Hvalpen, den hårde hund og superstjernen

I 2016 stod Åge Hareide overfor en svær opgave: Genopbyg et nyt ungt landshold. Han havde brug for profiler. Mød tre af dem her

Hvalpen, den hårde hund og superstjernen

I 2016 stod Åge Hareide overfor en svær opgave: Genopbyg et nyt ungt landshold. Han havde brug for profiler. Mød tre af dem her

  • Af Emil Schiønning og Lars Brøndum Nielsen
  • 8. okt. 2017
  • Læsetid: 10 minutter
Scroll for at læse

Det danske fodboldlandshold skal genrejses efter to fejlslagne slutrundekvalifikation og skuffende resultater på banen. Det var opgaven Åge Hareide blev stillet i december 2015.

Giv de danske rooligans, der ikke har set et dansk landshold ved en slutrunde siden EM i 2012, noget at klappe af igen.

Drømmen om en plads ved VM i Rusland næste sommer er begyndt at spire på den danske plæne.

Her næsten to år efter sin ansættelse, har Åge Hareide nu bragt troen tilbage på fodboldlandsholdet med sin unge trup og givet liv til VM-drømmen.

Man skal gå fra at være hvalp til at blive hund. For at blive en rigtig hård hund, kræver det en rigtig god oplæring af hvalpen.
Åge Hareide

Hareides hold er centreret om en stamme af store stjerner med støtte fra mange unge skud hele vejen rundt. Gennemsnitsalderen er 24 år, og truppen er dermed det yngste landshold siden 1970.

Med mange uerfarne unge har nordmanden brug for en god base af rutinerede spillere, der kan inspirere og oplære de nye i flokken, som Åge Hareide siger:

- Man skal gå fra at være hvalp til at blive hund. For at blive en rigtig hård hund, kræver det en rigtig god oplæring af hvalpen.

Mød tre af truppens profiler her:

Riza Durmisi

- Hvalpen

En af hvalpene på Åge Hareides landshold er 23-årige Riza Durmisi. Den unge dansk-albaner tog sidste året springet fra Brøndby IF og barndomsværelset i familiens lejlighed i Vildtbanegården i københavnerforstaden Ishøj til den traditionsrige klub Real Betis i spanske Sevilla.

Kort om - 24 år
- Venstre back
- Spiller til dagligt i Real Betis
- Debuterede 08/06/2015 mod Montenegro

- Han er et meget stort fodboldtalent med en rigtig god venstre fod. Han behøver egentlig bare mere international erfaring, siger Åge Hareide.

I videoen herunder kan du blandt andet se Riza Durmisi vise rundt i sit hjem i Spanien.

Kasper Schmeichel

- Den hårde hund

En af de hårde hunde, som skal hjælpe unge hvalpe som Riza Durmisi med at bide sig fast på det danske landshold, er målmandsstjernen Kasper Schmeichel.

Hvis en anden målmand får en halvleg, bliver han pisse sur,
Lars Høgh, målmandstræner på landsholdet
Kort om - 30 år
- Målmand
- Spiller til dagligt i Leicester City
- Debuterede 06/02-2013 mod Makedonien

Med en hverdag i verdens hårdeste liga, Premier League i England, og en sikker plads i buret på landsholdet, er han en naturlig klippe at støtte sig op ad.

Kasper Schmeichel har netop det, som Åge Hareide gerne vil lære sine spillere. For som hos sin verdensberømte far findes der et fighterhjerte uden lige bag den langærmede målmandstrøje.

- Kasper kommer til alle landskampe, og han vil spille alle landskampe. Og jeg kan garantere, at hvis en anden målmand får en halvleg, bliver han pisse sur, fortæller landsholdets målmandstræner Lars Høgh.

Det er egenskaber, som passer perfekt til en leder i Åge Hareides kennel.

- Han har en ekstrem lyst til at vinde, og det er ekstremt vigtigt, siger Åge Hareide.

Christian Eriksen

- Superstjernen

Hans alder er kun et år over gennemsnittet på landsholdet, og Christian Eriksen burde derfor tilhøre kategorien "de unge hvalpe".

Fluer har øjne, der gør, de kan se hele vejen rundt om hovedet. Det har Christian Eriksen også.
Åge Hareide, landstræner

Den 25-årige fynske kreatør har heller ikke staturen som en hård hund.

Men han er som Alpe d’Huez i Tour De France – uden for kategori.

For mens nogle spillere skal gøres hårdere, nogle skal gøres til ledere, skal Christian Eriksen bare være Christian Eriksen.

Tottenhamspilleren indtager rollen som kreativt midtpunkt på landsholdet og er holdets eneste reelle superstjerne.

Kort om - 25 år
- Midtbanespiller
- Spiller til dagligt i Tottenham Hotspur
- Debuterede 03/03-2010 mod Østrig

For at blive i hundeterminologien er han muligvis holdets Border Collie. Utrættelig, intelligent og med et overblik som ingen andre.

- Han har en fantastisk sparketeknik, men først og fremmest har et godt overblik. Fluer har øjne, der gør, de kan se hele vejen rundt om hovedet. Det har Christian Eriksen også. Han ser ting tidligere, end andre ser dem. Han er en fantastisk dreng – en rigtig svigermors drøm, siger Åge Hareide.

Som noget helt specielt har DR fået unik adgang til landsholdet under genrejsningsperioden efter flere missede slutrundekvalifikationer.

Journalist Niels Christian Jung har fulgt holdet bag facaden i kampen om en plads ved VM i Rusland 2018. Du kan følge op- og nedturen for holdet over tre afsnit i dokumentarserien 'Vi er landsholdet'.

Første afsnit sendes på DR1 mandag d. 9/10 kl. 20.45

Credit


Tekst: Emil Schiønning


Redigering: Lars Brøndum Nielsen


Interview: Niels Christian Jung


Videoredigering: Dan Lyllof


Foto: Les Kaner