Åge Hareide: Vi lyver ikke, men....

Nogle gange må landstræneren tilbageholde sandheden af taktiske hensyn. Kom med bag kulissen.

Åge Hareide: Vi lyver ikke, men....

Nogle gange må landstræneren tilbageholde sandheden af taktiske hensyn. Kom med bag kulissen.

  • Af Emil Schiønning
  • 12. nov. 2017
  • Læsetid: 7 minutter
Scroll for at læse
Vi forsøger at skjule så meget som muligt for vores egen presse uden at lyve.
Åge Hareide

Marts 2017.

Det danske herrelandshold er atter samlet igen efter vinterpausen. Holdet har skiftet de normale træningsbaner hjemme i kolde Helsingør ud med lidt varmere himmelstrøg i det sydlige Tyskland, hvor de gæster Bayern Münchens træningsanlæg.

Her skal de finde hinanden efter måneder uden samling og få den bedste optakt til den vigtige VM-kvalifikationskamp mod Rumænien.

Dårlige resultater før jul betyder, at danskerne nu skal kickstarte en god periode, for at holde liv i drømmen om VM i Rusland.

Det største samtaleemne blandt de medrejsende journalister er Åges førstevalg i angrebet, Nicolai Jørgensen. Feyenoord-spilleren er kommet til Tyskland med muskelømhed og har kun trænet begrænset med.

Inden den sidste træning forud for afrejsen til Rumænien melder landsholdslægen, at den målfarlige angriber er for skadet til at spille.

Men det må for alt i verden ikke komme ud til pressen, og landstræneren har samlet sin stab til møde hjemme på Hotel Hilton, hvor den dårlige nyhed præsenteres:

Åge Hareide forklarer sin stab, at Nicolai Jørgensens skade skal holdes hemmelig. (36 sekunder)

En plan udtænkes

Åge Hareide kigger rundt på hans ansatte og siger, at han vil have, at Nicolai Jørgensens afbud til Rumænien-kampen skal holdes hemmeligt.

Ellers giver det rumænerne en stor taktisk fordel, fordi de naturligvis holder øje med alt nyt fra det danske landshold.

- Vi kigger også på rumænernes hjemmeside. Vi kan ikke forstå en skid af, hvad der står, men så bruger vi Google Translate og kan få holdopstillinger og skader. Derfor må vi ikke lægge noget ud, for så forstå de hvordan vi tænker, siger Åge Hareide på mødet.

DBUs pressechef Jacob Wadland påpeger overfor landstræneren, at de danske journalister næste morgen rejser med samme fly som landsholdet - og derfor vil opdage, hvis Nicolai Jørgensen ikke er med.

Han vil ikke lyve, men han vil gerne forsøge at snyde lidt. Og med den plan i baghovedet møder han journalisterne ude på hotellets gang.

Mødet med pressen

Åge Hareide møder de danske journalister og spørgsmål om Nicolai Jørgensens skade. (35 sekunder)

- Guten tag!

Åge Hareide går hen til gruppen af journalister, der venter på seneste nyt. Pressen går direkte til sagen og sætter landstrænerens filosofi på prøve fra start af.

- Kan du på nuværende tidspunkt sige, at Nicolai Jørgensen skal med til Rumænien, bliver der spurgt.

Åge Hareide tøver ikke. Han svarer ærligt, at det kan han ikke sige. Men han fortæller heller ikke hele sandheden. For at han siger, at de må se tiden an.

Og ganske som forventet, så er Nicolai Jørgensen ikke at finde på flyet mod Cluj dagen efter. Så starter næste mediespil: hvem skal spille i stedet for?

Men hvorfor overhovedet forsøge at holde en enkelt spillers skade skjult i en ekstra dag? Det er de små marginaler, der tæller for landstræneren:

Hør Åge Hareide forklarer bevæggrundene for, hvorfor pressen ikke måtte høre om skaden.

Du kan se mere til Åge Hareide og det danske landshold mandag kl. 20.45 på DR1, hvor andet afsnit af dokumentarserien 'Vi er landsholdet' bliver sendt.