VIDEO: Teknologi hjælper publikum under VM i sejlsport

GPS-udstyr, vind-trackere og videokameraer på bådene gør den komplekse sejlsport publikumvenligt.

Se hvordan kommentatorerne bruger teknikken, her under medaljeesejladsen i laser radial, hvor danske Anne-Marie Rindom vandt bronze.

Før i tiden var det kikkerten, der var tilskuerens bedste ven under sejlads, men ved VM i sejlsport i Aarhus er det topmoderne teknologi, der holder de mange tusinde tilskuere opdateret.

Alle VM-bådene er nemlig udstyret med en GPS-tracker og en vindmåler, der betyder at tilskuerne inde på havnen hele tiden ved præcist hvem, der er forrest, hvor mange meter, der er mellem bådene, og hvor hurtigt de hver især sejler.

- Publikum har faktisk mere information end dem, der sejler, har, siger sejleren Rasmus Køstner, der har været med til at udvikle teknikken.

I bådene er også et videokamera, der tillader seerne at komme helt tæt på sejlerne, mens de konkurrerer.

Alt informationen analyseres på splitsekunder, og sendes direkte til en liveside, en app og til den såkaldte ’SAP Sailing Cube’, som er en slags tilskuerstudie på havnen, hvor det århusianske publikum kan få det fulde overblik over sejladserne mens de er i gang.

Teknologien er en stor hjælp for både kommentatorer og publikum, der ellers har svære vilkår under de komplicerede sejladser.

- Uden teknologien ville det slet ikke være til at følge med i sejladser på det her niveau. Det gør en kæmpe forskel, det er der ingen tvivl om. Det tror jeg, alle vil sige, siger Rasmus Køstner.

Gør sejlsport mere tilgængelig

Sejlsport er en kompleks sport, og det kan af og til være svært at greje, hvad der er op og ned i sporten – især, hvis man aldrig selv, har siddet ved roret i en båd.

- Sejlsport er jo en sport, som kan være svær at forstå, men hvis du har adgang til at gå ind og se grafisk hvordan bådene placerer sig i forhold til hinanden, så begynder du lige pludselig at kunne forstå, hvordan det egentlig går din favorit, siger Jes Gram-Hansen, der sejler sammen med Rasmus Køstner, og som også har været med til at udvikle den teknik, der benyttes under VM i sejlsport.

- Ofte er det jo sådan, at jo mere du forstår noget, jo mere interessant bliver det. Og det er der, hvor teknologien åbner op, for så begynder du lige pludselig at kunne kigge ind og forstå nogle flere ting omkring sporten, og det er selvfølgelig med til at gøre, at der måske er flere, der synes, det er lidt sjovt at følge med i, siger han.

Facebook
Twitter