Stinna Tange Kaastrup

For fire år siden måtte hun melde afbud - nu er hun klar igen

Stinna Tange Kaastrup

For fire år siden måtte hun melde afbud - nu er hun klar igen

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Stinna Tange Kaastrup er den yngste deltager på det danske fire kvinde store dressurhold, der er med ved de Paralympiske Lege i Rio. Det er endda første gang, at den 22-årige fynbo skal deltage ved et PL.

Hun var ellers klar til de Paralympiske Lege i London for fire år siden, men hendes daværende hest Snøvs døde af en blodprop, lige inden de skulle af sted, og derfor blev Stinna Tange Kaastrup nødt til at blive hjemme.

Denne gang skal det være, og Stinna Tange Kaastrup har fået en hest, som har al den rutine, hun ikke selv har. Smarties hedder den, og den har lige været til OL sammen prinsesse Natalie, som har uddannet den til Grand Prix.

Ved siden af sine mange træningstimer studerer Stinna Tange Kaastrup engelsk på Syddansk Universitet i Odense. Det kræver derfor en del logistisk planlægning, når hun skal have studiet og elitesporten til at gå op.

På ridebanen har hun de seneste år i hvert fald haft succes med både medaljer ved EM- og VM-stævner.

Hendes karrieres to største øjeblikke skal man dog fem og seks år tilbage i tiden for at finde. Først i 2010 da hun vandt sølv i kür-disciplinen ved VM Kentucky i USA. Stævnet blev ikke ringere af, at hun også fik bronze i dressur og i holdkonkurrencen.

Ved EM i 2011 i Belgien red hun og Snøvs deres livs kür og vandt guldmedaljen.

Da Stinna Tange Kaastrup var syv år, var hun med en ven til ridning som et led i et genoptræningsprogram. Da blev hun forelsket i ridning, og stort set siden har hun opholdt sig på en hest.

Stinna Tange Kaastrup er født uden begge ben. Som kompensation bruger hun to piske, når hun rider, og hun har også udviklet en teknik, hvor hun bruger sædet og sin stemme til at give hesten kommandoer.

På grund af sit handicap er Stinna Tange Kaastrup klassificeret i grad 1b i dressurkonkurrencen. Rytterne er opdelt i fire grader, og de mest handicappede ryttere findes i grad 1, som også er opdelt i en a og b-gruppe.

I juni fik Stinna Tange Kaastrup en god optakt til Rio, da hun sammen med Smarties vandt DM i sin klasse.

“Jeg er så taknemmelig for, at vi er ved at finde ind til hinanden, og at det hårde arbejde er begyndt at betale sig,” sagde hun til Dansk Rideforbund.

Credit


Tekst: Casper Fauerholdt
Billeder:

Pressalit

Morten Olsen / Dansk Handicap Idræts-Forbund

Henning Bagger, Scanpix