Torben Grimmel

Tager lige ét OL - og måske en medalje - til

Torben Grimmel

Tager lige ét OL - og måske en medalje - til

Scroll eller brug piltasterne for at læse

Torben Grimmel er ikke den danske OL-delegations alderspræsident. Men det er tæt på. Skytten er født den 23. november 1975, og det er lidt mere end et halvt år efter golfspilleren Søren Kjeldsen, som også deltager i Rio.

Den 40-årige Torben Grimmel har skudt, siden han var 13, og interessen fik han endnu længere tilbage, da hans far lod ham skyde med sin salonriffel. Men han måtte ikke begynde til skydning, før han blev 13 år, bestemte forældrene.

Ved OL i Rio skal han dyste i disciplinen 50 meter riffel, som er 60 skud i en liggende position. Allerede i august sidste år blev OL-billetten sikret. Og det vilde ved Torben Grimmel er, at det er femte gang, det sker.

OL i Rio bliver nemlig Torben Grimmels femte OL. For 20 år siden deltog han ved legene i Atlanta, hvor han var konkurrencens yngste skytte. Men det hjalp ikke rigtig på resultatet, og Torben Grimmel tog fra USA med en 39. plads.

Markant bedre gik det fire år senere i Sydney. Torben Grimmel sikrede Danmark sin første medalje ved legene på den anden side af jordkloden. Finalen blev en nervekrig, men det var svenske Edman, der var bedst, og Torben Grimmel fik en stor sølvmedalje.

Torben Grimmel var af og til godt skydende dengang i begyndelsen af 00’erne. I 2003 vandt han World Cup-finalen i 50 meter riffel liggende i Milano. VM-guldet betød, at han blev forhåndsudtaget til OL i Athen året efter.

I den græske hovedstad blev Torben Grimmel nummer 9, fire år senere i Beijing lå han nummer to på verdensranglisten, men hans resultater var ikke gode nok til at kvalificere ham til OL i Beijing, og i London i 2012 blev han nummer 24.

Til dagligt er Torben Grimmel pædagog, og det er af det arbejde, han har fået sin alvorlige skade, som han stadig kæmper med. For seks år siden tumlede han med et par store drenge, da en tredje hoppede op på ham, og det gav et smæld i ryggen.

Uheldet har vendt op og ned på det hele, og han kan bl.a. ikke kan træne, så meget som han vil. Når han gør det, foregår det tæt på hans hjem i Mørke, hvor den nærliggende klub har lavet en 50 meter lang bane.

Skaden har også betydet noget for Torben Grimmels optakt til OL i Rio, som ellers har været lovende. I juni vandt han sit tredje World Cup-stævne i år, og denne gang skete i Aserbajdsjan. Tidligere i 2016 vandt han i både München og Bangkok.

Jeg tør ikke spå om, hvad det kan blive til, men jeg vil helt sikkert gøre mit til, at det lykkes. Så må vi jo så se, om jeg er bedre end de andre.
Torben Grimmel til DR
Til OL er skiverne, menneskerne og resultaterne mere eller mindre de samme. Det vigtigste er at håndtere presset og toppe på det rigtige tidspunkt. Jeg har allerede prøvet det for 16 år siden.”
Torben Grimmel til Ritzau

Credit


Tekst: Casper FauerholdtBilleder: Das Büro for DIF og Team Danmark, Das Büro for DIF og Team Danmark, Scanpix/Claus Fisker, Das Büro for DIF og Team Danmark, Getty/ Stu Forster, Das Büro for DIF og Team Danmark, Getty/ Lars Baron, Getty/ Lars Baron, Das Büro for DIF og Team Danmark


Webdokredaktør: Maya Nissen