Voldsomt uvejr skabte kaos, men danske bueskytter bevarede roen og tog VM-guld

Danmark strøg til tops, da kvindernes mix-hold i bueskydning vandt VM i 3D-disciplinen.

Kristina Bejder, Stine Hansen og Kirstine G. Klausen jubler efter VM-guldet i Italien. (Foto: © World Archery/Fausto Ercoli, World Archery/Fausto Ercoli)

Der kan være enkelte, som hårdnakket påstår, at der ikke findes dårligt vejr, blot forkert påklædning, men når opgaven er at sende præcise pile afsted, bliver det hurtigt farligt, hvis sigtbarheden nærmer sig en meters penge.

Det oplevede Danmarks damehold ved VM i 3D-bueskydning op til fredagens konkurrencer. Himlen åbnede sig, alt sejlede rundt, og de måtte derfor søge ly fra torden og regn, indtil konkurrencerne igen kunne fortsætte.

Her præsterede holdet bestående af Kristina Bejder, Stine Hansen og Kirstine G. Klausen til gengæld så godt, at de efter sejre over USA, Spanien og siden Sverige nu kan kalde sig verdensmestre.

Særligt finalen mod vores svenske naboer var nervepirrende, siger Kristina Bejder.

- Det var helt vildt fantastisk. Vi stod i en finale, hvor det sidste skud ville afgøre det hele, og så sad den bare, hvor den skulle, siger den nykårede verdensmester Kristina Bejder.

Det var ikke kun det danske kvindehold, der fik medaljer ved VM fredag. Også herrernes tog metal, da de vandt bronzeduellen over Norge. (Foto: © Bueskydning Danmark)

Da danskerne indledte dagen - og altså jagten på metal - lignede det imidlertid ikke, at gårsdagens konkurrencer overhovedet ville blive til noget. Vind og vejr er en partner, 3D-bueskytter er vant til at samarbejde med, men ved VM i den italienske by Terni viste Moder Jord sig fra sin knap så imødekommende side.

- Der kom regn, lad os bare sige det sådan, griner Stine Hansen.

- Man kunne ikke se mere end en meter frem, og så er det svært. Banen var fuldstændig regnet væk, så vi endte med at stå standby i flere timer om morgenen, hvor vi ikke vidste, hvor vi skulle hen, og hvad der ville ske, fordi det hele var totalt oversvømmet og ødelagt, siger hun.

Derfor måtte arrangørerne tænke hurtigt og improvisere en ny bane et nyt sted, mens vejret stilnede af. Alt andet havde været sikkerhedsmæssigt uforsvarligt, forklarer Stine Hansen.

Der skulle dog mere til at slå det danske landshold ud, som tog afsted til VM med forholdsvis afdæmpede ambitioner.

- Det er lidt farligt at have forventninger, men man håber altid, lyder det beskedent fra Kirstine G. Klausen. Hun fejrede da også triumfen ganske afdæmpet, må man sige.

- Det blev så vildt, at jeg fik to øl og en is, og så gik jeg ellers i seng, fordi jeg var jævnt træt, siger hun og slår en latter op. Resten af holdet stemmer i - også den stolte landstræner, David Hauge.

Han er selv tidligere skytte og ved derfor, hvor meget landsholdet har ofret på vejen mod guldmedaljen.

- Det kræver et utal af kedelige og ensomme træningstimer i kulde og regn, fordi ingen andre gider at stå derude i den slags vejr. Man er nødt til at lægge tusindvis af skud i det for at nå det niveau. Det her er belønningen, og det er kæmpestort, siger landstræner David Hauge.

Han tilføjer, at den danske trio var oppe mod lande, hvor atleterne er både del- og heltidsprofessionelle. Til sammenligning skulle Kristina Bejder, Stine Hansen og Kirstine G. Klausen selv slå hul på sparegrisen for at komme afsted.

- Så vi synes selv, at vi gør det meget godt i lille, kolde Danmark, siger David Hauge.

Også Danmarks herrehold tog medaljer, da de fredag fik bronze i 3D-bueskydning ved at slå Norge i deres sidste duel.