Protesten er indgivet.

- For os var de næste 15 timer et sandt mareridt. Det er bare sport, men det betyder utrolig meget for os. Det var så tungt, fordi det var ude af vores hænder. Afgørelsen var pludselig i hænderne på juryen, siger Martin Kirketerp.

- Jeg kan huske, at vi sidder i sådan en hal, og protestlokalet ligger nede for enden af hallen og så til venstre inde i sådan en korridor. Da Jesper går ind i protestlokalet igen, efter de har voteret, så ved vi, at der ikke går mange minutter. Der går måske femti minutter, siger han.

Det føles som en evighed. Rutsjebaneturen med knækket mast, kroatisk både, uvejr, kæntringer, guldmedalje og protest bliver afgjort nu.

- Da døren går op, kan jeg bare høre Jesper brøle ’yeeeees’ igennem hele lokalet. Der er jeg færdig. Helt udsolgt, forklarer Martin Kirketerp.

Miraklet er fuldendt og OL-guldet er hjemme. Den store bog med dansk OL-historie indeholder rigtig mange gode og medrivende historier, men den 10 år gamle historie om 49erens OL-guld er blandt de absolut bedste.

- Når man taler om historien med folk internationalt, så siger de også, at det er den mest vanvittige historie, de har hørt nogensinde i kapsejlads, forklarer Martin Kirketerp.

Danmark formåede ikke at forsvare guldet fire år senere i London. Dengang var det Allan Nørregaard og Peter Lang, som var i 49er-båden. De vandt dog bronzemedaljer.