Svensk mountainbike-dronning og tysk watt-monster: Disse syv internationale sportsstjerner har haft en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelser er ofte et tabu i idrætsmiljøer, men flere atleter i udlandet er stået frem og har fortalt om deres kamp mod sygdommene.

Svensk mountainbike-dronning og tysk watt-monster: Disse syv internationale sportsstjerner har haft en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelser er ofte et tabu i idrætsmiljøer, men flere atleter i udlandet er stået frem og har fortalt om deres kamp mod sygdommene.

Scroll for at læse

For en topatlet er kroppen måske det vigtigste værktøj til succes. Time efter time bliver brugt til at optimere og justere fysikken, så de mest umulige præstationer bliver mulige.

Men for nogle tager den dedikerede indsats overhånd. Engagement bliver til en sygelig bevidsthed.

Her er syv topatleter, som alle har brudt tabuet om spiseforstyrrelser i eliteidræt.


Nancy Kerrigan udviklede spiseforstyrrelse efter overfald


Hun vil for altid være forbundet med den benhårde rivalisering med Tonya Harding, men for Nancy Kerrigan blev konsekvenserne af et overfald kort før OL i 1994 langt større end de rent sportslige.

Det var Hardings eksmand, som overfaldt Kerrigan, og i de efterfølgende uger frem mod OL i Lillehammer var omgivelsernes pres på Kerrigan så massivt, at hun udviklede en spiseforstyrrelse.

- Jeg undgik mad, fordi det var noget, jeg selv kunne gøre. Jeg følte, at jeg kunne kontrollere det og intet andet, har Nancy Kerrigan fortalt til det amerikanske magasin People.

I 2016 var den nu forhenværende skøjte-darling og dobbelte OL-medaljevinder producer på en dokumentar med titlen “Why don’t you lose 5 pounds?” (Hvorfor taber du dig ikke 5 pund?), som netop satte fokus på spiseforstyrrelser og usunde træningsmiljøer i elitesport.



Rumænsk barnestjerne flygtede fra rædselsregime


Nadia Comaneci er den måske største gymnast nogensinde.

Med sine fem olympiske guldmedaljer har hun cementeret sit navn i idrætshistorien. Som bare 14-årig formåede hun som den første ved et OL at score den perfekte karakter 10.0 i 1976.

Men Nadia Comeneci har sidenhen fortalt om skyggesiden ved sin ikoniske karriere: Hun kæmpede med både spiseforstyrrelser og et kommunistisk regime, som i sidste ende fik hende til at flygte til USA, hvor hun i dag bor.

-Hvad rager det folk, hvad jeg formåede i 1976? Jeg bekymrer mig om at leve i dag, har hun sagt i et interview med The Guardian.




Svensk mountainbike-dronning stoppede karrieren brat


Jenny Rissveds er bare 24 år gammel og har alligevel haft en særdeles begivenhedsrig mountainbike-karriere.

I 2016 vandt hun VM for U23-ryttere, og samme år bragede hun igennem med en olympisk guldmedalje i Rio de Janeiro.

Men i starten af 2018 meddelte den svenske komet højst overraskende, at hun ville stoppe karrieren.

Til svenske SVT har hun sidenhen fortalt, hvordan hun både kæmpede med depression og spiseforstyrrelser under sin aktive karriere.

-Jeg ville fremhæve problemet og vise, at jeg også har været der. Der er så mange mennesker i samme situation som mig, og jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så svært at tale om, siger Jenny Rissveds.



Tysk watt-monster fik anoreksi og døde som 37-årig


Han lignede en græsk gud, da han var på sin karrieres højdepunkt. Bahne Rabe var over to meter høj og vejede i underkanten af 100 kilo, da han var med til at sikre OL-guld og -bronze i roning i henholdsvis 1988 og 1992.

Rabe stoppede sin karriere i 1995 og udviklede i de følgende år en voldsom anoreksi. I 2001 blev han indlagt som følge af langvarig underernæring og døde sidenhen af en lungebetændelse blot 37 år gammel.

Tidligere kollegaer har over for Der Spiegel tegnet et billede af en ekstrem stærk roer, som samtidig var meget hård ved sig selv og formåede at presse kroppen længere, end hvad godt er.

Hollandsk cykelstjerne fortalte om spiseforstyrrelse i selvbiografi


Hun er sin generations mest vindende kvindelige cykelrytter og kan blandt meget andet skrive OL-guld, 3 x VM-guld på landevej og 7 x VM-guld i cyklecross.

Men for Marianne Voss, der stadig er aktiv, er de mange sejre ikke udelukkende forbundet med én stor lykkerus.

I 2013 udgav hun bogen “På tronen”, hvori hun beskriver sine egne problemer med spiseforstyrrelser og et ekstremt vægtfokus.

Man vil fremstå stærk, som om du er på toppen af verden.
Det er ikke altid tilfældet, så det er godt også at fortælle denne historie, sagde Marianne Voss til NRK.


Tjekkisk verdensmester led under streng træner


-Han tog mig med til et spejl og sagde: 'Se, hvor forfærdelig du ser ud'. Efter det begyndte jeg at kaste mad i toilettet. Jeg prøvede at gå ned i vægt på alle måder. Jeg prøvede alle diæter. Det er forfærdeligt at snakke om. Jeg skammer mig.

Ordene er Gabriela Koukalovas og beskriver de metoder, hun oplevede under en ungdomstræner, mens hun var på vej mod sit gennembrud som skiskytte.

Den 29-årige tjekke er sidenhen blevet dobbelt verdensmester og tog i 2014 to olympiske sølvmedaljer. Hun har gjort det til en mærkesag at hjælpe yngre atleter i en lignende situation.


Russisk guld-teenager stoppede på grund af anoreksi


Som bare 15-årig vandt Yulia Lipnitskaya OL-guld på hjemmebane i Sochi, men blot tre år senere stoppede hun karrieren.

Årsag? En langvarig kamp med anoreksi og spiseforstyrrelser.

- Jeg har tænkt over, at det er godt, at jeg taler åbent om det. Det eneste, jeg er ked af, er, at jeg ikke har gjort det noget før. For det har ikke kun stået på i et år eller to år eller tre år, sagde hun ifølge Ekstra Bladet til det russiske skøjteforbund.

Lipnitskaya er den anden kunstskøjteløber på listen, og sporten har tilsyneladende et problem: I 2018 kunne japaneren Akiko Suzuki fortælle til Reuters, hvordan hendes spinkle 160 centimeter høje krop på kort tid gik fra 48 kilo til at veje faretruende 32 kilo.

Også bronzevinderen fra OL i 2014, Gracie Gold, har efterfølgende fortalt om sin egen kamp mod spiseforstyrrelser.

Se hele temaet om spiseforstyrrelser i elitesport her


Fortæl os din historie

Har du oplevet et usundt træningsmiljø? Har du været udsat for urimelige træningsmetoder? Har du haft en spiseforstyrrelse i din sportskarriere?
Skriv ind til os på minhistorie@dr.dk


Credit


Tekst: Peter Kobbersmed

Grafik og fotoredigering: Vibeke Kjær Lund