EM-finalist blev nedgjort af landstræneren og endte på psykiatrisk afdeling

EM-finalist blev nedgjort af landstræneren og endte på psykiatrisk afdeling

Scroll for at læse

Kathrine Jørgensen var et Danmarks største svømmetalenter, da australske Mark Regan i 2003 begyndte som dansk landstræner.

Men i flere år blev hun og de andre landsholdssvømmere vejet foran hinanden og nedgjort af landstræneren på det nationale træningscenter (NTC).

Den talentfulde svømmer blev ramt af angst, depression og bulimi. Og karrieren endte, da hun tog en overdosis af smertestillende medicin og blev indlagt på psykiatrisk afdeling.

Nu fortæller den tidligere EM-finalist om sine oplevelser på landsholdet.


- Du skal.

Landstræneren og hans assistent efterlader ingen tvivl fra bassinkanten i Farum Svømmehal. Det er Kathrines tur.

- Stil dig op.

- Men jeg bliver jo syg af det, protesterer hun.

- Stil dig op på vægten, gentager de og kigger ned på den medbragte plastikvægt.

Rundt om hende står landsholdskollegaerne og ser på. Kathrine er bange. Vejer jeg for meget? Hvordan reagerer landstræneren? Kan de andre svømmere høre, hvor meget jeg vejer? Kan de høre, at han nedgør mig?

Men der er ikke noget at gøre. Med tårer trillende ned ad kinderne placerer den 23-årige elitesvømmer sine bare fødder på vægten.

Og så bryder verden sammen.

- Der tror jeg bare, jeg indså, at han var fuldstændig ligeglad med mig som person, fortæller Kathrine Jørgensen om dagen, der blev begyndelsen på hendes livs største krise.

Det havde ellers været med nogenlunde ro i maven, at hun dén sommermorgen i 2006 igen trådte ind ad døren på det nationale træningscenter i Farum.

Her havde hun tidligere trænet et par år under den erfarne landstræner Mark Regan, men efter et verbalt overfald på 45 minutter og gentagne offentlige vejninger med nedladende kommentarer om hendes vægt var hun stoppet på landsholdet. I stedet var hun rejst til Esbjerg Svømmeklub for at genfinde glæden som elitesvømmer.

Og det var lykkedes.

Nu havde en EM-finale løftet selvtilliden, de store medaljedrømme var intakte og lige så vigtigt var det, at Dansk Svømmeunion i mellemtiden havde afskaffet de offentlige vejninger under landsholdets træninger.

Slut med at stå foran hinanden og følge med i, om vægten nu også var lav nok.

Det var i hvert fald, hvad hun håbede.

Men på trods af nye retningslinjer i unionen, der forbød landstræneren at veje svømmerne foran hinanden, fortsatte de offentlige vejninger på bassinkanten, da Kathrine blev genforenet med det nationale træningscenter.

- Jeg fik helt ondt i maven, da jeg så den vægt igen. Jeg havde haft et par år i Esbjerg, hvor jeg havde været fri for den hver eneste uge. Det havde været godt for mig og taget en masse pres af.

- Men lige i den situation gik det bare op for mig, at jeg var tilbage i det. At jeg ikke kunne slippe ud af det. At jeg igen skulle konfronteres med vægten foran de andre svømmere, husker Kathrine Jørgensen.


Og sådan gik det hver torsdag til landsholdets træninger i Farum Svømmehal.

Svømmerne stod på en række i tætsiddende badedragter foran Mark Regans skrivebord ved siden af svømmebassinet, mens de én efter en blev kaldt op på badevægten. Han noterede tallet i sin sorte bog, og hvis han mente, at svømmerne vejede for meget, faldt der gerne en nedladende kommentar, så resten af svømmehallen kunne høre det.

- Jeg husker det som helt vildt ydmygende og nedgørende. Han kommenterede rigtig meget på vores kroppe og stillede altid spørgsmål. For eksempel ”hvad har du spist til aftensmad i går, Kathrine”.

- Det var psykisk terror. Og selvfølgelig tænker man da over, når der er nogen, der nedgør ens personlighed. Så overvejer man da, om han har ret.

For Kathrine Jørgensen fik det ekstreme fokus på vægt store konsekvenser. I starten undgik hun morgenmad og vand i de tidlige timer før torsdagens morgenvejninger. Så begyndte hun at springe aftensmåltidet om onsdagen over. Og til sidst fik en spiseforstyrrelse overtaget i hendes liv og satte dagsordenen for hele ugen.

- Jeg havde perioder med bulimi. Jeg skulle hele tiden have styr på ”hvad har du spist i dag Kathrine? Hvad må du spise resten af dagen?” Og hvis jeg ikke kunne holde dét, jeg havde aftalt med mig selv, så endte det i en overspisning og opkast. Det fyldte alt. Jeg vejede mig selv 30-40 gange hver dag og brugte al min energi på at tænke, at jeg skulle under 50 kilo.
- Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt er i vandet og holder en pause inde på kanten. Mark stopper mig, og vi snakker om, at jeg ikke har det godt. Så tager jeg mod til mig og fortæller ham, at jeg nogle gange kaster op, når jeg har spist.

- Men han siger så bare ”Kathrine, du må love mig, at du ikke kaster op igen”. Og det lovede jeg ham så. Men jeg holdte det jo ikke. Det var jo et råb om hjælp.

Tværtimod blev elitesvømmerens spiseforstyrrelse værre. Hun vågnede hver morgen med en kraftig hjertebanken. På dårlige dage lukkede hun sig selv inde i flere dage i sin lejlighed i Farum, og når hun missede en morgentræning, meldte den dårlige samvittighed sig. Det samme gjorde opsangen fra Mark Regan.

- Min krop var fuldstændig drænet. Jeg havde en stemme inde i hovedet, der fortalte mig, hvor dårlig jeg var, hvor tyk jeg var, hvor doven jeg var, hvor uduelig jeg var.

- Og til sidst kunne jeg ikke noget. Så på en træningslejr før VM i 2007 snakker jeg med min psykolog i telefonen, og vi aftaler, at jeg skal tage hjem fra træningslejren. I den forbindelse fortæller jeg de andre svømmere, at jeg har en spiseforstyrrelse, og at jeg ikke skal svømme VM.

På trods af afbuddet til verdensmesterskabet fortsatte Kathrine Jørgensen med at svømme på det nationale træningscenter, og da landsholdstruppen til EM året efter skulle udtages, var hun igen på holdkortet.

Men to måneder før europamesterskaberne gik det galt.

Hendes psykiske nedtur i kølvandet på utallige verbale overfald og mange offentlige vejninger kulminerede, da hun d. 3. januar 2008 tog en overdosis af smertestillende medicin og blev indlagt på psykiatrisk afdeling i Hillerød.

- Jeg var deprimeret, og jeg var presset. Jeg havde dybest set ikke lyst til at svømme mere. Men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme ud af det, uden at hele mit liv skulle falde sammen. Jeg følte mig simpelthen så fanget i mit eget liv på det tidspunkt. Jeg kunne simpelthen ikke se, hvordan jeg selv skulle få mit liv på rette spor igen.Hvorfor blev du så lang tid i et miljø, der så åbenlyst gjorde dig syg?

- Jeg tror ikke, at jeg vidste, hvem jeg var, hvis jeg ikke var en svømmer. Jeg følte mig vel egentlig ikke som andet end en svømmer. Så hvad skulle jeg være værd uden det?

- Jeg havde jo alle mine venner i svømmemiljøet. Jeg havde min lejlighed i Farum gennem svømmeunion. Så jeg skulle jo også til at flytte, hvis jeg stoppede. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle tage fat i mit liv for at gøre det bedre.

To dage efter indlæggelsen blev Kathrine Jørgensen udskrevet. Samme år stoppede hun som elitesvømmer på landsholdet. Det store svømmetalent fik aldrig forløst sin drøm om internationale medaljer.

Mark Regan var landstræner for Danmark fra 2003 til 2008. I dag bor han i Australien og er gået på pension. Han ønsker ikke at deltage i et interview om perioden. Men han siger til DR Sporten, at han aldrig har gjort noget galt. At han var en hård træner, og at man nogle gange bør fortælle svømmerne ting, som de ikke har lyst til at høre.

Direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen Christensen, er blevet forelagt Kathrine Jørgensens oplevelser og kritikken af Mark Regans kontroversielle metoder. Hun siger:

-Det løber mig koldt ned ad ryggen, at vi skulle have været skyld i, at hun får det så dårligt. Jeg kan ikke gøre andet end at lægge mig fladt ned. Det er horribelt at høre på, altså… og det er ikke i orden!
Læs hele svaret fra Dansk Svømmeunion her

Se dokumentaren "Svømmestjerner - Under Overfladen"


Fortæl os din historie

Har du oplevet et usundt træningsmiljø? Har du været udsat for urimelige træningsmetoder? Har du haft en spiseforstyrrelse i din sportskarriere?
Skriv ind til os på minhistorie@dr.dk

Credit


Tekst og research: Anders Rud og Jan Harkamp

Foto: Henning Hjorth

Redaktør: Ulrik Andersen

Grafik og fotoredigering: Vibeke Kjær Lund