Vold mellem sportsudøvere straffes sjældent: Her er tre tilfælde, hvor hammeren faldt

En dansk ishockeyspiller er i dag blevet tiltalt for vold - men det sker sjældent.

David Nielsen er i dag cheftræner for AGF. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

For knap to uger siden fik den 18-årige Odense Bulldogs-spiller Lucas Bjerre Rasmussen et knytnæveslag i hovedet, mens han lå uden hjelm på isen i en ishockeykamp mellem hans hold og Frederikshavn White Hawks.

Lucas Bjerre Rasmussen blev slået bevidstløs og tilbragte natten på sygehuset, hvor han fik konstateret en kraftig hjernerystelse.

Gerningsmanden, modspilleren Kristian Jensen, er i dag af Nordjyllands Politi blevet tiltalt for vold - men det sker yderst sjældent, at voldsepisoder i sportsgrene ender hos politiet og med en dom.

- Man tolker reglerne om vold anderledes, når det foregår inden for sport, fordi man har sportens egne disciplinære regler – og fordi man accepterer den intensivitet, der er i en sportshandling. Den iver og spænding som kan give gribe spillerne, forklarer Lotte Helms, ekspert i strafferet fra Syddansk Universitet.

Det gør hun i P3's nyhedspodcast "Den daglige dosis", der i dag undersøger, hvorfor sportsvold så sjældent ender i retten. Den kan du høre her:

Landskampen mellem Danmark og Sverige i 2007 er et tilfælde, hvor politiet blev inddraget. Her slog Christian Poulsen en svensk spiller i maven langt væk fra bolden. Det førte til, at danskeren blev politianmeldt.

Københavns Politi valgte dog ikke at rejse tiltale med den begrundelse, at der netop gælder andre fortolkninger af voldsbestemmelsen i forbindelse med sportsudøvelsen.

I dansk fodbold har der dog været et par episoder, hvor ballade til træning endte med voldsdomme.

1

David Nielsens 20 dages betinget fængsel

David Nielsen i Aab's rød-hvide farver. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

David Nielsen, der tidligere har spillet for bl.a. OB og FCK og flere mindre engelske klubber, har været involveret i flere episoder i sin lange karriere.

Han har indrømmet at have matchfixet, han har haft en større spillegæld - og så overfaldt han sin holdkammerat Allan Gaarde til træning, da de begge var i AaB i 2005.

Sidstnævnte endte med en hjernerystelse - og David Nielsen blev senere idømt 20 dages betinget fængsel, da han omtalte episoden i sin bog 'Sorte Svin'. Slaget var ifølge David Nielsen:

- med en sådan kraft, at det var en VM-sværvægtskamp værdigt.

Han er i dag træner i AGF.

2

Brian Steen Nielsens 10 dagbøder

Brian Steen Nielsen i AGF's hvi'e trøje. (Foto: Carl Redhead © Scanpix)

Tilbage i 2003 blev den tidligere landsholdsspiller Brian Steen Nielsen dømt for vold. AGF-spillerne havde været i gang med intensiv intervaltræning, da Brian Steen Nielsen nikkede holdkammerat Nikolaj Hust en skalle.

Hust fik beskadiget flere tænder - og anklagemyndigheden krævede ubetinget fængselsstraf til spilleren, der dog endte med 10 dagbøder á 500 kroner for volden.

Brian Steen Nielsen blev senere sportsdirektør i AGF frem til 2014.

3

Joey Barton - et kapitel for sig

Anthony Taylor Reuters / Andrew Yates Livepic (Foto: ANDREW YATES © Scanpix)

Tidligere samme år havde den notorisk voldsomme englænder Joey Barton overfaldet sin holdkammerat Ousmane Dabo med adskillige knytnæveslag.

Det havde han af sin klub Manchester City fået 100.000 pund i bøde for, samt klubkarantæne resten af sæsonen. Det engelske fodboldforbund gav ham 12 spilledages karantæne - og så fik han i 2008 fire måneder betinget fængsel af det britiske politi.

Der figurerede i den forbindelse billeder af Dabo med tydelige skrammer i ansigtet efter overfaldet og tape for det ene øje.

Gennem Bartons lange karriere er han to gange blevet dømt for vold af politiet - og tre gange af det engelske fodboldforbund.

I dag er han manager for Fleetwood Town i den tredjebedste engelske række - og blev her tidligere i år undersøgt af politiet for at have skadet modstanderholdets manager i tunnellen. Så sent som i går erklærede han sig uskyldig.