Sophie Walløe

Først PL og så OL for dansk bordtennis-talent

Sophie Walløe

Først PL og så OL for dansk bordtennis-talent

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Sophie Walløe er 16 år og et af dansk bordtennis’ helt store talenter. Den unge højrehåndsspiller spiller til daglig i Linz i Østrig, og når hun sammen med resten af det danske hold tager til Rio, er det hendes første Paralympiske Lege.

Sophie Walløe fik øjnene op for bordtennis, da hun som otteårig vandt en turnering i sin SFO. På det tidspunkt sad hun i kørestol efter en operation, og i turneringen vandt hun over børn, der ikke kæmpede med fysiske problemer. Da hendes veninde havde en far, som var bordtennistræner, blev det den vej, hun gik.

I den lokale bordtennisklub trænede hun med og spillede mod børn, der ikke havde noget handicap. Sophie Walløe har aldrig betragtet sig selv om handicappet, og det var først i 2013, at hun begyndte at spille mod andre med et handicap.


Herhjemme repræsenterer Sophie Walløe Brønshøj Bordtennis, og det var for den klub, hun i 2015 vandt fire titler ved DM. Og det var vel at mærke også mod spillere, som intet handicap havde. I damejunior single, pige single, damejunior double og dreng-pige-mixed fik hun guld.

Det er kendetegnende for Sophie Walløe, at hun prioriterer “frisk-bordtennis” højere end parabordtennis. Og hun har flere gange vist, at hun er en man skal regne med i det selskab.

“At deltage i både PL og OL er mit helt store mål. Og det jeg håber at kunne på sigt,” har hun sagt til DR.

Et af Sophie Walløes forbilleder er polakken Natalia Partyka, der for fire år siden både deltog ved OL og Paralympiske Lege. Sidste år spillede Sophie Walløe mod den polske stjerne, da der var para-EM i Danmark.

Sophie Walløe spillede et godt EM, og hun nåede helt til finalen, hvor Natalia Partyka var alt for god for den dengang 15-årige dansker.

Medaljen fra 2015 var faktisk ikke Sophie Walløes første EM-præstation. I 2013 - som 13-årig - vandt hun bronze ved europamesterskaberne i parabordtennis. I semifinalen løb hun ind i Tyrkiets bedste kvindelige spiller, og efter en tæt kamp stod det klart, at danskeren ikke skulle kæmpe om guld eller sølv.

Det er en medfødt hofteskred, der gør, at Sophie Walløe deltager i para-konkurrencerne. Hun er i klasse 10 i parabordtennis-inddelingen. Spillerne inddeles i 11 forskellige kategorier, alt efter hvilket handicap de har. Klasse 1-5 er for kørestolsbrugere, 6-10 er for stående spillere, og klasse 11 er for udviklingshæmmede.

For et år siden flyttede Sophie Walløe til Linz i Østrig for at blive en del af en af de bedste og mest ambitiøse bordtennisklubber på kvindesiden. Det passede hende godt, da hun dengang netop havde færdiggjort 9. klasse og kunne tage - mindst - et sabbatår.

De Paralympiske Lege i Rio er Sophie Walløes helt store turnering i år. Den unge bordtennisspiller er et godt bud på en overraskelse, og selv har hun en ydmyg målsætning om en kvartfinaleplads, og hvis alt går godt, er det også at vinde en medalje.

Credit


Tekst: Casper Fauerholdt
Billeder:

Morten Olsen / Dansk Handicap Idræts-Forbund

DR Sporten