Jakob Fuglsang – To magiske dage giver gul feber

Som et stjerneskud er Jakob Fuglsang pludselig dukket op på favoritlisten i Tour de France, men nu skal danskeren vise, han ikke brænder ud før Paris.

Jakob Fuglsang – To magiske dage giver gul feber

Som et stjerneskud er Jakob Fuglsang pludselig dukket op på favoritlisten i Tour de France, men nu skal danskeren vise, han ikke brænder ud før Paris.

  • Af Frederik Palle
Scroll eller brug piltasterne for at læse

”Jakob Fuglsang er stor kandidat til en podieplads.”

Den sætning havde affødt hån i cykelkredse for tre måneder siden.

Men danskerens sejr i optaktsløbet til Touren - Criterium du Dauphiné - har gjort hån til håb.

Stort set ingen havde ventet noget fra Fuglsang, som tidligere har kørt halvskidt i Dauphiné.

De to etapesejre og den samlede overbevisende sejr kom i hus ved hjælp af Fuglsangs største kvalitet...

”Fuglsang har et imponerende taktisk overblik. Det er ikke ham, som lukker huller. Vi har set det til Arenberg på brostenene under Tour de France i 2014, hvor han kommer hjem med Nibali. Der sidder han også, hvor han skal,” forklarer Brian Holm.

På 5. etape i 2014 leverede Jakob Fuglsang netop en af sine bedste præstationer i Touren, da han via sin taktiske snilde smadrede alle Vincenzo Nibalis konkurrenter og serverede den samlede sejr på et sølvfad for italieneren.

Fuglsang har dog altid haft problemer med gøre arbejdet helt færdigt.

Det er eksempelvis blevet til to andenpladser på etaper i Touren, og så selvfølgelig den imponerende OL-sølvmedalje sidste år.

Men netop OL i 2016 var et vendepunkt for Fuglsang.

Medaljen blev kørt hjem efter en fantastisk præstation, og efterfølgende lagde han heller ikke skjul på, at han vandt sølv og ikke tabte guld.

Medaljen har betydet overraskende meget. Den har givet et kæmpe motivationsboost til at træne og en tro på mig selv - og at jeg kan vinde
Jakob Fuglsang til DR

Den selvtillid og tro på sig selv har nu bragt Fuglsang i en position, hvor forventningerne til ham er større end nogensinde før.

Men det er ikke nyt for den danske bjergrytter.

"Naturligvis har vi store forventninger til Jakob. For mig at se, er Jakob det største talent indenfor cykelsporten,” sagde Kim Andersen tilbage i 2010, da han hentede ham ind til sit daværende Leopard Trek-hold.

Siden har det dog været svært at leve op til forventningerne i etapeløbene.

Gennembruddet kom først i 2013, da han for Astana blev nummer syv i klassementet i Touren.

Sammenligner man Fuglsangs resultater i Grand Tours med denne tids to mest dominerende ryttere i Alberto Contador og Chris Froome, viser det også, hvor overraskende danskerens præstation i Criterium du Dauphiné var.

De gode resultater har sendt danskeren op ad favoritlisten, og som kulminationen på en indtil videre flot sæson blev han i juni far for første gang.

En begivenhed han også kan bruge i sin udvikling som cykelrytter

På en eller anden måde bliver man mere komplet, i og med at man som far har et stort ansvar og får et dybere perspektiv på livet
Jakob Fuglsang

CreditTekst: Frederik Palle


Redigering: Lars Brøndum Nielsen og Frederik Palle


Grafik: Simone Cecilie Møller


Billeder: Getty Images og Scanpix