Medaljemagneten Langvad og hendes mange triumfer

Den danske mountainbike-verdensmester Annika Langvads karriere kendetegnes af et hav af titler, i dag vandt hun VM-sølv.

Sporten Tidslinje

Medaljemagneten Langvad og hendes mange triumfer

Den danske mountainbike-verdensmester Annika Langvads karriere kendetegnes af et hav af titler, i dag vandt hun VM-sølv.

Scroll for at læse


Danmark har en international stjerne i mountainbike-rytteren Annika Langvad, der i år har slået sine kvaliteter fast som en af verdens to bedste ryttere.

Herunder kan du læse mere om de triumfer og titler Annika Langvad har opnået.

2010: Tredobbelt mesterskab på landevejen

Tredobbelt mesterskab på landevejen

Selvom det i dag er de hæsblæsende bedrifter på mountainbiken, der gør Annika Langvad verdenskendt, starter vi med et resultat fra landevejen. I 2010 tager Annika Langvad nemlig et tredobbelt mesterskab på racercyklen. Hun vinder både enkeltstarten, holdenkelstarten med sin klub Odder CK og danmarksmesterskabet i linjeløb.
Samme år kører hun sin første World Cup i mountainbike, blot to år efter hun startede med at dyrke sporten. Hun slutter som nummer 22. Det sætter gang i en mission om at komme på podiet.

2011: Første verdensmesterskab mountainbike-maraton

Første verdensmesterskab mountainbike-maraton

Maratondistancen på mountainbike har resultatmæssigt altid været den disciplin, som Annika Langvad har domineret mest tydeligt. Løbene er typisk omkring 80 kilometer lange og passer godt til silkeborgenseren, fordi hun har en evne til hele løbet igennem at kunne opretholde den høje fart fra de kortere løb på den olympiske distance.

2014: Sejr i Cape Epic

Sejr i Cape Epic

Det sydafrikanske løb Cape Epic bliver populært betegnet som Tour de France for mountainbike-ryttere. Løbet kaster typisk rytterne ud på et mere end 700 kilometers kørsel langs udfordrende afrikansk terræn. Cape Epic afholdes over otte dage og køres som et parløb.
Annika Langvads evner på de lange distancer kommer for alvor til sin ret i et løb som dette. Derfor kom det heller ikke som et lyn fra en klar himmel, da danskeren i sin debut sikrede sig den samlede sejr sammen med partneren Ariane Lüthi fra Schweiz. Siden da har hun vundet løbet fire gange.
Senest i 2018, hvor hun og amerikanske Kate Courtney vandt samlet, mens de samtidig tog samtlige etapesejre på nær én.

2016: Første mesterskab på olympisk distance

Første mesterskab på olympisk distance

Annika Langvad er næsten urørlig på de lange stigninger, og den evne udnyttede hun til at sætte hele verdenseliten på plads på skovstigningerne ved VM i tjekkiske Nove Mesto. Titlen blev kronen på en sæson, hvor alt gik perfekt for Langvad indtil OL i Rio.

2016: OL-skuffelsen

OL-skuffelsen

Halvvejs gennem OL-løbet måtte store dele af Danmark vente i uforløst spænding efter frontgruppen i kvindernes løb susede over stregen. Forhåndsfarvoritten Langvad var nemlig blevet hægtet af og lå langt efter konkurrenterne. Der var ellers tårnhøje forventninger til Annika Langvads medaljehøst ved OL i Rio efter den overvældende triumf ved verdensmesterskaberne halvanden måned forinden. Med opmærksomheden i forbindelse med OL havde danskeren mere end nogensinde muligheden for at slå sit navn fast i den danske befolkning. Men intet gik som det skulle for Langvad. Dermed fortsatte den uheldig OL-stime for danskeren, der ikke stillede til start i OL i 2012 på grund af to brækkede ribben.

2018: VM-sølv i Schweiz

VM-sølv i Schweiz

Den danske mountainbiker Annika Langvad vandt sin seneste medalje ved VM i Schweiz og tager dermed sin anden medalje på den olympiske distance. Langvad lå længe til at vinde guld, men på en afgørende stigning få kilometer før mål blev hun overhalet af den senere vinder, amerikanske Kate Courtney, og danskeren måtte nøjes med sølv.

Credit


Tekst: Niels Anton Heilskov

Grafik: Jens Albæk Aarup

Fotos: Scanpix