Skagerrak er erobret: Nu vil Casper Steinfath krydse Kattegat på vildt fartøj

Den seksdobbelte verdensmester i Stand Up Paddle, danske Casper Steinfath, skal til foråret krydse Kattegat på en hydrofoil.

Skagerrak er erobret: Nu vil Casper Steinfath krydse Kattegat på vildt fartøj

Den seksdobbelte verdensmester i Stand Up Paddle, danske Casper Steinfath, skal til foråret krydse Kattegat på en hydrofoil.

Scroll for at læse

- Når Elon Musk sender en raket i rummet, så er jeg klar!

27-årige Casper Steinfath, den seksdobbelte verdensmester i Stand Up Paddle, elsker eventyr. Han sammenligner sig selv med en dreng, der er vokset op i en dal mellem tre store bjerge.

Bjerge, som han har vidst, at han på et tidspunkt skulle bestige, men som også har været forbundet med frygt og respekt.

Men at give det et forsøg har altid været et mål i sig selv.


De tre bjerge findes i Casper Steinfaths tilfælde på det åbne hav. Det er Skagerrak, Kattegat og Nordsøen. Det ene farvand er allerede krydset og vinget af listen, og nu handler det om at overvinde Kattegat, før det endelige mål, Nordsøen, skal overvindes.

- Jeg har mine tre bjerge lige foran mig, som, jeg synes, er interessante på hver deres måde. Og specielt Nordsøen, der skræmmer livet af mig med alt dens energi.


Men han kæmper også med en personlig udfordring, der er større end en 650 kilometers færd over Nordsøen.

For hvordan kombinerer en surfer, der rejser otte måneder om året, sporten og det at stifte familie?

Det første bjerg endte i nederlag

De tre farvande er en del af Casper Steinfaths egen saga. Inspireret af vikingerne vil han erobre havene, der skvulper rundt om hans eget udgangspunkt, Klitmøller.

Det lille tilflugtssted i Thy, hvor han er vokset op, og hvor han på grund af corona for første gang i mange år har tilbragt flere måneder i streg.

Normalt er han væk otte måneder om året. I Californien, Portugal, Sydamerika og på Hawaii dyster han mod verdenseliten for at sikre yderlige VM-guldmedaljer. Væk var han også for tre år siden, da han startede sin erobring med ’The Viking Crossing’, som han kaldte den 136 kilometer lange tur fra Hirtshals til Kristiansand i Norge.

18 timer og 30 minutter over Skagerrak på et paddleboard. I andet forsøg. Første gang fejlede han, som han selv formulerer det.

- Det var et kæmpe nederlag. For her var jeg, Casper 23 år gammel og 3 gange verdensmester. Jeg følte mig stor, stærk og mægtig. Kongen af havet endda. Og da jeg bliver hevet ombord efter at have padlet i 17 timer, halvforfrossen, så jeg bare min drøm svømme væk i havet, fortæller han om sit første møde med Skagerrak i 2017.

Hydrofoilen skal svæve over Kattegat

Men Skagerrak blev erobret i andet forsøg, og nu hedder udfordringen i stedet Kattegat. Kapitel to på Steinfaths rejse mod at erobre farvandene, der omkranser Nordjylland. 60 kilometer fra Danmarks nordligste punkt, Grenen i Skagen, til svenske Göteborg.

Planlægningen er afgørende. Det lærte han på sin tur over Skagerrak. Så udover at den fysiske form skal være i top, så har han søgt hjælp ved Mads Karl Nielsen, færgekaptajn ved Fjordline, der skal hjælpe ham med blandt andet skibstrafik og strømforhold i vandet.

Og redskabet er nyt denne gang. Væk er paddleboardet, som bragte ham over Skagerrak og har indbragt ham bunker af VM-titler. Kattegat skal erobres med nyt grej. Nemlig en hydrofoil.

Det ser vildt ud, når han surfer helt svævende ovenpå bølgerne. Og netop svævet er pointen. Bølgen, som kan ses med det blotte øje, er ikke hovedårsagen til, at Casper kan holde hydrofoilen i gang i flere hundrede meter. Det er den underliggende strøm, som hydrofoilens vinge fanger under vandet, som lader ham flyve på havet.

Det skal han bruge, når han krydser de samme farvande, som vikingerne gjorde.

- Jeg var fascineret af de historier, jeg hørte som barn om vikingerne, der drog ud over horisonten. Det, de navigationsmæssigt gjorde ude på vandet, var vildt imponerende.

I fodsporene på bjergbestigere

Derfor slutter eventyrerne heller ikke med turen over Kattegat. Hovedmålet er, at Nordsøen skal besejres.

Men det er ikke kun de imponerende præstationer, som udvikler ham personligt, siger han. Det samme gør forberedelserne. Alt det, der ligger mellem de store togter.

For det at forberede og gøre sig klar til Nordsøens rædsler er ikke bare en leg, der klares på en eftermiddag. Det lærer ham ydmyghed over for naturen.

Han er i høj grad inspireret af bjergbestigere, og derfor står newzealænderen og en af de første personer på toppen af Mount Everest, Edmund Hillarys, gyldne citat ganske klart for den danske surfer.

- Det er ikke bjerget, vi erobrer, men os selv.

Rejsen mellem turene på de tre farvande skal udover personlig udvikling stadig beriges med verdensmesterskaber og konkurrencer i hele verden. Måske også et OL i 2024 eller 2028, hvis Stand Up Paddle kommer på det olympiske program, som der er tale om i disse år.

Men Nordsøen står stadig som hovedmålet. Selvom han ser frem mod udfordringen med lige dele spænding og lige dele decideret frygt.

- Det er lidt ligesom en drage, jeg skal nedslagte. Jeg vil gerne prøve at kaste mig ud i, hvordan man navigerer i det bæst. Det er 650 kilometer ude på åbent hav langt væk fra land, hvor man er meget eksponeret for vind, bølger og vejr, som får mig til at skide i bukserne.

Havet er for mig det mest naturlige i hele verden. Havet er en legeplads, en arbejdsplads, det er smukt, det er farligt. I sidste ende forbinder havet jo hele jorden. Jeg tror, mange kan se havet som en mur, der adskiller os, men jeg synes, det forbinder os. Jeg ved ikke, hvad jeg ville gøre, hvis havet ikke var der. Det er det første, jeg tænker på om morgenen, når jeg vågner. Det er virkelig en tilbagevendende inspiration for mig.

Nordsøen er ikke den største udfordring

Men hvad kan så være en større udfordring end en tur til de britiske øer over Nordsøen?

At stifte familie som surfer.

- Det er nok en af mine største udfordringer lige nu. Hvordan jeg forener den livsstil, jeg har nu, med et familieliv. Hvis jeg har børn, har jeg ikke lyst til at rejse otte måneder om året. Jeg vil rigtig gerne stifte familie, og det er et kompleks inde i mig selv lige nu.

Casper voksede selv op på farten. Med surf- og skiglade forældre, faderen fra Californien og moderen fra Kolding, jagtede familien altid de gode forhold, hvad enten det var bølger eller sne. Casper og broderen Peter fik flere måneder om året lov til at opleve, hvor fantastisk verden kan være.

- Det kunne jeg godt tænke mig at give videre til mine børn. Den opvækst, jeg selv har fået, er den, der har gjort, at jeg fik lyst til at udforske mig selv.

Han vil gerne give appetitten videre på den rette måde. Han husker tilbage på sin mor, der var utrolig bekymret, når hans far jagtede de store bølger. For selvom den amerikanske far fik børn, stoppede jagten på eventyr ikke på det uforudsigelige vand.

- Der er en stor risiko forbundet med de ting, jeg laver på vandet og på mine togter. Jeg har sommerfugle i maven over, hvordan de to verdener skal forenes.

Men forenes skal de. For han ved, at han gerne vil dele jagten, passionen og oplevelserne sammen med sine egne børn, når tiden er den rette.

Og det kan jo passende være det fjerde bjerg, når Skagerrak, Kattegat og Nordsøen alle er besteget.

Credit


Tekst: Asbjørn Højris Schmidt


Foto: Karin Rosa Fallah


Video: Nicklas Kold Nagel & Casper Steinfath


Grafik: Maria Eriksen Volthers


Redaktør: Ulrik Andersen